Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Δήλωσε παθολογικά ερωτευμένος με 10χρονη



Τη θέση ότι δεν ήταν παιδεραστής αλλά «παθολογικά ερωτευμένος, ο οποίος ενεργούσε με παιδισμό και χωρίς να αντιλαμβάνεται το επιλήψιμο της ερωτικής σχέσης του με το παιδί» προέβαλε ενώπιον του Εφετείου 37χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, σε μια προσπάθεια ανατροπής της καταδίκης του.


Η θέση αυτή κάθε άλλο παρά βρήκε έδαφος, με αποτέλεσμα το Εφετείο να επικυρώσει τόσο την καταδικαστική απόφαση όσο και την επιβληθείσα 6ετή ποινή φυλάκισης. Συγκεκριμένα, ο καταδικασθείς ήταν αντιμέτωπος με 22 κατηγορίες οι οποίες αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση 10χρονης καθώς και κατηγορίες για άσεμνες επιθέσεις. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου, ο κατηγορούμενος σε διάφορες περιπτώσεις φιλούσε, αγκάλιαζε και χάιδευε την ανήλικη.

Σε σχέση με τον λόγο που προβλήθηκε για ανατροπή της καταδίκης, το Εφετείο υπέδειξε ότι «δεν τέθηκε η υπεράσπιση της παραφροσύνης… που προϋποθέτει την ύπαρξη ψυχικής ασθένειας λόγω της οποίας ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι έπραττε ή να γνωρίζει ότι όφειλε να απέχει από την πράξη». Υπό αυτά τα δεδομένα, η θέση ότι ήταν παθολογικά ερωτευμένος, ο οποίος ενεργούσε με παιδισμό και χωρίς να αντιλαμβάνεται το επιλήψιμο της ερωτικής σχέσης του με το παιδί, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. 
Σε ό,τι αφορά την επιβληθείσα ποινή, το Εφετείο, σε συμφωνία με το Κακουργιοδικείο, υπέδειξε ότι ο 37χρονος «ενήργησε με μεθοδευμένο τρόπο δράσης για επίτευξη του στόχου του να προσεγγίσει την ανήλικη, ένα από τα τρία ορφανά από πατέρα παιδιά, εκμεταλλευόμενος την εξ αγχιστείας συγγενική σχέση με την οικογένεια και τις ιδιαίτερες αδυναμίες του παιδιού, με σκοπό να την καθηλώσει στις ορέξεις του και να την ελέγχει πλήρως, έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεών του».

Το Εφετείο έκρινε πως η επιβληθείσα ποινή ήταν η αρμόζουσα, δεδομένης της σοβαρότητας των αδικημάτων, της μεγάλης κοινωνικής απαξίας που τα αδικήματα αυτής της φύσης ενέχουν και της ανάγκης αποτροπής που πηγάζει από την απαράδεκτη συχνότητα με την οποία παρουσιάζονται και της μεγάλης σημασίας που έχει το αγαθό που ο Νόμος θέλει να προστατεύσει, δηλαδή το παιδί.