Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Στις Κεντρικές φυλακές ο 30χρονος Μολδαβός που αναζητούν οι ΗΠΑ για απάτη

Την κράτηση του 30χρονου από τη Μολδαβία, ο οποίος συνελήφθη χθες και αναζητείτο από τις αμερικανικές αρχές για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες, διέταξε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Ο 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες στις 18:00, βάσει Διεθνούς Εντάλματος Σύλληψης, αναζητείτο από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με συνωμοσία για διάπραξη απάτης, απάτη εναντίον τράπεζας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και για απάτη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ του μηνός Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2015 στη συγκεκριμένη χώρα.
Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, ο 30χρονος, κατά τον Αύγουστο του 2012 και μεταγενέστερα, συνωμότησε και συμμετείχε στην παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων από ηλεκτρονικό υπολογιστή υπαλλήλου εταιρείας, σε τράπεζα άλλης χώρας.
Ο 30χρονος συνελήφθη από μέλη του ΤΑΕ Πάφου, ύστερα, από σχετικό μήνυμα της INTERPOL και αφού διαπιστώθηκε ότι στις 21/8/2015 είχε αφιχθεί στην Κύπρο και διέμενε σε οικία στην Πάφο.
Στη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε με γραπτή του συγκατάθεση, εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ως τεκμήριο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Η Δικαστής Κική Κουνίδου ανακοινώνοντας την απόφαση της είπε πως έλαβε υπόψη τα παραδεκτά γεγονότα και τις εισηγήσεις των δύο πλευρών.  Πρόσθεσε πως απαιτείται η  προσκόμιση σχετικών εγγράφων και για αυτό διέταξε την κράτηση του 30χρονου στις κεντρικές φυλακές μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, οπόταν θα πρέπει να παρουσιαστεί στις 09:00 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.
Η κ. Κουνίδου είπε πως το Δικαστήριο εξέτασε όλους τους παράγοντες και τη σοβαρότητα των αδικημάτων. Ανέφερε πως η απόφαση του Δικαστηρίου θα κοινοποιηθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοιζϊδου ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου  ότι έχει δοθεί στον 30χρονο έγγραφο με τα δικαιώματα του και έχει υπογράψει ότι τα έχει παραλάβει. Η κ. Λοιζϊδου παρέδωσε επίσης αριθμό τεκμηρίων στο Δικαστήριο που αφορούσαν διάφορα έγγραφα.
Η Εισαγγελέας ανέφερε πως η ΥΑΜ ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε ότι ο 30χρονος δεν είχε επισκεφτεί πριν την Κύπρο και πως για πρώτη φορά την επισκέφτηκε στις 21.8.2015 με άδεια παραμονής μέχρι τις 19 .11.2015 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο 30χρονος κατέχει εισιτήριο επιστροφής στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο Δικαστήριο η Εισαγγελέας είπε επίσης πως όταν συνελήφθη ο Μολδαβός είχε στην κατοχή του το διαβατήριο του, το οποίο και παρέδωσε.
Όπως διαφάνηκε στο διαβατήριο του έχει επισκεφτεί διάφορες χώρες όπως τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Ενώπιον του Δικαστηρίου κατατέθηκε επίσης και αντίγραφο του διαβατηρίου του 30χρονου.

Η Εισαγγελέας ζήτησε από το Δικαστήριο να δοθεί χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του 30χρονου στις αμερικανικές Αρχές, και ο 30χρονος να παραμείνει υπό κράτηση για εύλογο χρονικό διάστημα, σε πρώτο στάδιο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2015.
Η κ. Λοιζϊδου είπε πως τα αδικήματα είναι πολύ σοβαρά, πως το ύψος της απάτης για την οποία κατηγορείται ο 30χρονος είναι πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και πως υπάρχει κατατεθειμένο ένταλμα σύλληψης εναντίον  του.
Πρόσθεσε επίσης πως το πρώτο αδίκημα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 30 χρόνια, το δεύτερο αδίκημα μέχρι 10 χρόνια και για το τρίτο αδίκημα μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση.
Εισηγήθηκε επίσης λόγω του ύψους της ισχυριζόμενης απάτης οποιοδήποτε ποσό εγγύησης δυνατό να καταβληθεί να μην ακυρώνει τον κίνδυνο διαφυγής του, σημειώνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αυτός να διαφύγει από μη ελεγχόμενες περιοχές.
Ο δικηγόρος του 30χρονου Σάββας Ζαννούπας είπε  ενώπιον του Δικαστηρίου πως ο 30χρονος δεν  έχει συγγενικά πρόσωπα στην Κύπρο αλλά φιλικά και δεν έχει επαγγελματικούς δεσμούς με τη Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόσθεσε επίσης, πως έγινε κατορθωτό μέσα σε δύο ημέρες η υπόθεση να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου  και πως οι 42 μέρες για τις οποίες ζητά την κράτηση του 30χρονου η Κατηγορούσα Αρχή είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρόσθεσε πως τα αδικήματα διαπράχθηκαν πριν τρία χρόνια και πως το γεγονός ότι ο 30χρονος είναι αλλοδαπός δεν σημαίνει ότι πρέπει να τύχει δυσμενέστερης μεταχείρισης.
Εισηγήθηκε επίσης προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία του 30χρονου στο δικαστήριο όπως αυτός υπογράψει εγγύηση ύψους 20 χιλ. ευρώ σε μετρητά, παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα καθώς και να υπογράφει καθημερινά στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.
Ο κ. Ζαννούπας είπε στο δικαστήριο πως ο λόγος που ο 30χρονος επισκέφτηκε την Κύπρο είναι για σκοπούς βελτίωσης της υγείας της ανήλικης κόρης του, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και παρακολουθείται από ιατρό στη Μολδαβία, ο οποίος του εισηγήθηκε όπως αυτή επισκεφτεί την Κύπρο λόγω του κλίματος και γενικά των καλών καιρικών συνθηκών.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: