Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τέλος η αεροπορική εταιρεία Cobalt

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Economy Today, η αεροπορική εταιρεία Cobalt Air δεν κατέληξε σε συμφωνία με τον ευρωπαίο επενδυτή όπως είχε διαρρεύσει νωρίτερα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να καθηλώσει τα αεροπλάνα της.

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν ότι στα ταμεία της αεροπορικής έχουν μείνει μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές του προσωπικού.
Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν στο Economy Today ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα ώστε κανένας επιβάτης να μην εγκλωβιστεί. 



Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την αεροπορική εταιρεία  Cobalt. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις με τον επενδυτή δεν ευδοκίμησαν, λόγω αδυναμίας του να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Πληροφορίες που φτάνουν στην  «Κ» τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι η εταιρεία καθηλώνειτα αεροσκάφη της, με εξαίρεση την πτήση που φτάνει τα μεσάνυχτα από το αεροδρόμιο Heathrow. Την ιδία ώρα η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν δείχνει διαθεσιμότητα για πτήσεις τις επόμενες ημέρες.
Πήγες αναφέρουν στην «Κ» ότι δεν πρόκειται για οριστικό κλείσιμο αλλά ότι η εταιρεία προχωρά σε προσωρινή αναστολή των εργασιών της μέχρι την εξεύρεση επενδυτή. Ήδη είναι σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, ενώ το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να καταθέσει την αίτηση για αναστολή των εργασιών της και να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.
Από πλευράς της εταιρείας επισημαίνεται ότι ζητούμενο της δεδομένη στιγμή είναι η ασφαλής επιστροφή όλων των επιβατών στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι τελευταία πτήση της εταιρείας φτάνει στην Κύπρο απόψε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

http://www.kathimerini.com.cy/gr/oikonomiki/epixeiriseis/dyskoles-wres-gia-tin-cobalt




Αναστάτωση προκλήθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες επιβάτες της Cobalt, στο άκουσμα της είδησης ότι η αεροπορική εταιρεία τερματίζει τα μεσάνυχτα τις εργασίες της.
Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Γιώργο Στυλιανού, Λειτουργό του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ο οποίος ανέφερε ότι την αρμοδιότητα για επίλυση των ζητημάτων που άπτονται ουσιαστικά των αεροπορικών εταιρειών έχει η Πολιτική Αεροπορία.
  • Στο παρόν στάδιο προτεραιότητα θα δοθεί από τον εκκαθαριστή, στους επιβάτες που πρέπει να επαναπατριστούν. Σε όσους δηλαδή έφθασαν στο νησί μας με την εταιρεία και σε όσους ταξίδεψαν στο εξωτερικό με την Cobalt.
  • Όσο αφορά τώρα τους επιβάτες οι οποίοι θα ταξίδευαν με την εταιρεία και έχουν ήδη κρατήσει και πληρώσει το εισιτήριό τους, αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν παράπονα σύμφωνα με τον κ.Στυλιανού στην Πολιτική Αεροπορία.
  • Ακολούθως ο διαχειριστής θα αναλάβει τις εκκρεμότητες σε πληρωμές και σε κατοπινό στάδιο τις διευθετήσεις με τους επιβάτες που έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια.
  • Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι το Υπουργείο χωρίς να έχει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση θα φροντίσει να διευκολύνει το επιβατικό κοινό.
Σημειώνεται ότι έκτακτη σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Υπουργείο Μεταφορών υπό την ίδια την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. 

Στον αέρα και πετούν στα κανονικά τους δρομολόγια βρίσκονται και τα έξι αεροπλάνα της Cobalt  αυτή την ωρα. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Λονδίνο και Δουβλίνο ενώ κανονικά προχωρά η διαδικασία της πτήσης προς Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Philenews, με την άφιξη και της τελευταίας πτήσης  λίγο πριν τα μεσάνυκτά, η εταιρεία θα ανακοινώσει αναστολή εργασιών και καθήλωση των αεροσκαφών της μέχρι νεοτέρας.
Ηδη η Cobalt ενημέρωσε για τις αποφάσεις της το Υπουργείο Μεταφορών και την Αρχή Αδειοδότησης Αερομεταφορών, που είχε ορίσει για αύριο συνεδρία για να εξετάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τους μετόχους.

Το Δ.Σ της εταιρείας αποφάσισε αρχικά να αναμένει και την αυριανή μέρα για να διαπιστωθεί αν θα γίνει το συμφωνημένο έμβασμα από το ενδιαφερόμενο επενδυτικό ταμείο εβραϊκών και ευρωπαϊκών συμφερόντων με Γάλλο επικεφαλής, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία που έλαβε δεν άφησαν ελπίδες, οπότε αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ελεγχόμενο κλείσιμο της εταιρείας, χωρίς άμεση ταλαιπωρία επιβατών, που αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στα μεσάνυκτα.

Προηγουμένως θα ενημερωθεί γραπτώς η Αρχή Αδειοδότησης και το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», λόγω των εξελίξεων εσπευσμένα επέστρεψαν στο υπουργείο Μεταφορών, η υπουργός και ο γενικός διευθυντής ώστε να χειρισθούν την κατάσταση.