Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εδώ Κως: Όμως, οι μικροί πληρώνουν



Όταν πριν τρεις δεκαετίες ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι οι Έλληνες δεν θα γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης, ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως, τριάντα χρόνια μετά, όχι μόνο θα είμαστε φτωχοί, αλλά - συνάμα - απλήρωτοι υπηρέτες των Ευρωπαίων συνοίκων μας.


Περίτρανη απόδειξη οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και γενικότερα εργαζόμενοι σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα στην τέταρτη τουριστική δύναμη της Ελλάδας, στην Κω.

Το Εργατικό Κέντρο υπολογίζει ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι - σε ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικές επιχειρήσεις - από τους, περίπου, 10.000 (σε μόνιμο πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκων!) δεν έχουν αποπληρωθεί μισθούς και επιδόματα εορτών του 2012, όταν σε ενάμιση μήνα ανοίγει η νέα τουριστική περίοδος.

Δεν φτάνουν οι λίγοι μήνες δουλειάς, η ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει και οι μειωμένοι μισθοί, η ανεργία που προκαλεί το βάπτισμα χαμηλόμισθων εργαζόμενων από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης ως δήθεν «μαθητευόμενων», οι κακές εργασιακές συνθήκες και ο αυταρχισμός που επικρατεί σε πολλά, ειδικά σε μεγάλα, χλιδάτα ξενοδοχεία, τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να παρακαλάνε ακόμα και για το δικαίωμα στην επιβίωση.

Δυστυχώς, τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Στο τέλος του Φλεβάρη και πάνω από 10 - από τις 50-55 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού - διατηρούν ακόμα οφειλές στο προσωπικό και σε προμηθευτές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται κατανοητό ότι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι είναι στο έλεος των tour operators και δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποπληρωμές του 2012 ή τις συνηθισμένες προκαταβολές του 2013. Πώς, όμως, να εξηγήσει κάποιος ότι το ίδιο συμβαίνει και σε επιχειρήσεις που, ενώ δεν έχουν καταβάλει μισθούς, υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα επέκτασης; Πώς να εξηγήσει κάποιος ότι οι μικροί και μεσαίοι ξενοδόχοι είναι συνεπέστεροι στις υποχρεώσεις τους, σε αντίθεση με όσους παίρνουν τη μεγάλη μερίδα των τουριστών; Πώς να εξηγήσει κάποιος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που μιλάνε για αποπληρωμή των οφειλόμενων χρημάτων σε λογαριασμούς ξενοδόχων και πρακτόρων στο εξωτερικό, ενώ οι ίδιοι δεν τακτοποιούν οφειλές στους εργαζόμενους, αλλά και στους προμηθευτές τους;

Για όποιον ρωτήσει, πάντως, "τι κάνει η Πολιτεία;", η απάντηση είναι μία: Απούσα, ως συνήθως, όταν πρόκειται για την προστασία των φτωχών κι ανυπεράσπιστων. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάθε καλόπιστος πολίτης την αδιαφορία στελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, όταν για την Κω, των χιλιάδων εργαζόμενων, των χιλιάδων μικρών και των δεκάδων μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και για όλα τα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου που ελέγχονται από την Κω, υπηρετούν μόλις δύο υπάλληλοι, επιφορτισμένοι, μάλιστα, με τερατώδη γραφειοκρατική δουλειά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, μαζί με τους ανθρώπους που πεινάνε να πονά και η τοπική αγορά, διότι τα χρήματα των μεροκαματιάρηδων ξοδεύονται όλα εδώ και δεν περισσεύουν για την Ελβετία ή για άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Του δημοσιογράφου Γιώργου Κατσάβαρου

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.antapokrites&id=22473#sthash.6csQknUE.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: