Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Κύπρος πληρώνει το ακριβότερο ίντερνετ στην ΕΕ


Έχουμε το πιο ακριβό -και με διαφορά- ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιορισμένες σχετικά ταχύτητες, ενώ και οι ταχύτητες σύνδεσης που πληρώνουμε διαφέρουν σημαντικά από τις πραγματικές που λαμβάνουμε.




 Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ένα από τα παραδείγματα στην επίσημη ανακοίνωση είναι χαρακτηριστικό: «Ο Πίτερ, 65 ετών, από το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να περάσει τη σύνταξή του στην Κύπρο. Θα πληρώνει διπλάσια ή τετραπλάσια τιμή για μια σύνδεση που πιθανώς θα είναι βραδύτερη».

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν μια διαφορά τιμής έως 400% μεταξύ του χαμηλότερου κόστους (Λιθουανία) και του υψηλότερου κόστους (Κύπρος).

Συγκεκριμένα, το φθηνότερο ευρυζωνικό ίντερνετ είναι διαθέσιμο στη Λιθουανία με €10,30 ανά μήνα, ενώ η Κύπρος έχει το ψηλότερο μηνιαίο βασικό κόστος με €46.20, ακολουθούμενη από την Ισπανία στο €38.70 και Ιρλανδία σε €31.40. Ένα από τα συνηθισμένα πακέτα σύνδεσης, αυτό των 4 MBPS έως 8 MBPS στην Κύπρο κοστίζει €55 τον μήνα και είναι με μεγαλύτερη διαφορά το πιο ακριβό στην ΕΕ.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει, επίσης, ότι τα δύο τρίτα των πολιτών δεν ξέρουν καλά-καλά, τι συμβόλαιο έχουν υπογράψει σε σχέση με την ταχύτητα της ευρυζωνικής τους σύνδεσης.

Επίσης, ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι μέσα από 7 δισεκατομμύρια μετρήσεις διαδικτυακών συνδέσεων σχεδόν 10.000 εθελοντών διαπιστώθηκε πως η πραγματική ταχύτητα τηλεφόρτωσης μπορεί να είναι μέχρι και 64% χαμηλότερη της διαφημιζόμενης.

Κατά μέσο όρο η πραγματική ταχύτητα είναι το 89,5 % της διαφημιζόμενης στις καλωδιακές συνδέσεις, 82,7 % στις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTx) και 63,8 % στις χάλκινες συνδέσεις (xDSL).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για τα σχέδια της Επιτροπής για μια «Connected Continent» που σχεδιάζει να προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διαφάνεια, περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την πραγματικά διαθέσιμη ταχύτητα δεδομένων.

Επίσης, οι καταναλωτές θα έχουν περισσότερα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να αλλάζουν πάροχο ή σύμβαση, να καταγγέλλουν τη σύμβασή τους εάν δεν παρέχονται οι διαδικτυακές ταχύτητες που συμφωνήθηκαν, και να απαιτούν την προώθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε μια νέα ηλεκτρονική διεύθυνση μετά την αλλαγή του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου.



http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/191837/plironoume-to-pio-akrivo-internet-stin-ee#sthash.SndlkpRH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: