Την έκδοση του 30χρονου Μολδαβού στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για υπόθεση ηλεκτρονικής άπατης για το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, ανακοίνωσε σήμερα ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανακοινώνοντας την απόφαση του είπε πως ο 30χρονος είναι το άτομο το οποίο ζητούν οι αμερικανικές αρχές με βάση τη φωτογραφία που απέστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είτε με το σωστό είτε με το λανθασμένο όνομα.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Αντρέι Τσιγκούλ με το λάθος όνομα είναι ο Αντρέι Τσιγκούλ με το σωστό όνομα και αυτός που αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Είπε μάλιστα πως το Αντρέι Τσιγκούλ έχει γραφτεί με δύο διαφορετικούς τρόπους λέγοντας πως σημασία “ έχει ότι πρόκειται για το ίδιο και αυτό πρόσωπο και ότι δεν έχει σημασία ποιο από τους δύο τρόπους γραφής χρησιμοποιείται”.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στην έκδοση της ημερομηνίας των διαβατηρίων που κατείχε ο Μολδαβός το ένα στις 28.11.2004 και το άλλο στις 18.8.2009 σημειώνοντας πως πρόκειται για δύο διαφορετικά διαβατήρια αφού έχουν εκδοθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες , ωστόσο είναι το πρόσωπο του οποίου την έκδοση ζητούν οι αμερικανικές αρχές, συμπλήρωσε.
Ο δικαστής διέταξε την έκδοση του στις αμερικανικές αρχές και σημείωσε πως ο συνήγορος του 30χρονου Μολδαβού δικηγόρος Ηλίας Κοναρής έχει το δικαίωμα να καταχωρήσει έφεση ( Habeas Corpus) στο Ανώτατο δικαστήριο.
Διέταξε επίσης μέχρι την έκδοση του στις αμερικανικές αρχές όπως ο 30χρονος παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.
Ο 30χρονος Μολδαβός παρουσιάστηκε σήμερα εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου .Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο 30χρονος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες βάσει Διεθνούς Εντάλματος Σύλληψης.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει όπως είπε ο δικαστής είναι συνωμοσία για διάπραξη απάτης, απάτη εναντίον τράπεζας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και για απάτη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2015, στη συγκεκριμένη χώρα.
Ο δικαστής είπε πως σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τσιγκούλ συνωμότησε σε σχέδιο ηλεκτρονικής και τραπεζικής απάτης και με τους συνεργάτες του στόχευσε στην καταδολίευση και απόσπαση χρημάτων με την απενεργοποίηση συστημάτων AntiVirus.
Επίσης – όπως είπε- προχώρησε σε παράνομες αναλήψεις υπέρογκων ποσών χωρίς τη γνώση ή και εξουσιοδότηση των κατόχων τους.
Πρόσθεσε επίσης, πως οι πιο πάνω δραστηριότητες αποτελούν παραβίαση του Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα της Νομολογίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπεί η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Μαρίνα Σπηλιωτοπούλου, παρουσίασε , δύο μάρτυρες κατηγορίας τη Λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιούλικα Χατζηπροδρόμου και τον αστυφύλακα Ζήνωνα Ζήνωνος, που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, τους οποίους χαρακτήρισε αξιόπιστους .
Η συνήγορος υπεράσπισης στην αγόρευσή της στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας , παρουσίασε Νομολογία όπου με βάση τις αρχές που διέπουν τη διαδικασία έκδοσης φυγόδικου – όπως είπε- δεν αγγίζουν την ουσία της υπόθεσης, αλλά εξετάζει τις προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός Νόμος και η συμφωνία.
Είπε μάλιστα πως ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 8/2008 και πως ο 30χρονος Μολδαβός θα πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σε σχέση με το θέμα της ταυτότητας που εγέρθη η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Μ. Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως στο ένταλμα σύλληψης του Μολδαβού αναγράφονται και τα δύο ονόματα, η ημερομηνία γέννησης του, η φωτογραφία του και πως οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει στους αριθμούς του διαβατηρίου δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης αφού ο 30χρονος μπορεί να έχει στην κατοχή του πολλά διαβατήρια.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις της σύμβασης η κ. Σπηλιωτοπούλου ανέφερε πως ικανοποιείται το αίτημα της ταυτότητας εφόσον πάνω στο έγγραφο των ΗΠΑ αναγράφονται και τα τρία ονόματα τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιεί ο ύποπτος.
Στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Μολδαβού, δικηγόρος Ηλίας Κοναρής μίλησε για συνωνυμία ονόματος καθώς και ότι δεν υπάρχει σύνδεση μαρτυρίας με τον κατηγορούμενο.
Είπε ακόμη, πως αν η φωτογραφία που στάλθηκε του πελάτη του είναι από επίσημο έγγραφο ας την υιοθετήσουν κάνοντας παράλληλα λόγο για αμφιβόλου προέλευσης φωτογραφία.
Δυστυχώς ανέφερε , έχουμε μάθει πως οι ΗΠΑ και το FBI είναι αλάνθαστοι.
Τα έγγραφα όπως το αίτημα των Αρχών της Αμερικής, το προσωπικό ένταλμα σύλληψης και η ένορκη δήλωση έχουν κατατεθεί ως τεκμήρια στο δικαστήριο.
Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε στη σημερινή δικάσιμο ο δημόσιος κατήγορος Σίμος Συμεού.
κυπε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου