Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

15 χρόνια πίσω από τα σίδερα ο Αθηνής και 12 ο Αλεξάνδρου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινής φυλάκισης 12 χρόνων στον Ανδρέα Αλεξάνδρου 41 χρόνων από τη Λευκωσία και 15 χρόνων στον Σωτήρη Αθηνή 60 χρόνων από τη Λεμεσό, αφού τους έκρινε ένοχους ύστερα από ακροαματική διαδικασία στις κατηγορίες της εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και στην κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή 2 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 1Μαρτίου 2014 και 19 Απριλίου 2014.
Σήμερα το μεσημέρι ο συνήγορος υπεράσπισης των Ανδρέα Αλεξάνδρου και Σωτήρη Αθηνή, αγόρευσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου για σκοπούς μετριασμού της ποινής τους και στη συνέχεια το Σώμα επέβαλε ποινή στους δύο κατηγορουμένους.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης οι Αλεξάνδρου και Αθηνής μαζί με τους Χρήστο Κωτσάκη 50 χρόνων από την Ελλάδα και Ρένο Ζερταλή  49 χρόνων από τη Λευκωσία, μεταξύ των ημερομηνιών 1η  Μαρτίου με 19 Απριλίου 2014, συνωμότησαν μεταξύ τους  να διαπράξουν το κακούργημα της παράνομης εισαγωγής 2 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης.
Τα ναρκωτικά έφερε στην Κύπρο, μέσω Καΐρου, από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 19 Απριλίου 2014, ο Χρήστος Κωτσάκη, ο οποίος θα έπαιρνε αμοιβή πέντε χιλιάδων ευρώ.
Με υπόδειξη μελών της ΥΚΑΝ, ο Χρήστος  Κωτσάκης ανακόπηκε από Τελωνειακούς Λειτουργούς για έλεγχο και κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στην αποσκευή του, βρέθηκαν κρυμμένες σε ειδικά διαμορφωμένη σχισμή στο εσωτερικό της αποσκευής, δύο νάιλον συσκευασίες περιτυλιγμένες με λαδόκολλες οι οποίες περιείχαν την κοκαΐνη. Τόσο η αποσκευή όσο και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν ως τεκμήρια και ο Χρήστος Κωτσάκης συνελήφθη για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης εισαγωγής και παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξης Α΄.
Στη συνέχεια συγκατατέθηκε να συμμετάσχει σε διαδικασία ελεγχόμενης παράδοσης των ναρκωτικών στη Λευκωσία στον Ρένο Ζερταλή, ο οποίος και συνελήφθη από την Αστυνομία. Στη συνέχεια ο Ζερταλής κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των τριών συγκατηγορουμένων του.
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι ο Σωτήρης Αθηνής  βαρύνεται με τέσσερις προηγούμενες καταδίκες με την τελευταία καταδίκη του να είναι άμεσα σχετική με τα επίδικα αδικήματα. Σημειώνεται ακόμα ότι η πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του είναι η 17η Ιουλίου 2018 «νοουμένου ότι θα επιδείξει καλή διαγωγή και εργατικότητα».
Αναφερόμενο στην σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν οι δύο κατηγορούμενοι, το Σώμα σημειώνει ότι αυτά «κατατάσσονται ως σοβαρά ενόψει και των ευρύτερων κοινωνικών και άλλων συνεπόμενων που επιφέρουν στον κοινωνικό ιστό. Αυτή η σοβαρότητα, μαζί με την πολύ μεγάλη συχνότητα διάπραξης των εγκλημάτων αυτών, σε συνδυασμό και με την κοινωνική απαξία που τα χαρακτηρίζει, καλούν στην επιβολή αποτρεπτικών ποινών».
Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη τις οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις των κατηγορουμένων, τις επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής στους ίδιους και στην οικογένεια τους, την ηλικία τους, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, τα οικονομικά προβλήματα και το λευκό ποινικό μητρώο του Ανδρέα Χαραλάμπους και την απεξάρτηση του Σωτήρη Αθηνή από τα ναρκωτικά, πριν από την τελευταία προηγούμενη του καταδίκη.
Το Κακουργιοδικείο ανέφερε στην απόφαση του ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην υπόθεση ο Σωτήρης Αθηνής «ήταν καθοριστικότερος» από εκείνο του Ανδρέα Αλεξάνδρου υπό την έννοια ότι ο πρώτος «υπήρξε ο εμπνευστής και ιθύνων νους των πραγμάτων, σε αντίθεση με τον εκτελεστικό ρόλο που διαδραμάτισε» ο δεύτερος ενεργώντας όμως και οι δύο «με προσχεδιασμό, προγραμματισμό και συντονισμό».
Το Δικαστήριο στην απόφαση του σημείωσε πως ο Σωτήρης Αθηνής «διέπραξε τα επίδικα αδικήματα ενόσω τελούσε και τελεί υπό εγκλεισμό στις Κεντρικές Φυλακές ως κατάδικος για παρόμοιας φύσης εγκλήματα, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα και θράσος να επιμένει σε τέτοιου είδους κακουργηματικές συμπεριφορές».
Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε επίσης στις ποινές φυλάκισης 9 και 11 χρόνων που επέβαλε για την ίδια υπόθεση το Σώμα στις 8 Αυγούστου 2014, στους Χρήστο Κωτσάκη και Ρένο Ζερταλή, οι οποίοι παραδέχθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον Ανδρέα Αλεξάνδρου ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στην κατηγορία για εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και 12 χρόνων στην κατηγορία για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, με σκοπό την προμήθεια. Οι ποινές να συντρέχουν.
Στον Σωτήρη Αθηνή το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στην κατηγορία για εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και 15 χρόνων στην κατηγορία για κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α, με σκοπό την προμήθεια. Οι ποινές να συντρέχουν μεταξύ τους.
Το Δικαστήριο δεν επέβαλε στους δύο κατηγορουμένους ποινές στις άλλες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν δηλαδή της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β.
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι γνωρίζοντας πως η  πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του Σωτήρη Αθηνή είναι η 17η Ιουλίου 2018 (θα είναι περίπου 63 χρόνων ) «αλλά και το σύνολο των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών του» κατέληξε πως «δεν υφίσταται οποιοσδήποτε λόγος που θα μπορούσε αντικειμενικώς να δικαιολογήσει την έκδοση διατάγματος έκτισης των ποινών» που του επιβλήθηκαν «κατά τρόπο συντρέχοντα με την ποινή που ήδη εκτίει στις Κεντρικές Φυλακές».
Όταν δηλαδή θα λήξει η ποινή φυλάκισης που ο Σωτήρης Αθηνής ήδη εκτίει στις Κεντρικές Φυλακές στις 17/7/2018, τότε θα αρχίσει η ποινή φυλάκισης των 15 χρόνων που του επιβλήθηκε σήμερα από το Κακουργιοδικείο.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: