Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η Κύπρος τιμά την 28η Οκτωβρίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
 
Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, που περιείχε το τελεσίγραφο, που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα δικτάτορα, που έφερε τον τίτλο του Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. 
 
Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. 
 
Στην Κύπρο επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία.
 
Στις 10.00 θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρέσβη της Ελλάδας, του Υπουργού Παιδείας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου. 
 
Της Δοξολογίας θα προστεί ο  Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
 
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η Φιλαρμονική της Δύναμης θα αποδώσουν τιμές.
 
Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.
 
Εκδηλώσεις και μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.  
 
Στην Ελλάδα επίκεντρο των εορτασμών είναι η Θεσσαλονίκη.
 
Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.
 
Ο Ιταλός Πρόεδρος θα ζητήσει από τη Θεσσαλονίκη επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι και για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και όσα ακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.
 
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης θα ακολουθήσει αεροπορική επίδειξη από μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας «Ζευς».