Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Tο Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει Εργαστήριο Αποκατάστασης Ξερολιθιών στην Πλατανιστάσα



Tο Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς, συνδιοργανώνουν το 7ο Εργαστήριο Αποκατάστασης Ξερολιθιών, το ερχόμενο Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018. Το εργαστήριο αρχίζει στις 8:30 π.μ. στη περιοχή Νερόμυλος στην Πλατανιστάσα.

Οι ξερολιθικοί τοίχοι αποτελούν μια μακρά παράδοση των ορεινών κοινοτήτων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους και ως εκ τούτου, τη διατήρηση των ίδιων των κοινοτήτων. Ωστόσο, η τοπική τεχνογνωσία για συντήρησή τους εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή εγκατάλειψη της ορεινής γεωργίας και την έλλειψη αναγνώρισης της σημασίας αυτών των παραδοσιακών υποδομών. Στόχος του εργαστήριου είναι η διατήρηση της γνώσης σχετικά με τις ξερολιθιές και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της συντήρησης, επανόρθωσης και αποκατάστασης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Το Εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο θα είναι και το τελευταίο που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου RECARE, «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Δομημένου Περιβάλλοντος στην Ευρώπη μέσω της Φροντίδας της Γης», που χρηματοδοτείται μέσω του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (αρ. 603498). Τα προηγούμενα έξι εργαστήρια που συνδιοργανωθήκαν με τις κοινότητες Άλωνας, Πολύστυπου και Πλατανιστάσας, προσέλκυσαν συνολικά πέραν των 300 συμμετεχόντων απ’ όλη την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των εργαστήριων αυτών, εμπειρογνώμονες και τεχνίτες της πέτρας,  μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με την κατασκευή και τη συντήρηση των ξερολιθικών τοίχων, ενώ οι συμμετέχοντες βοήθησαν τους εμπειρογνώμονες στην ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εργασίας.
Με αφορμή το επερχόμενο εργαστήριο, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Συνδέσμων Αποδήμων Πιτσιλιάς, κύριος Χρίστος Ηλιάδης, ανέφερε ότι «τα πρακτικά εργαστήρια βοήθησαν στο να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τις βασικές αρχές αποκατάστασης ξερολιθιών, είναι όμως απαραίτητες περισσότερες και συντονισμένες ενέργειες για την διατήρηση του παραδοσιακού τοπίου». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου Adriana Bruggeman που συντονίζει το έργο RECARE στη Κύπρο, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι ξερολιθιές για την προστασία του περιβάλλοντος στις ορεινές κοινότητες και στη μείωση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.
Το εργαστήριο στις 20 Οκτωβρίου 2018 είναι ανοικτό στο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Δρ. Χρίστο Ζουμίδη: c.zoumides@cyi.ac.cy ή 22208607.