Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης

 Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά από σχετική καταγγελία 72χρονου επιχειρηματία. 

 

Όπως κατήγγειλε ο 72χρονος στην Αστυνομία, στις 16 Ιουνίου 2021, έλαβε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο φαινόταν να προέρχεται από εταιρεία του εξωτερικού με την οποία συνεργάζεται. Μέσω του μηνύματος ο αποστολέας, ζητούσε από τον παραπονούμενο να προβεί σε πληρωμή ανεξόφλητου τιμολογίου, σε νέο τραπεζικό λογαριασμό. 

 

Ο 72χρονος αφού πείσθηκε, προχώρησε σε πληρωμή του σχετικού τιμολογίου, ύψους €10,000, μέσω σχετικού τραπεζικού εμβάσματος. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα η συγκεκριμένη εταιρεία επικοινώνησε με τον παραπονούμενο, αναφέροντάς του ότι η πληρωμή δεν είχε πραγματοποιηθεί. 

 

Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από το οποίο έλαβε το πρώτο μήνυμα ο 72χρονος, είχε μικρή διαφορά από την πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται. 

 

Το συγκεκριμένο είδος διαδικτυακής απάτης, έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στην Αστυνομία. Πρόκειται για τη διαδικτυακή απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, κατά την οποία τρίτα πρόσωπα καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, κυρίως εταιρειών και παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ δύο εμπορευόμενων. Στη συνέχεια, προσεγγίζουν την επιχείρηση και προσποιούμενοι τον προμηθευτή ή παροχέα υπηρεσιών της, ζητούν να τροποποιηθούν οι πληροφορίες για τις μελλοντικές πληρωμές τιμολογίων. Ζητούν δηλαδή, να αλλάξουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Φυσικά, ο νέος προτεινόμενος λογαριασμός, που δίδει στην επιχείρηση-θύμα, ανήκει στον απατεώνα.

 

Για προστασία από αυτή τη μορφή απάτης, η Αστυνομία καλεί το κοινό, να είναι πάντοτε προσεκτικό στις συναλλαγές του. Προτρέπεται επίσης το κοινό να προβαίνει σε επαλήθευση μέσω τηλεφώνου, όλων των αιτημάτων πληρωμών, ειδικά εάν ζητείται η τροποποίηση των στοιχείων των τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής. https://www.cypruspolicenews.com/DefaultArticle/ArticleId=20771

Δεν υπάρχουν σχόλια: