Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δεκάδες χιλιάδες τραυματίες από οδικές συγκρούσεις τα τελευταία 15 χρόνια

Τα τελευταία 15 χρόνια 34.826 άτομα τραυματίστηκαν είτε σοβαρά είτε ελαφρά σε οδικές συγκρούσεις στους κυπριακούς δρόμους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION και Αντιπρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Νέων για την Οδική Ασφάλεια, Μάριο Σταύρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της REACTION, επίσκεψη στους τραυματίες οδικών συγκρούσεων που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του REACTION με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού, τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο, τον Επίτροπο Εθελοντισμού, του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου, του Κυπριακού Συνδέσμου Αθλητών Αγώνων Αυτοκινήτου, η RESQME Cyprus, καθώς και άλλους αξιωματούχους.
Στόχος της επίσκεψης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION, είναι να βρεθούν κοντά στους ανθρώπους που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο νοσοκομείο συνεπεία μιας οδικής σύγκρουσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου, κάποιοι από αυτούς δίνουν την δική τους σκληρή μάχη για να ζήσουν ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επανέλθουν μετά από μια οδική σύγκρουση.
«Εμείς ως οργανισμός αλλά και όλοι οι φορείς που είναι μαζί μας σήμερα εκφράζουμε την συμπαράσταση μας προς τις οικογένειες των τραυματιών και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση», προσθεσε.
Ο κ. Σταύρου είπε ότι πέραν των 10.000 συνανθρώπων μας τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετοί από αυτούς έδωσαν σκληρή μάχη για την ζωή τους πίσω από κλειστές πόρτες ενός νοσοκομείου.
«Μόνο το 2014 είχαμε 3 άτομα, μέσο όρο, να τραυματίζονται κάθε μέρα σε οδική σύγκρουση και εάν πιάσουμε τον μέσο όρο ανά μέρα από το 2000 έχουμε 6 άτομα κάθε μέρα να τραυματίζονται σε οδικές συγκρούσεις. Υπάρχει όμως μια σταθερή μείωση στους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων και εάν αναλογιστούμε ότι το 2014 είχαμε μείωση σε σχέση με το 2000 που άγγιζε το 54%, είχαμε δηλαδή 549 σοβαρά τραυματίες λιγότερους, τα πράγματα είναι πολύ πολύ καλύτερα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σταύρου εξέφρασε την ανάγκη στήριξης των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση των οδικών συγκρούσεων και όπως είπε, η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε τεχνολογία της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και των νοσοκομείων δεν πρέπει να κολλά σε μια καμία δικαιολογία για την οικονομική κρίση.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτών των υπηρεσιών είναι αυτοί που με κίνδυνο πολλές φορές την ζωή τους προσπαθούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν τους τραυματίες σε κάποιο νοσοκομείο.
«Όταν συμβεί μια τροχαία σύγκρουση ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους σοβαρά τραυματίες, άρα όλες οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και έγκαιρης ανταπόκρισης. Επίσης, καλούμε ακόμα μια φορά ως οργανισμός αλλά και ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας το Υπουργείο Υγείας και την Βουλή να επιταχύνουν τις διαδικασίες για επέκταση του Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων των Ασθενοφόρων σε παγκύπρια κλίμακα. Είναι ανεπίτρεπτο για μια Ευρωπαϊκή και τόσο μικρή χώρα, ένα τέτοιο κέντρο που για άλλες χώρες είναι δεδομένο να καλύπτει μόνο δυο επαρχίες. Δεν υπάρχουν λεπτά να χάνονται για τους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων και κανένα οικονομικό κόστος για το κράτος δεν αντισταθμίζει τις συνέπειες που καλούνται να πληρώσουν οι τραυματίες των οδικών συγκρούσεων», είπε.
Ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο Alan Sweetman, δήλωσε ότι κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον πλανήτη, η περίοδος των Χριστουγέννων παρουσιάζει αύξηση των οδικών συγκρούσεων, τις περισσότερες φορές εμπλέκονται μεθυσμένοι και κουρασμένοι οδηγοί, ενώ υπάρχει παράλληλα και αυξημένη κίνηση στους δρόμους.
«Σας παρακαλούμε να μην πίνετε και να οδηγείτε. Σκεφτείτε τους αγαπημένους σας που σας περιμένουν στο σπίτι. Μην τρέχετε στους δρόμους. Να φοράτε πάντοτε την ζώνη ασφαλείας σας. Κλείστε το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγείτε. Μοιράζεστε το δρόμο με τους συναδέλφους σας οδηγούς, να είστε ευγενής και ασφαλής οδηγοί. Μη σταθμεύεται σε πεζοδρόμια καθώς τρέχετε τα θελήματα της τελευταίας στιγμής – εμποδίζετε την προσβασιμότητα του κόσμου», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου Πάμπος Λαός δήλωσε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για το Σύνδεσμο και θα πράξουν ότι είναι δυνατό για να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια στην Κύπρο.
Παράλληλα, ο κ. Λαός δήλωσε ότι κατά το 2016 θα γίνουν πάρα πολλά σε πολλά επίπεδα από τον Σύνδεσμο «γιατί όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των οδικών συγκρούσεων», όπως είπε.
Ο εκπρόσωπος της RESQME Cyprus Ιάσονας Σενέκκης δήλωσε την υποστήριξη του στις δράσεις του REACTION για την οδική ασφάλεια όχι μόνο την περίοδο των εορτών αλλά και για όλο το 2016.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: