Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ναρκομανείς αυτομολύνονται με AIDS για επίδομα €700

Απεγνωσμένοι Έλληνες πολίτες επιδιώκουν λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης την προσβολή τους από τον ιό HIV με σκοπό να αποκτήσουν δικαίωμα λήψης του κρατικού επιδόματος για φορείς του ιού.


Αυτό αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι μεταξύ του 2007 και του 2009 καταγράφηκε «σημαντική αύξηση» στα κρούσματα του ιού HIV στην Ελλάδα. Η τάση συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια. Τα νέα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, από 22 το 2010 σε 245 το 2011 (στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών), όταν η κρίση είχε πλέον για τα καλά πλήξει τους Έλληνες πολίτες.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ αναφέρουν, με βάση στοιχεία από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, ότι οι μισοί από τους νέους φορείς του ιού ήταν ναρκομανείς που εσκεμμένα «αυτομολύνθηκαν». Σκοπός τους είναι να αποκτήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης των 700 ευρώ το μήνα που δίνει το ελληνικό κράτος και η ταχύτερη ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης.

Η βρετανική Daily Mail σημειώνει επίσης ότι στην κεντρική Αθήνα έχει ανοίξει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το πρώτο κέντρο ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα η έκθεση αναφέρει πως η οικονομική κρίση ίσως συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών κατά 17% μεταξύ του 2007 και του 2009 και κατά 25% ακόμα το 2010. Το πρώτο μισό του 2011 καταγράφηκε νεότερη αύξηση, της τάξης του 40%.

Ο Τόμας Κατάου από το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι τα στοιχεία από την Ελλάδα είναι ανησυχητικά και ότι είναι πολύ σημαντικό οι ευάλωτοι πολίτες, όπως οι ναρκομανείς, να λαμβάνουν στοχευμένη θεραπεία που θα εξαιρείται από τις περικοπές δαπανών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: