Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Πάφος. Υπό έλεγχο τέθηκε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην περιοχή Γιόλου – ΘελέτραςΥπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή της Θελέτρας – Γιόλου και κατέκαψε έκταση ενάμισι τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Πόλυ Χατζηβασιλείου.


Από νωρίς το πρωί, κατόπιν οδηγιών έσπευσαν στο χώρο τα δύο ελικόπτερα που εκμίσθωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την τελική κατάσβεση της φωτιάς, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρατευθούν και τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας, αν χρειαστεί, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου.

Στόχος μας, είπε, “είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τοπικών εστιών και βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή”.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στην περιοχή 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, εκσκαφείς της Επαρχιακής Διοίκησης, της Υπηρεσίας Θήρας και της  Πολιτικής Άμυνας.

Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε, όπως ανέφερε, είναι τεράστια αφού η φωτιά στο πέρασμα της κατέκαψε αιωνόβια δένδρα στο μεγάλο φαράγγι ανάμεσα στη Θελέτρα και τη Γιόλου αλλά και σε περιοχή ανάμεσα στη Γιόλου και στο Στρουμπί.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά κάλυψαν και την πόλη της Πάφου που απέχει 40 χιλιόμετρα. Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν μεγάλες δυνάμεις τόσο επίγειες όσο και εναέριες.

Αν και η πυρκαγιά το βράδυ του Σαββάτου είχε περιοριστεί, το μεσημέρι της Κυριακής λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αναζωπυρώθηκε και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου μετά την αποχώρηση των εναέριων πτητικών μέσων, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιστρατεύτηκαν μόνο τα μικρά οχήματα και κάποια καδενοφόρα, αφού τα μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπόρεσαν να επέμβουν λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Στη μάχη της πυρόσβεσης επιστρατεύθηκαν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, οκτώ ελικόπτερα και συγκεκριμένα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τρία ελικόπτερα της Αστυνομίας και ένα επίσης ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Σε επιφυλακή τέθηκε και το ελικόπτερο των Βάσεων.

Εκτός από τα πτητικά μέσα που συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, στη σκηνή έσπευσαν μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς, χθες το μεσημέρι, άλλα τέσσερα οχήματα και συγκεκριμένα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεμεσού και δύο οχήματα της ΕΜΑΚ. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως στην περιοχή δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες.

Πυρκαγιές ξέσπασαν το τριήμερο και σε άλλες περιοχές. Στην Ακουρσό απειλήθηκαν δύο μάντρες, ωστόσο χάρη στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Επίσης πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στην Πέγεια, όπου η φωτιά κατέκαυσε έξι δεκάρια άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα και δένδρα καθώς και μία μικρή γεωργική αποθήκη, ενώ επηρεάστηκε και η εξωτερική βαφή μιας οικίας.

Επίσης στη Πόλη Χρυσοχούς κατακαίγοντας ένα δεκάριο άγριας βλάστησης και ξηρά χόρτα, στη  Γυαλιά, στον Κάθηκα, στη Δρούσεια και στην περιοχή Πιττοκόπο, κατακαίγοντας μικρή έκταση από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Οι πυρκαγιές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: