Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η λειτουργία ναυτικής ακαδημίας στην Κύπρο είναι γεγονός

Συμφωνία για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας  στην Κύπρο υπέγραψαν το Σάββατο το απόγευμα στη Λάρνακα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών και το Ινστιτούτο Θαλασσιών Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Intercollege Λάρνακας στο κτίριο του οποίου θα στεγάζεται η Ναυτική Ακαδημία.


Προσφωνώντας την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι  η ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ναυτιλιακού κλάδου στη χώρα μας.

Ο Υπουργός εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών(Arab Academy of Science Technology and Maritime Transport) της Αιγύπτου και το Ινστιτούτο Θαλασσιών Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταστεί δυνατή η υπογραφή της πολύ σημαντικής αυτής συμφωνίας, είπε, τόσο για τον τόπο μας όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης στο δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο «ένα μεγάλο επίτευγμα που είναι ενδεικτικό των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που μοιράζονται η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ένα επίτευγμα που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην προώθηση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε πως «αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και με κοινές προσπάθειες προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το εμπόριο και για την κοινωνικο – οικονομική ανάπτυξη. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, σε μια περίοδο έξαρσης της τρομοκρατίας, της πειρατείας και νέων ασύμμετρων απειλών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος των προκλήσεων ασφαλείας».

Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε πως «ο εντοπισμός υδρογονανθράκων και οι νέες οικονομικές προοπτικές που προκύπτουν στην περιοχή, καταδεικνύουν περαιτέρω την ανάγκη για συντονισμένη δράση προκειμένου να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό η ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ύψιστης σημασίας».

Είπε ακόμα ότι «η δημιουργία μιας ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο θα γεφυρώσει  αποτελεσματικά το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της βιομηχανίας και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, στην προώθηση της ανάπτυξης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ασφάλειας στη θάλασσα».

Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων σε αυτό το έργο θα ανοίξει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, ώστε να προχωρήσουν οι τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύμφωνες με το συνολικό όραμα της Κύπρου και της Αιγύπτου για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτός κατέληξε «ήταν ο σταθερός στόχος για τους Προέδρους  Αναστασιάδη και  Σίσι, ενώ αυτός είναι ένας στόχος για τον οποίο εργάζονται προς επίτευξη του τα Υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νίκος Περιστιάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και είπε πως έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τη κυπριακή οικονομία που χρειάζεται σύγχρονες κατευθύνσεις για την αναδόμηση της».

Είπε ακόμα ότι δημιουργείται η προϋπόθεση να προσφέρονται ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας  στον τομέα των ναυτιλιακών, ένα τομέα στον οποίο η ΕΕ δίνει τεράστια σημασία με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Intercollege και της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος ανέφερε πως η Κύπρος διαθέτει το 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και τον 3ο στην Ευρώπη, είναι η δεύτερη χώρα στο κόσμο στην διαχείριση πλοίων και η 1η στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρόσθεσε πως η Ναυτική Ακαδημία θα προσφέρει ακαδημαϊκά προγράμματα μεταξύ των οποίων Shipping & Logistics Management, Θαλάσσιες Μεταφορές/Ναυτική Επιστήμη, Ναυτική Μηχανολογία και Ναυτική Ηλεκτροτεχνολογία, ενώ το Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης θα προσφέρει Προγράμματα Ασφάλειας σύμφωνα με την STCW, Προγράμματα Ασφάλειας για την Βιομηχανία Υδρογονανθράκων  (OPITO), μάγειρας για εργασία σε πλοία, διαχείριση λιμένων και κυβερνήτη μικρών σκαφών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Δρ. Ismail Abdel Ghafar Ismail, Πρόεδρος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών ο οποίος ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Κύπρο νοιώθει σαν στο σπίτι του, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Κυπρίους για τη βοήθεια που παρείχαν στην Αίγυπτο όταν την χρειαζόταν.

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στη Ναυτική Ακαδημία θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, θα γίνονται δεκτοί εκτός από Κύπριοι, ευρωπαίοι και διεθνείς (international) φοιτητές, ενώ η Ναυτική Εκπαίδευση θα αρχίσει το Φθινόπωρο του 2015 και τα Ακαδημαϊκά/Προγράμματα Ικανότητας το 2016.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και εκπρόσωποι ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων.

κυπε

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιζεις παιχνιδι και κερδιζεις λεφτα με αναληψη απο 2$ και πανω!ποτε δεν τους δινεις τιποτα ουτε και τζογαρεις.Ελα και συ και κτισε την αυτοκρατορια σου!
neobux77.webnode.gr