Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πριν τα Χριστούγεννα o νόμος για τα γραφεία κηδειών

Πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων θα ψηφιστούν οι νόμοι για τα γραφεία κηδειών και τα κοιμητήρια των θρησκευτικών ομάδων ενώ δεν φαίνεται να μπορεί να ψηφιστεί σε νόμο εντός του 2013 το νομοσχέδιο για την αποτέφρωση των νεκρών.


Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, αφού ανέφερε πως «επειδή δυστυχώς στη ζωή είναι και ο θάνατος», η Επιτροπή σήμερα ενασχολούμενη με δυσάρεστα θέματα προσπάθησε να  ολοκληρώσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τα κοιμητήρια των θρησκευτικών ομάδων (Αρμενίων, Λατίνων Μαρωνιτών και άλλων θρησκευτικών οντοτήτων) για τα γραφεία κηδειών και για την αποτέφρωση των νεκρών.

Ο κ. Λαμάρης εξήγησε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα γραφεία κηδειών, αλλά επειδή  είναι συνδεδεμένο με το νομοσχέδιο  για την αποτέφρωση το οποίο χρήζει περαιτέρω συζήτηση, η Επιτροπή αναζητά νομοτεχνικό τρόπο για διαχωρισμό των δύο νομοσχεδίων και ενδέχεται να τα διαχωρίσει τις πρόνοιες με πρόταση νόμου ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα γραφεία κηδειών πριν τη συζήτηση των Προϋπολογισμών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών εξήγησε ακόμα  ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία που να διέπει τη λειτουργία των γραφείων κηδειών, προσθέτοντας ότι με τον προωθούμενο νόμο ρυθμίζονται οι πολεοδομικές, οι χωροθετικές πτυχές και οι κανονισμοί που διέπουν τη σωστή διαχείριση του σώματος ενός νεκρού.
Ο κ. Λαμάρης είπε ότι ενόψει της πληροφόρησης της οποίας έτυχε η Επιτροπή ότι όταν ένα σώμα νεκρού επρόκειτο να μεταφερθεί στο εξωτερικό τις πλείστες φορές αφαιρούνταν τα όργανα για να λιγοστεύει το βάρος και τα αεροπορικά έξοδα, κατέληξε σε απαγόρευση της αφαίρεσης των οργάνων χωρίς λόγο και αιτία.
Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι με σωστό έλεγχο στην εφαρμογή της νομοθεσίας που πρόκειται να ψηφιστεί, από τις τοπικές αρχές  τα τραγελαφικά περιστατικά να εκλείψουν.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι αυτοί που εργάζονται στα γραφεία κηδειών πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις και πρόσθεσε ότι σε άλλα κράτη υπάρχουν σχολές και κάτι ανάλογο προβλέπει η προωθούμενη νομοθεσία.
Αναφορικά με τα κοιμητήρια για τις θρησκευτικές ομάδες, ο κ. Λαμάρης είπε ότι έγινε αποδεκτή η ρύθμιση που προτάθηκε, και είναι η ίδια που ισχύει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα,  από τους εκπροσώπους των ομάδων αυτών και τα νομοσχέδια προωθούνται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά την καύση των νεκρών ο κ. Λαμάρης είπε ότι παρατηρούνται δυσκολίες κυρίως σε ότι αφορά τη συναισθηματική πτυχή του θέματος καθώς η παράδοση θέλει την ταφή των νεκρών και η προσπάθεια της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει πλήρως ότι η αποτέφρωση είναι μια συνειδητή πράξη, είτε ως εν ζωή επιλογή του θανόντος είτε των οικείων του.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η ικανοποίηση της επιθυμίας του νεκρού.
Ο κ. Λαμάρης είπε ακόμα ότι εξετάζεται και πτυχή που αφορά  εκταφή νεκρών για λόγους απαιτήσεως ή υποψίας  και πρέπει να διασφαλιστεί ότι η καύση θα διενεργείται μετά από σχολαστική διαδικασία ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα να κριθεί αναγκαία η εξέταση πτώματος και το πτώμα να έχει αποτεφρωθεί.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι στη Βρετανία που το 75% επιλέγουν την αποτέφρωση έχουν λύσει αυτά τα ζητήματα και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να διασκεδαστούν αυτές οι ανησυχίες.

Ο κ. Λαμάρης είπε πως οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ψηφιστεί νόμος για την αποτέφρωση των νεκρών πριν το τέλος του χρόνου είναι περιορισμένες.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε επίσης ότι η αποτέφρωση μπορεί να αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα καθώς δεν αξίζει το κόπο το κράτος να προβεί στη δαπάνη για την απαιτούμενη για την αποτέφρωση νεκρών υποδομή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί κατά τρόπο που να μην συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο το δικαίωμα αλλοδαπών, μεταναστών ή επισκεπτών που πεθαίνουν ενώ βρίσκονται στην Κύπρο για ταφή ή αποτέφρωση.

Πρόσθεσε ότι ένα θέμα που απασχολεί είναι εάν η χρήση των αποτεφρωτήρων θα πρέπει να μείνει στις αρμοδιότητες του κράτους ή θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα και ανέφερε ότι επικρατούσα άποψη είναι ότι πρέπει να αφεθεί στον ιδιωτικό τομέα  η αποτέφρωση είπε πως  εκκρεμεί το θέμα του εποπτικού ελέγχου για ιδιωτικούς αποτεφρωτήρες καθώς ενέχονται θέματα διασφάλισης της μη χρήσης για εγκληματικές ενέργειες και τη διατήρηση στοιχείων που πιθανόν να χρειάζεται η αστυνομία.

Ο κ. Νουρής είπε ότι γίνονται σκέψεις για μητρώο αποτέφρωσης στο οποίο θα δηλώνεται η επιθυμία του ζώντος για τη μετά θάνατο αποτέφρωση.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως το  75% των Βρετανών που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία προκρίνουν την αποτέφρωση τους, σε περίπτωση θανάτου τους.




http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=8996&catid=7#sthash.ifWl2XOy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: