Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στο Νεπάλ


Απόγνωση και φόβος είναι τα συναισθήματα των ανθρώπων που ψάχνουν κάτω από τα χαλάσματα για τους γονείς τους, τα παιδιά τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους. 

Τα συνεργεία διάσωσης εργάζονται ακατάπαυστα. Χωρίς εξοπλισμό. Με γυμνά χέρια πολλές φορές αναζητούν έστω και μία ένδειξη ζωής. 

36 ώρες έχουν περάσει από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου. Για 2.5 χιλιάδες νεκρούς κάνουν λόγο τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. 

Άλλοι αναφέρονται σε 2.300 θανάτους. Από αυτούς οι 100 θάνατοι καταγράφηκαν σε Ινδία, Θιβέτ και Έβερεστ. 

Το μόνο σίγουρο πως οι αριθμοί θα αυξηθούν. 

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος βγαίνει ζωντανός μέσα από τα ερείπια, διασώστες και πολίτες, ξεσπούν σε χειροκροτήματα. 

Κάθε απεγκλωβισμός μοιάζει με θαύμα. Όταν οι μπουλντόζες εμφανίζονται, όλοι γνωρίζουν πως κάθε ελπίδα έχει πεθάνει. Τα μπάζα πρέπει να καθαριστούν. 

Στην παλιά πόλη του Κατμαντού τα δρομάκια έχουν γίνει αδιάβατα. Σκεπάστηκαν από υλικά των γκρεμισμένων σπιτιών. Συνεργία ανοίγουν διόδους με αξίνες. Προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημεία της έρευνας. 

Όπως δήλωσε δημοσιογράφος του Νεπάλ, "οι σοβαρότερες ζημιές έγιναν στην παλιά πόλη του Κατμαντού, όπου ο σεισμός ισοπέδωσε ιστορικούς ναούς, πύργους και άλλα μνημεία. Τα νοσοκομεία έχουν δεχτεί πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων και σε αρκετούς παρέχεται βοήθεια σε ανοιχτούς χώρους". 

Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί. Χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται σε υπαίθριους χώρους. Οι φόβοι για εξάπλωση επιδημιών μεγαλώνουν. Στην Ινδία για παροχή βοήθειας έχουν μεταβεί αποστολές από τις περισσότερες δυτικές χώρες. 

Εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από χθες. Ο πιο ισχυρός καταγράφηκε το πρωί και ήταν εντάσεως 6.7 στην Κλίμακα Ρίχτερ. Έγινε αισθητός μέχρι και στο Δελχί. Ο πανικός επανήλθε, ευτυχώς για λίγο. 

"Ήταν όπως χθες. Αν και δεν ξέρουμε την έντασή του, ήταν πολύ δυνατός. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες, θα έχουμε μετασεισμούς για δύο ή τρεις μέρες. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος", δήλωσε ένας κάτοικος. 

"Βγήκαμε από το σπίτι αμέσως. Φοβόμαστε πάρα πολύ", είπε ένας άλλος. 

Η νύχτα ήταν δύσκολη. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στην ύπαιθρο. Έχουν χάσει όλο το βιός τους. Μέσα σε μερικά λεπτά το κατάπιε η γη. 

"Αν γίνει κι άλλος σεισμός δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τίποτα. Θα θαφτούμε ζωντανοί", είπε ένας κάτοικος του Κατμαντού.

"Όλοι φοβόμαστε τον σεισμό. Για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας παίζουμε κιθάρα, και τραγουδάμε με τους φίλου μου. Γυναίκες, άντρες και παιδιά είναι πολύ φοβισμένοι", δήλωσε άλλος ένας επίσης από το Κατμαντού. 

Κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις ζημιές. Οι απομακρυσμένες περιοχές που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο είναι αποκλεισμένες. Κανείς δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει, ενώ έχουν διακοπεί και οι επικοινωνίες. 

Οι νέοι μετασεισμοί προκάλεσαν και νέες χιονοστιβάδες στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες ορειβάτες. Από την επιχείρηση διάσωσης έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 νεκροί, ενώ σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 15 τραυματίες.


ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια: