Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Oυκρανία: Συνεχίζoνται oι διαδηλώσεις κατά της απoμάκρυνσης από την EE

Η ουκρανική αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, και οι αρχές προσπάθησαν να απομονώσουν την φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης  Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ξεκίνησε απεργία πείνας αφότου το Κίεβο απέρριψε την εμπορική σύνδεση με την ΕΕ υπό την πίεση της Μόσχας.


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέκριναν σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους την Ρωσία, τονίζοντας ότι η προσφορά στην Ουκρανία παραμένει στο τραπέζι παρά τις ελάχιστες ενδείξεις ότι θα υπογράψει την συμφωνία με την ΕΕ στην σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα στο Κίεβο, καθώς η Τιμοσένκο και άλλοι παροτρύνουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στους δρόμους.

Για να εκτονώσει την πίεση από τους δρόμους, που του στέρησε την προεδρία για πρώτη φορά το 2005, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη απόφαση - υπονοώντας ότι οι κανόνες της ΕΕ είναι πολύ αυστηροί για την εύθραυστη οικονομία της χώρας. Υποσχέθηκε, πάντως, να δημιουργήσει «μια κοινωνία ευρωπαϊκών προτύπων».

Η ΕΕ αντέδρασε επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση προς την Ουκρανία.

«Η προσφορά για την υπογραφή μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας σύνδεσης και θέσπισης μιας ολοκληρωμένης ζώνης ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες - στην οποία, μάλιστα, γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την ΕΕ οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι «οι Ουκρανοί πολίτες αντιλαμβάνονται και υιοθετούν πλήρως την ιστορική φύση της σύνδεσης με την Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Μόσχα επιθυμεί να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και την Λευκορωσία και από την πλευρά της έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα βλάψει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ρωσία.


το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: