Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Ε/κ και Τ/κ ζήτησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας άνοιγμα του οδοφράγματος των Κοκκίνων



Ειρηνική εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της διάνοιξης οδοφράγματος Κοκκίνων πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και Τηλλυρίας σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους της περιοχής Λιμνίτη.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως  εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και των κατοίκων του Δήμου και των Κοινοτήτων του Διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, χαιρέτησε τη σημερινή δικοινοτική ειρηνική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες.




Η από κοινού πραγματοποίηση της σημερινής ειρηνικής εκδήλωσης- όπως είπε-  φανερώνει για ακόμη μία φορά την κοινή επιθυμία και βούληση όλων και κυρίως των κατοίκων αυτών των περιοχών να συνεχίσουν τους αγώνες τους για τη διάνοιξη του οδοφράγματος   Κοκκίνων και την αποκατάσταση της συγκοινωνίας από και προς Πάφο Τηλλυρία – Μόρφου- Λευκωσία. 



Η ευρεία συμμετοχή επιβεβαίωσε την κοινή επιθυμία για δικοινοτικό αγώνα, καθώς είναι φανερό ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή αγώνα για την επίτευξη των στόχων, πρώτα με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και στη συνέχεια με την επανένωση του λαού και της χώρας μας με μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, σημείωσε.



Το όλο ζήτημα συνέχισε,  είχε τεθεί και στο παρελθόν, τέθηκε και πρόσφατα τόσο στον κ. Ακκιντζί, όσο και στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για τα οδοφράγματα.



Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε πως τόσο η περιοχή Τηλλυρίας, όσο και η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς παρέμεναν αποκλεισμένες, αποκομμένες και υποβαθμισμένες από το 1964, γεγονός που είχε και εξακολουθεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών, όσο και στις προοπτικές οικονομικές ανάπτυξης και ευημερίας τους.



“Με τη σημερινή εκδήλωση στοχεύουμε να τεθεί πιο επιτακτικά το αίτημα των κατοίκων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, ώστε να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η διάνοιξη των  οδοφραγμάτων Κοκκίνων”, ανέφερε ο κ. Οδυσσέως, προσθέτοντας πως απαιτείται ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, και συστράτευση τους στην επίτευξη του στόχου.



Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς εξέφρασε την ικανοποίηση του και ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει και  κάλεσε  επίσης και  την τουρκοκυπριακή  πλευρά και τον κ. Ακκιντζί, να  συμβάλουν θετικά στην ολοκλήρωση των κοινών προσπαθειών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων  για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων το συντομότερο δυνατόν.



Οι περιοχές Πόλης Χρυσοχύς και Τηλλυρίας υποφέρουν και ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες και η διάνοιξη του οδοφράγματος μπορεί να συμβάλει τόσο στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την πολυετή απομόνωση και τον αποκλεισμό όσο και στην αναζωογόνηση όλου του διαμερίσματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή κρατούν ζωντανή την ελπίδα επανένωσης της πατρίδας μας, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως.



Στο πλαίσιο της ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας οι κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς και της Τηλλυρίας διαμαρτυρήθηκαν  ειρηνικά για το απόλυτο δίκαιο αίτημα τους, όπως υποστηρίζουν , για διάνοιξη του δρόμου Κοκκίνων και ακολούθως επέδωσαν  υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη.



Μέσω του υπομνήματος τους οι κάτοικοι των δύο ακριτικών περιοχών σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, ζήτησαν όπως προχωρήσει άμεσα η διαδικασία του ανοίγματος του δρόμου Κοκκίνων και η αποκατάσταση της συγκοινωνίας.



Πιστεύουμε αναφέρουν οι κάτοικοι στο υπόμνημα τους , “ότι το αίτημα μας είναι απόλυτα δίκαιο και με το άνοιγμα του δρόμου θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας στη διακίνηση τους”.



Πρόκειται αναφέρει το υπόμνημα “για διαχρονικό αίτημα, το οποίο πιστεύουμε ότι τώρα στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση και ικανοποίηση του αιτήματος μας, που θα συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων”.



Το παρών του στην εκδήλωση έδωσε ο Μητροπολίτης Κύκκου Τηλλυρίας ο οποίος κατέφθασε στο οδόφραγμα από νωρίς το πρωί.



Στο μεταξύ στήριξη στην εκδήλωση για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων εκφράζει το ΑΚΕΛ με σχετική του ανακοίνωση, ενώ στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας παρέστησαν οι Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου Γιώργος Γιαλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Ανδρέας Φακοντής. 



Το αίτημα των κατοίκων είναι δίκαιο αφού η διάνοιξη του οδοφράγματος θα προσφέρει άνετη και εύκολη διακίνηση μεταξύ Πόλης και Κάτω Πύργου και ακολούθως προς τη Μόρφου και τη Λευκωσία, αναφέρει το ΑΚΕΛ, ευελπιστώντας όπως η σημερινή εκδήλωση  θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε αποτέλεσμα έτσι που το ζήτημα να μην έχει την τύχη της μεγάλης προσπάθειας που είχε καταβληθεί από την εποχή των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ. Τότε είχαν ξεπεραστεί πολλά πρακτικά εμπόδια για διάνοιξη του οδοφράγματος αλλά τελικά ο κατοχικός στρατός ματαίωσε το εγχείρημα, αναφέρει η ανακοίνωση.



Ευελπιστούμε προστίθεται στην ανακοίνωση,  ότι αυτή τη φορά η Τουρκία δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων όπως και άλλων οδοφραγμάτων και έτσι θα υποβοηθηθεί  και η δημιουργία κατάλληλου κλίματος σε μια περίοδο που υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού.



Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και η Γενική Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Μελίνα Μενελάου 



Στο μεταξύ, με ανακοίνωση του το  Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει τους προκλητικούς εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος στα Κόκκινα με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την Τουρκική αεροπορία το 1964. Διερωτάται μάλιστα τι γυρεύει ο κ. Ακιντζί  σε μια εκδήλωση η οποία αποδεικνύει το μίσος και την εχθρότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου και αναδεικνύει τον εμβληματικό ρόλο της ένοπλης επέμβασης της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.



Οι Οικολόγοι επανέλαβαν την θέση τους για  διάλυση του στρατιωτικού θύλακα των Κοκκίνων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν στην περιοχή Τηλλυρίας συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας και να απελευθερωθεί η περιοχή Τηλλυρίας από τον πολύχρονο αποκλεισμό.


Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα Οικολόγων στηρίζει την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι κάτοικοι της περιοχής Τηλλυρίας και του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς στο Κάτω Πύργο

(ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: