Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ανεβαίνουν Χρηματιστήρια και ευρώ λόγω Κύπρου


Άνοδο σημείωσαν την Παρασκευή το ευρώ και τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η Κύπρος θα αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, μετά και τη συμφωνία που θωρακίζει τις ελληνικές τράπεζες από την κρίση στην Κύπρο και ενώ το νησί βρίσκεται μόλις μερικές ώρες μακριά από ένα σχέδιο διάσωσης.


Ειδικότερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη, ενώ ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα να αναλάβει τα ελληνικά υποκαταστήματα των προβληματικών κυπριακών τραπεζών, σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Κύπρο να συρρικνώσει τον παραφουσκωμένο τραπεζικό της τομέα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταβίβαση δανείων ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ και καταθέσεων ύψους 14 δισ. ευρώ.
Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,74%, στο 1,2992 δολάριο, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο του σε διάστημα επτά εβδομάδων λόγω της ελπίδας ότι η Κύπρος έχει αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεση της παραμένει αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την Κύπρο, ενώ αναμένεται ότι ο δείκτης Euro Stoxx 50 θα ανακάμψει στις 2.750 μονάδες, παρά το ότι ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

"Φαίνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν μια συμφωνία (για την Κύπρο) πριν από τη λήξη της προθεσμίας της ερχόμενης Δευτέρας. Οπότε δεν τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα στο ευρώ. Δεν θέλουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά του στοιχήματος, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία", δήλωσε ο Brian Kim, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην RBS Securities στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ.

Η Wall Street στηρίχθηκε από τις μετοχές του λιανικού εμπορίου, λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα από τις μετοχές της Nike, οι μετοχές της οποίας ενισχύθηκαν 11,1%, στα 59,53 δολάρια.

"Ενώ η αμερικανική αγορά μπορεί να είναι ευάλωτη επειδή έχει ενισχυθεί αρκετά, η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση και καλύτερη θέση για να αντέξει την (οικονομική) κατάσταση της Κύπρου και της Ευρωζώνης, στο σύνολο της", δήλωσε ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συναλλαγών και παραγώγων, Charles Schwab.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI`s ενισχύθηκε 0,28%, ενώ ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%.
Οι τιμές πετρελαίου έκλεισαν πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, με το Μπρεντ να αυξάνεται 19 σεντ και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 1,26 δολάρια το βαρέλι.

"Η κυνική πλευρά μου λέει ότι η αγορά ετοιμάζει τον εαυτό της για μια απογοήτευση, καθώς μια ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ)", δήλωσε χρηματιστής με έδρα το Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: