Στους τηλεοπτικούς δέκτες της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού θα επιστρέψει από τον Ιούνιο το σήμα και το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Σχεδόν δυο χρόνια μετά το «μαύρο» που έπεσε στο σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στις 11 Ιουνίου 2013, ο φορέας της ΔΤ οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκειμένου να επανασυσταθεί η γνωστή σε όλους ΕΡΤ.
Πρόκειται για μία από τις πλέον συμβολικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ενώ η επανασύσταση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης είναι η πρώτη ουσιαστική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή και προβλέπει την επανασύσταση της ΕΡΤ, ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας θα επαναλειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο, ενώ στον ενιαίο φορέα μπορούν να ενταχθούν το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3).
Η ΕΡΤ θα έχει όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) για την εκπομπή της σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και το δορυφορικό της κανάλι, την ERT World για τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο ενώ θα διαθέτει και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο νόμος του κράτους πλέον περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3), των ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση.
Ειδικότερα, δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα, το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 καθώς και τα ραδιοφωνικά Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, Κόσμος).
Στους σκοπούς του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα προστίθεται η συμβολή στην προσπάθεια εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς την επιδίωξη κέρδους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, μείωση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επίσης, όπως αναφέρεται, ο άμεσος έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ ανήκει στο κράτος με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ.
Το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται σε 2.500 άτομα. «Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500, οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε διαβιβαστικό του έγγραφο στη Βουλή.
Το σύνολο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, πλην των οριστικά συνταξιοδοτηθέντων, είναι 2.305 άτομα. Εξ αυτών, απασχολούνται στη ΔΤ 652 άτομα και άλλοι 94 στη ΝΕΡΙΤ. Συνεπώς υπολείπονται για επαναπρόσληψη περί τα 1.550 άτομα. Με μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος 24.000 ευρώ, το συνολικό μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ ανέρχεται στα περίπου 60.000.000 ευρώ ετησίως, το οποίο καλύπτεται πλήρως από το ανταποδοτικό τέλος, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρείας, το οποίο προσλαμβάνεται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου καθορίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΕΡΤ ΑΕ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου