Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Παρέμβαση Λιλλήκα για το Κυπριακό


Θέλω να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μου για τους σχεδιασμούς στους οποίους προβαίνουν ξένα κέντρα αποφάσεων και που στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών του Κυπριακού.


Είναι προφανές ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της στοχεύουν στο να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος. Είναι προφανές ότι το σκηνικό και η στρατηγική που έχουν αναπτύξει, στηρίζεται σε δύο άξονες.
Πρώτον, σε απειλές για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για απεγκλωβισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Αυτούς τους στόχους, στην ουσία τους προάγουν με την προσπάθεια παραχώρησης παρατηρητή σε εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με την προσπάθεια για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία. Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι ανάμεσα στα κεφάλαια που επιδιώκεται το άνοιγμα τους, είναι το κεφάλαιο της Ενέργειας αλλά και το κεφάλαιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων –δύο κεφάλαια που είχε παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι ενέργειες και αυτοί οι σχεδιασμοί θα επιτρέψουν στους πλασιέ της λύσης να εκβιάσουν το λαό προβάλλοντας ξανά το επιχείρημα «ή αυτή η λύση ή η καταστροφή». Διλλήματα τέτοιου τύπου έχουμε βιώσει στο παρελθόν και βιώνουμε ακόμα και στην περίπτωση του Μνημονίου.
Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής που αναπτύσσει η Τουρκία και οι σύμμαχοι της αποσκοπεί στην παραπλάνηση του λαού. Θα αναπτυχθεί σε μια δεύτερη φάση, μετά τους εκβιασμούς, αξιοποιώντας την κοινωνική εξαθλίωση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας, προσφέροντας του φρούδες ελπίδες και δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις πως τάχατες με τη λύση θα ακολουθήσει η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία.
Είναι κατανοητό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του εστιάζουν σήμερα την προσοχή τους στην Οικονομία και στην εφαρμογή του Μνημονίου. Θα πρέπει, κατά την άποψη μου, επειγόντως να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και του κ. Ντάουνερ, για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, αλλά και να διαμορφώσει αποτελεσματικά μέτρα αντίδρασης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επείγει να σταλεί το μήνυμα από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πως αυτές οι κινήσεις εάν υλοποιηθούν δεν θα βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού, αλλά θα δυσχεραίνουν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να συναινέσουμε στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που η Τουρκία μας απειλεί και αμφισβητεί τα δικαιώματα μας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: