Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή 2018



Με πέντε διαδραστικές δραστηριότητες συμμετείχε το Ινστιτούτο Κύπρου στη «Βραδιά του Ερευνητή 2018», παρέχοντας στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις τελευταίες  εξελίξεις σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας από Κύπριους ερευνητές. Η Πανευρωπαϊκή εκδήλωση αφιερωμένη στην επιστήμη και τη μάθηση, διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Οι ερευνητικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου ήταν οι ακόλουθες:

Μεσαιωνικά Γκραφίτι στην Κύπρο: Ακούστε τις διηγήσεις των τοίχων
Το εργαστήρι “ Μεσαιωνικά Γκραφίτι στην Κύπρο: Ακούστε τις διηγήσεις των τοίχων" του Ινστιτούτου Κύπρου προσκαλεί τους θεατές να μελετήσουν πολύτιμες πτυχές της της μεσαιωνικής γκράφιτι μέσω εξελιγμένων τεχνολογιών. Διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ειδικά τεχνολογικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να μελετήσει και κατανοήσει καλύτερα την γκράφιτι πολιτιστική και ιστορική αξία, ενισχύοντας τις γνώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα και, γενικότερα, σχετικά με την ευρύτερη μεσαιωνική κληρονομιά της Κύπρου.

Face to Face: Meet an Ancient Cypriot
Οι επισκέπτες εξερεύνησαν ιστορίες για τη καθημερινή ζωή πραγματικών αρχαίων Κύπριων, μέσα από αρχαιολογικά οστά, δόντια και άλλα κατάλοιπα. Η οστεοβιογραφία ως όρος αναφέρεται σε συγκεκριμένες πληροφορίες (που συλλέγονται μέσα από μια πληθώρα επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών που εφαρμόζονται στη μελέτη ανθρώπινων υπολειμμάτων ενός συγκεκριμένου ατόμου) σχετικά με τη ζωή ενός ατόμου που έζησε στο παρελθόν.

Παραγωγή Ενέργειας από την Ηλιακή Ακτινοβολία 
Μια από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας είναι οι Ηλιοθερμικοί Σταθμοί Συγκεντρωτικού Τύπου οι οποίοι χρησιμοποιούν διατάξεις καθρεφτών για συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ένα στόχο (συλλέκτης) και την μετέπειτα μετατροπής της σε θερμότητα. Η θερμική ενέργεια που συλλέγεται μετατρέπεται στη συνέχεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες πιθανές θερμοδυναμικές χρήσεις είναι η αφαλάτωση νερού και η παραγωγή θερμότητας για βιομηχανική και οικιακή χρήση.

Ευρωπαϊκές Υποδομές Υπερ-υπολογιστών: Επιταχύνοντας την Ψηφιοποίηση  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Παρουσίαση των Ερευνητικών Προγραμμάτων VΙ-SEEM, PRACE και SIMDAS στα οποία το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) λαμβάνει μέρος. Η δραστηριότητα είχε στόχο να δείξει πως αυτά τα προγράμματα μας παρέχουν πρόσβαση σε εφαρμογές στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και πώς τέτοιες υποδομές μας επιτρέπουν να επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη στην υπηρεσία της έρευνας
Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μη-Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου παρέχει μια μοναδική υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας στην ατμόσφαιρα και τη διερεύνηση των ιδιοτήτων/χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Γης από ψηλά, με τη χρήση μη  επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), ανάμεσα στις δραστηριότητες, του συμπεριλαμβάνει και  φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς για την τρισδιάστατη απεικόνισή τους. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αγώνα πλοήγησης micro drones (whoops) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και να δοκιμάσουν τις ικανότητές και την επιδεξιότητά τους  στον χειρισμό των drones.