Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υψηλό το ποσοστό ανθεκτικών μικροβίων στην Κύπρο

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με υψηλά ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων καθώς και υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο στην ιατρική όσο και την κτηνιατρική, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδη, προσθέτοντας πως η πληροφόρηση και γνώση των Κυπρίων πολιτών σχετικά με τα αντιβιοτικά και την ορθή χρήση τους εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό ελλιπής και λανθασμένη.



Σε χαιρετισμό του σε συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών που παρατηρείται παγκοσμίως στις μέρες μας με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, λόγω της επίτασης του φαινομένου της μικροβιακής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του παγκόσμιου αυτού προβλήματος και το γεγονός ότι απαιτείται άμεση δράση για αντιμετώπιση του, έχει προβεί σε μια σειρά από μέτρα για επίτευξη αυτού του στόχου.

Συγκεκριμένα έχει διοριστεί το 2013 από τον Υπουργό Υγείας η Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών, η οποία έχει σαν στόχο την υλοποίηση ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής ανθεκτικότητας στην Κύπρο. Στην επιτροπή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Έχει εκπονηθεί και εγκριθεί τον Απρίλιο του 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας, η «Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Ανθεκτικότητας στα Αντιβιοτικά». Η ολοκληρωμένη αυτή στρατηγική βασίζεται σε πέντε άξονες δράσης και στη στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ ιατρικής και κτηνιατρικής.

Μεταξύ των ενεργειών της στρατηγικής που έχουν υλοποιηθεί είναι και το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Μικροβιακής Ανθεκτικότητας. Αυτό αποτελεί σύστημα καταγραφής και ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων μικροβιακής ανθεκτικότητας από όλη την Κύπρο. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του συστήματος αυτού καταδεικνύουν μικρή μείωση ορισμένων ποσοστών ανθεκτικότητας κατά τα τελευταία δυο έτη.

Έχουν εκπονηθεί τεκμηριωμένες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο και πρόληψη λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Αντιβιοτικών και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας. Οι οδηγίες αυτές έχουν μοιραστεί ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής το πρωτόκολλο περιορισμού της χρήσης αντιβιοτικών για περιεγχειρητική προφύλαξη, ένας τομέας στον οποίο διαφαίνεται ότι γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών σε παγκόσμια κλίμακα.

Εξάλλου δίνεται προτεραιότητα στη διαφώτιση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, μέσα από διάφορες παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.


Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως «η ορθή χρήση αντιβιοτικών, η αποφυγή κατάχρησής τους και ως εκ τούτου η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους, αφορά τον καθένα μας».


«Πολίτες και επαγγελματίες υγείας χρειάζεται να έχουν ορθή πληροφόρηση, γνώση και συμπεριφορά σε σχέση με τα αντιβιοτικά. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για αυτό το θέμα αποτελεί άμεσο στόχο για το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της δημόσιας υγείας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέσω της σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης, μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός για την επίτευξη αυτού του στόχου».



Δεν υπάρχουν σχόλια: