Ένα νέο «τεστ αγάπης» παρουσίασαν Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζοντας πως αυτό αποτελεί έναν καλό οδηγό για την επιτυχία μιας έγγαμης σχέσης, καλύτερο απ’ ό,τι οι καλές προθέσεις των νεόνυμφων.
Η έρευνα υποστηρίζει πως μια ασυνείδητη απόκριση του ενός στην εικόνα του συντρόφου του μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «δείκτη πρόβλεψης» για το αποτέλεσμα του γάμου.
Εκείνοι που είχαν αρνητική ασυνείδητη αντίδραση ήταν πιθανότερο να μην είναι ευτυχισμένοι πολλά χρόνια μετά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal Science.
Το νέο τεστ «μετρά» τα πραγματικά αισθήματα των νεόνυμφων μεταξύ τους και όχι αυτά που λένε σε άλλους ανθρώπους ή ακόμα και παραδέχονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών καθηγητή James McNulty από το Florida State University.
«Φαίνεται πως αυτές οι ενστικτώδεις αντιδράσεις είναι πολύ ισχυρές ως προς την πρόβλεψη της διατήρησης της ευτυχίας», τόνισε στο BBC.
Η ομάδα του μελέτησε 135 ζευγάρια αμέσως μετά το γάμο τους. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους νεόνυμφους να αξιολογήσουν το γάμο τους σε σχέση με θετικά και αρνητικά επίθετα όπως «καλός», «κακός», «ικανοποιητικός» ή «μη ικανοποιητικός». Στη συνέχεια κατέγραψαν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους χρησιμοποιώντας το «τεστ αγάπης» που περιλάμβανε φωτογραφίες του συντρόφου τους που προβάλλοντας για ένα τρίτο του δευτερολέπτου.
Αμέσως μετά έπρεπε να απαντήσουν το γρηγορότερο δυνατό αν ήταν θετικές ή αρνητικές λέξεις όπως «σούπερ», «εκπληκτικό», «τρομερό».
Η ταχύτητα της απόκρισης, λένε οι ερευνητές, αποτελεί ένδειξη των συναισθημάτων τους. Η θεωρία λέει πως η ασυνείδητη προβολή της φωτογραφίας του συντρόφου προκαλεί θετική ή αρνητική διάθεση.
Αν είναι σε θετική διάθεση θα αναγνωρίσουν το θετικό νόημα λέξεων όπως «σούπερ», «εκπληκτικό» πιο γρήγορα απ’ ότι το αρνητικό νόημα σε λέξεις όπως «τρομερό» και το αντίστροφο.
Ο καθηγητής McNulty και η ομάδα του διαπίστωσε πως σε συνειδητό επίπεδο οι απαντήσεις όλων των νεόνυμφων για τη σχέση τους ήταν θετικές και πολύ χαρούμενες, όπως είναι το αναμενόμενο.
Αλλά οι ενστικτώδεις αντιδράσεις από το «τεστ αγάπης» ήταν διαφορετικές.
Οι ερευνητές απηύθυναν ξανά ερωτήσεις στους συμμετέχοντες κάθε έξι μήνες για τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν.
Διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν αρνητικές ασυνείδητες αντιδράσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν δυστυχισμένοι στο γάμο τους ενώ κάποιοι είχαν ήδη πάρει διαζύγιο.
«Όλοι θέλουν να πιστεύουν πως έχουν μια καλή σχέση και οι άνθρωποι μπορούν να πείσουν τους εαυτούς τους πως αυτό όντως συμβαίνει, αλλά οι ασυνείδητες αντιδράσεις τους είναι πιο ενδεικτικές για το τι πραγματικά νιώθουν», εξήγησε ο McNulty, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το «τεστ» δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να προσφερθεί σε… μελλόνυμφους.
Άλλωστε υπήρχαν και κάποιοι με αρνητικές αντιδράσεις που όμως ήταν χαρούμενοι στο γάμο τους με το πέρασμα του χρόνου κι άλλοι που είχαν θετική αντίδραση αλλά δεν ήταν ευτυχισμένοι.
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου