Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο. Καλά πάνε τα πράγματα και στην Ελλάδα


Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος εμπιστοσύνης στην Κύπρο, για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Μάρτιο, ενώ περαιτέρω βελτίωση σημειώθηκε επίσης στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ και στην Ελλάδα. 



Μάλιστα, η Κομισιόν σημειώνει το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, στην Κύπρο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βρίσκεται σε υψηλό τριετίας. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, ανήλθε το Μάρτιο στην Ευρωζώνη στις 102,4 μονάδες από 101,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 105,3 μονάδες από 105,0 μονάδες.

 Στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε το Μάρτιο στις 97,5 μονάδες από 94,8 μονάδες, που ήταν το Φεβρουάριο. Στην Κύπρο ο δείκτης από τις 92,9 μονάδες που ήταν το Φεβρουάριο αυξήθηκε στις 93,5 μονάδες, ενώ το χαμηλότερο σημείο του δείκτη είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2013, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup για την ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα προσαρμογής. Έκτοτε ο δείκτης βελτιώνεται συνεχώς. 

Σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης καταγράφηκε στον τομέα των υπηρεσιών και μικρότερη στους κόλπους των καταναλωτών και στις κατασκευές. Αντίθετα, υποχώρησαν οι δείκτες της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα, αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, στην Κύπρο καταγράφηκε βελτίωση στις υπηρεσίες (+4,1 μονάδες), στις κατασκευές (+3,5 μονάδες) και στους καταναλωτές (+0,8 μονάδες). Επιδεινώθηκαν οι δείκτες βιομηχανίας (-0,3 μονάδες) και λιανικού εμπορίου (-5 μονάδες). -

 http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/192125/komision-veltiosi-tou-oikonomikou-klimatos-stin-kypro-kai-to-martio#sthash.7xkaZPRO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: