Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ισχυρότατος σεισμός στη Ζάκυνθο



Μετά τον φονικό σεισμό του 1953, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,3 Ρίχτερ και ισοπέδωσε την πόλη, η Ζάκυνθος οχυρώθηκε.
Χάρη στην αντισεισμική προστασία που οικοδομήθηκε έκτοτε, η Ζάκυνθος άντεξε και τα 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 01:54 την Παρασκευή.


Προβλήματα και ζημιές έχουν καταγραφεί στο νησί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Η αναστάτωση που επικράτησε μεταξύ των κατοίκων που τους οδήγησε να βγουν στους δρόμους τις πρώτες ώρες μετά την ισχυρή δόνηση, έχει πλέον ξεπεραστεί και επικρατεί σχετική ηρεμία.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε, πάντως, ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 5,8 ή 5,9 Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τέτοιας έντασης μετασεισμοί θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο αισθητοί από ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ήδη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, μετά την κύρια δόνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήταν ευτύχημα που εκτονώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας του ισχυρού σεισμού στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ζακύνθου και κυρίως προς την πλευρά της Ιταλίας.

Ζημιές και προβλήματα
Οι σημαντικότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι της πόλης, καθώς και στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Επίσης έχει καταγραφεί κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια και κτίρια κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη, στα νότια του νησιού, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ρωγμή που έχει σημειωθεί στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι η πρώτη φορά και αποτελεί σημάδι κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του. Παρ’όλα αυτά οι ζημιές δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς η διασύνδεση με την Κυλλήνη δεν διακόπτεται, όπως διαβεβαίωσε ο λιμενάρχης Ζακύνθου, Αθανάσιος Σιούτης.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.
Από την κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου δεν σημειώθηκαν περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα.
Ωστόσο, πλήρης εικόνα για τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί ο ισχυρός σεισμός θα υπάρξει με το πρώτο φως της ημέρας, όταν στους δρόμους του νησιού θα βγουν τα συνεργεία μηχανικών. Από την εικόνα που υπάρχει, πάντως, στις υπηρεσίες του νησιού και που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των περιπολιών ολόκληρη τη νύχτα, η Ζάκυνθος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Αν και το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά τον σεισμό, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποια σημεία της πόλης εντός περίπου δύο ωρών.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.
Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα πλάνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη Ζάκυνθο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 6,5 Ρίχτερ.
Στο νησί έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές με σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια. Παράλληλα, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης.
Μάλιστα, όπως καταγράφεται και στο βίντεο, εμφανώς ανήσυχοι και έντρομοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν βγει στους δρόμους, όπου και αναμένεται να παραμείνουν, καθώς στο νησί σημειώνονται αρκετοί μετασεισμοί.
Το ευτύχημα, πάντως, είναι πως προς το παρόν το χτύπημα του Εγκέλαδου έχει περιοριστεί σε υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Πηγή: in.gr