Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ο ομογενής από την Αιτωλοακαρνανία που είπε "όχι" σε 10 εκατομμύρια δολάρια! Διαβάστε την ιστορία!!!

«Ακόμα και αν μου δώσουν ένα δισεκατομμύριο δεν το πουλάω το κτήριο», διευκρινίζει ο Λούις Γκριτσίπης από την Αιτωλοακαρνανία - Την ώρα που το μικροσκοπικό εστιατόριό του σκίζει, ο 73χρονος συνεχίζει μέχρι και σήμερα να σνομπάρει τους «άχαρους ουρανοξύστες»...


Πόσες πιθανότητες έχεις να γεννηθείς μεσοαστός στην Κανδήλα της Αιτωλοακαρνανίας (λίγο έξω από το Αγρίνιο) και να καταλήξεις πολυεκατομμυριούχος στη Νέα Υόρκη; Ο 73χρονος Λούις Γκριτσίπης είναι τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτης ενός τετραώροφου κτηρίου στη δυτική άκρη της 42ης Οδού στη Νέα Υόρκη. Μία εταιρεία ανάπτυξης του προσέφερε «χρυσάφι» για να πουλήσει το κτήριο, εκείνος ωστόσο αντιστάθηκε σθεναρά στο υπέρογκο ποσό. 


Οι «New York Times» φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ για την απίστευτη ιστορία του έλληνα μετανάστη που... τα έβαλε με εταιρείες κολοσσούς και είπε «όχι» σε δέκα εκατομμύρια δολάρια!



Την ώρα που το μικροσκοπικό εστιατόριό του σκίζει, ο Λούις Γκριτσίπης συνεχίζει μέχρι και σήμερα να σνομπάρει τους «άχαρους ουρανοξύστες»...



Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.



Η εταιρεία ανάπτυξης «Καρλάισλ»(  Carlisle) σχεδίαζε να κτίσει ακριβώς δίπλα στο κτήριο του κ. Γκριτσίπη έναν πολυτελή ουρανοξύστη. Σύμφωνα με τον κ. Γκριτσίπη, του πρόσφεραν 10 εκατομμύρια δολάρια για το κτίσμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, η αρχική προσφορά ήταν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.


«Θεωρήσαμε ότι η προσφορά μας θα ήταν κάτι παραπάνω από δελεαστική. Δεν ήταν πρωταρχικός μας στόχος η εκμετάλλευση του χώρου. Θέλαμε να ελέγξουμε το περιβάλλον», δήλωσε ο Ζιλ Ντέμτσικ, ο πρόεδρος της κτηματομεσιτικής επιχείρησης.



Ο Κώστας Κονδύλης, ο διάσημος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το σχέδιο, έκανε έκκληση στον Γκριτσίπη, επικαλούμενος την κοινή τους κληρονομιά και την κοινή ηλικία τους αλλά εκείνος αρνήθηκε! Έπειτα από τις συζητήσεις που έιχαν στο γραφείο του, ο κύριος Γκριτσίπης απλά έφυγε και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά. 



Ο Κ. Κονδύλης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε σχετικά: «Τον δικαιολογώ. Δεν του έδωσαν κάποιο κίνητρο», εξηγεί. «Ισως εάν του είχαν προσφέρει ένα ή δύο διαμερίσματα μέσα στο νέο κτήριο...». 



Ο ουρανοξύστης τελικά πέρασε σε άλλη εταιρεία, στον όμιλο Μοΐνιαν, και το 2007 εγκαινιάστηκε το «Ατελιέ», όπως και ονομάστηκε, με 47 ορόφους.



Όπως γράφουν οι «New York Times» το κτήριο του έλληνα μετανάστη επισκιάζεται από τους αστραφτερούς πύργους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο 73χρονος δεν κατάφερε το δικό του «american dream»..




Ο Γκριτσίπης ζει ακόμα ακριβώς δίπλα, σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, στο κτήριο που αγόρασε αντί 150.000 δολαρίων το 1980 και από το οποίο τώρα κερδίζει 3.000 δολάρια τον μήνα από ενοίκια. Ο έλληνας μετανάστης ισχυρίζεται ότι έχει συνεχώς προσφορές, που φθάνουν έως και τα 15 εκατομμύρια δολάρια. «Ακόμα και αν μου δώσουν ένα δισεκατομμύριο δεν το πουλάω», διευκρινίζει.



Εξω από το εστιατόριο που ονομάζεται Pizza Corporation της 42ης Οδού κρέμεται μια αμερικανική σημαία. «Είμαι πιο Αμερικανός από τους Αμερικανούς», λέει ο Γκριτσίπης.



«Αυτό είναι το βασίλειό του», σχολιάζει η σύζυγός του, με το ξένο μέσο να διερωτάται εάν πρόκειται για πείσμα...


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: