Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ισοβίτης ζητεί να αποφυλακιστεί. Βρίσκεται σε απεργία πείνας


Ο ισοβίτης στις Κεντρικές Φυλακές Κυριάκος Γεωργιάδης 56 χρόνων, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 13η μέρα διεκδικώντας την αποφυλάκισή του. Ο ίδιος και οι δικοί του θεωρούν ότι αδικείται κατάφωρα αφού έχει εκτίσει μέχρι τώρα 21 χρόνια φυλάκισης, τα 18 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε καταδικαστεί.
Όταν μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου με βάση τα δεδομένα των φυλακών στην Αμερική εδικαιούτο να υποβάλει αίτημα το 2013 για αποφυλάκιση επ' αδεία. Ωστόσο, όταν υπέβαλε το αίτημα του στο κυπριακό Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ' Αδεία απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό ότι δεν συμπλήρωσε τα 25 χρόνια φυλάκισης που προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία, για την καταδίκη του δύο φορές σε ισόβια φυλάκιση. Μέχρι τώρα έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 21 χρόνων.



Το παράπονο του ιδίου και της οικογένειάς του είναι ότι δεν λήφθηκαν υπόψη τα ωφελήματα που κέρδισε με την καλή του συμπεριφορά στις φυλακές των ΗΠΑ, με βάση τα οποία μειώνεται η ποινή του. Με αυτά τα δεδομένα, αν δηλαδή βρισκόταν στις φυλακές των ΗΠΑ θα είχε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης το 2013. Ο αδελφός του Κυριάκου Γεωργιάδη, Μαρίνος, τόνισε στην «Αλήθεια» ότι είναι εντελώς άδικο για τον αδελφό του, αφού καταδικάστηκε από δικαστήριο με βάση την αμερικανική νομοθεσία και θα αποφυλακιζόταν με βάση τα εκεί ισχύοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, μας είπε, ζητά την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ώστε να προωθηθεί η απονομή προεδρικής χάρης στον αδελφό του. Εκφράζει παράλληλα φόβους ότι η διασάλευση των σχέσεων μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είναι δυνατό να επηρεάσει το δίκαιο αίτημα του αδελφού του για αποφυλάκιση.


Ο Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος κατάγεται από την Λεμεσό έχει και την αμερικανική υπηκοότητα και για τον λόγο αυτό για την υπόθεση του έδειξε ενδιαφέρον η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκπρόσωπος της οποίας τον επισκέπτεται στις Κεντρικές Φυλακές. Πρόσφατα ο αδελφός του Γεωργιάδη, Μαρίνος έθεσε το θέμα την αποφυλάκισης στον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος φέρετε να του ανέφερε ότι θα μελετήσει το θέμα.


Ο Κυριάκος είχε καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια φυλάκιση το 1994 από δικαστήριο του Λος Άντζελες για τη δολοφονία του εραστή της γυναίκας του και την απόπειρα φόνου της ιδίας. Τους πυροβολήσει με πιστόλι, για το οποίο κατείχε άδεια, όταν τους βρήκε στο κρεβάτι. Ο σερίφης πέθανε ακαριαία, ενώ η Λατινομερικάνα γυναίκα του Κυριάκου, η οποία είχε τραυματιστεί στην κοιλιακή χώρα αποθεραπεύθηκε. Ο 35χρονος τότε Κυριάκος μετάνιωσε αμέσως για την πράξη του, η οποία έγινε εν βρασμό ψυχής. Όπως μας είπε ο αδελφός του, μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος τηλεφώνησε ο ίδιος σε ασθενοφόρο και έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της Αστυνομίας. Η ποινή που επιβλήθηκε στο Κυριάκο, μας είπε ο Μαρίνος, ήταν από τις αυστηρότερες.
Ενώ ο Κυριάκος Γεωργιάδης ήταν κατάδικος, πολύ συχνά έστελνε επιστολές στους γονείς του δολοφονηθέντος σερίφη εκφράζοντας την μεταμέλεια του και ζητώντας παράλληλα συχώρεση. Ως κατάδικος παρακολουθούσε διάφορα μαθήματα και απόκτησε πολλά διπλώματα τα οποία, όπως μας είπε ο αδελφός του, ξεπερνούν τα 700.


Ο Κυριάκος Γεωργιάδης όταν πήγε στην Αμερική σε ηλικία 22 περίπου χρόνων σπούδασε λογιστική, οργάνωση και διοίκηση. Για να μπορέσει να πάει στην Αμερική, είχε εργαστεί στην Κύπρο δύο χρόνια, αφού δεν είχε την οικονομική άνεση.
Σε κάποιο στάδιο στην Αμερική μετά τις σπουδές του δημιούργησε δικό του εργοστάσιο Σαμπουάν και οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Αρχικά διέμενε στην Νέα Υόρκη, όπου είχε παντρευτεί Αμερικανίδα. Από τον γάμο του απόκτησε μια κόρη, ωστόσο χώρισε. Αργότερα μετακινήθηκε στο Λος Άντζελες, όπου η δεύτερη του γυναίκα ήταν Λατινοαμερικάνα, για την οποία εγκλημάτησε.



Στην περίπτωση αποφυλάκισης του Κυριάκου Γεωργιάδη, ο αδελφός του Μαρίνος μας είπε ότι θα έχει την πλήρη στήριξη όλης της οικογένειάς του. Παράλληλα θα του προσφερθεί δουλεία ως αποθηκάριου σε οικογενειακή επιχείρηση. Παράλληλα ο πατέρας τους ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κινητικότητας θα ήθελε κοντά του τον Κυριάκο. Πρόκειται για ένα πολύ μορφωμένο άτομο. Στις αμερικανικές φυλακές μαζί με άλλους καταδίκους είχαν γράψει βιβλίο για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, το οποίο έχει υιοθετηθεί από πολλά σωφρονιστικά Ιδρύματα.

http://www.alfanews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: