Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πέντε πρόσωπα υπό κράτηση για την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ

Οι ρωσικές αστυνομικές αρχές ανέκριναν την Κυριακή πέντε υπόπτους σε σχέση με το φόνο του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ σε μια έρευνα που ακόμη δεν έχει καταδείξει κίνητρο για την θρασύτατη δολοφονία στο κέντρο της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι ύποπτοι τελούν υπό κράτηση λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα αφότου ο κ. Νεμτσόφ, ο οποίος ανέκαθεν ασκούσε κριτική στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές από πίσω καθώς έκανε τη βόλτα του με την κοπέλα του σε μια γέφυρα δίπλα από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία.
Ο εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής Βλαντιμίρ Μαρκίν έγραψε στο twitter την Κυριακή ότι το ισχυρό σώμα έχει αιτηθεί από δικαστήριο τη Μόσχας να επιβεβαιώσει την «σύλληψη πέντε προσώπων που συνδέονται με την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ», προσθέτοντας ότι «οι έρευνες συνεχίζονται».
Στη Ρωσία ύποπτοι μπορούν να κρατηθούν για 48 ώρες πριν να κληθεί το δικαστήριο να αποφασίσει να επεκτείνει την κράτησή τους για περισσότερες μέρες.
Οι ύποπτοι αναμενόταν να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου την Κυριακή, κάτω από την προστασία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείς, ωστόσο δεν είχε καταστεί ξεκάθαρο αν θα παρευρίσκονταν και οι πέντε στο δικαστήριο.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του πέμπτου υπόπτου, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ οι πρώτοι τέσσερις προέρχονται από τον Καύκασο, περιοχή που είναι γνωστή για τις αναταραχές επί του εδάφους της, όπου η Ρωσία έχει πολεμήσει δύο καταστροφικούς πολέμους εναντίον των Τσετσένων επαναστατών και όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συνεχίζουν να συγκρούονται με ισλαμιστές επαναστάτες.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και η Διερευνητική Επιτροπή, οι οποίες συνεργάζονται για διαλεύκανση της δολοφονίας την οποία ο Πρόεδρος Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «πρόκληση», ανακοίνωσαν το Σάββατο την σύλληψη των Ζαούρ Νταντάγιεφ και Άνζορ Γκούμπασεφ.
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ινγκουσετίας Άλμπερτ Μπαρακόγιεφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι δύο άνδρες μαζί με τον μικρό αδελφό του Γκούμπασεφ και ακόμα ένα πρόσωπο είχαν συλληφθεί στο έδαφος του κρατιδίου το οποίο συνορεύει με την Τσετσενία.
Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν επίσης ότι ο Νταντάγιεφ υπηρέτησε ως υπαρχηγός της αστυνομίας της Τσετσενίας ενώ ο Γκούμπασεφ είχε εργαστεί για ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη Μόσχα.
Ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία πληροφορία ως προς τα πιθανά κίνητρα των ανδρών για τη δολοφονία του Νεμτσόφ.


http://ikypros.com/?p=82941#sthash.9LbtIVSn.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: