Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σαν Σήμερα 26 Φεβρουαρίου γεννιέται ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης

1531: Σε σεισμό στη Λισσαβόνα χάνουν τη ζωή τους 20-30 χιλιάδες άτομα.
1797: Η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.
1815: Δραπετεύει από το νησί Έλβα, όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ναπολέων, προκειμένου να ξεκινήσει νέους αγώνες, στην προσπάθεια του να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη.


1848: Ανακηρύσσεται η Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία.
1872: Η κυβέρνηση Βούλγαρη διενεργεί εκλογές, στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία και κερδίζει τη σχετική πλειοψηφία.
1909: Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τη συγκρότηση στην Πόλη βουλγαρικής εξαρχίας, καθώς και λαϊκού συμβουλίου.
1909: Ογκώδες συλλαλητήριο στην Πλατεία Ομονοίας. Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Γεώργιου Θεοτόκη. Καταλαμβάνουν το χώρο προ της Βουλής και συμπλέκονται με τη φρουρά, χρησιμοποιώντας πέτρες και μαχαίρια.
1911: Έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα, καθώς συζητάτε στην Αναθεωρητική Βουλή, η γλώσσα, στην οποία θα γραφεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων του Κωστή Παλαμά, που δηλώνει κοροϊδευτικά: «Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως».
1912: Κατεβαίνουν σε απεργία οι ανθρακωρύχοι στη Βρετανία.
1913: Έπειτα από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.
1914: Πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.
1915: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα.
1916: Αρχίζει η θρυλική και αιματοβαμμένη μάχη του Βερντέν, στο πλαίσιο του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
1918: Περισσότερα από 600 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν καταρρέει η κερκίδα στο Χονγκ Κονγκ Jockey Club.
1919: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ανακηρύσσει το Γκραντ Κάνιον εθνικό πάρκο.
1920: Βεβαιώνεται ότι, η Διάσκεψη του Λονδίνου θα αποφασίσει την κατακύρωση της Θράκης στην Ελλάδα, η ίδια δε διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί και με τον καθορισμό των τελικών ορίων στη Μικρά Ασία, επί των ελληνικών διεκδικήσεων.
1921: Οι γερμανικές Αρχές ξεκινούν δίκη κατά του Χίτλερ και του Λούντεντορφ για το «πραξικόπημα της μπυραρίας» στο Μόναχο.
1922: Οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφωνούν να παρατείνουν τη συμφωνία συμμαχίας για 20 ακόμα χρόνια.
1930: Εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.
1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ οργανώνει τη Λουφτβάφε, την πολεμική αεροπορία του ναζιστικού Γ Ράιχ.
1936: Ο Χίτλερ εγκαινιάζει, στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του «αυτοκινήτου του λαού», του Volkswagen ενώ ο Φρειδερίκος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο μοντέλο της.
1936: Περίπου 1500 στρατιώτες του ιαπωνικού στρατού προχωρούν σε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης σκοτώνοντας πολιτικούς και καταλαμβάνοντας το κέντρο του Τόκιο.
1940: Βρετανοί ναύτες από το αντιτορπιλικό «Κόσακ» επιτίθενται σε παλιό γερμανικό τάνκερ, που πλέει σε νορβηγικά ύδατα, και απελευθερώνουν περισσότερους από 300 Βρετανούς αιχμαλώτους.
1941: Στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, εκδιώκοντας τους Ιταλούς.
1942: Κερδίζει το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου η Τζόαν Φοντέιν για την ταινία «Suspicion», του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
1943: Στη Γερμανία, αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα σφυροκοπούν τις προβλήτες των Γερμανών στο Βιλχελμσχάφεν.
1944: Η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη Γραμμή Κέρζον ως μελλοντικό σύνορο με την ΕΣΣΔ.
1946: Το αεροπλάνο «Lucky Lady II», Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες στον αέρα.
1951: Σύμφωνα με τροποποίηση των διατάξεων του αμερικανικού Συντάγματος, αποφασίζεται η μη παράταση της θητείας των Προέδρων των ΗΠΑ, πέραν και μιας δεύτερης -το πολύ- τετραετίας.
1952: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανακοινώνει ότι, η Βρετανία διαθέτει ατομική βόμβα.
1955: Ο GF Smith γίνεται ο πρώτος πιλότος, που σπάει το φράγμα του ήχου.
1959: Στις ΗΠΑ, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης πρόκειται να ταξιδέψει στην ΕΣΣΔ.
1962: Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεχίζει τον Ανένδοτο Αγώνα κατά της Κυβέρνησης Καραμανλή για τη βία και τη νοθεία των βουλευτικών εκλογών του 1961.
1969: Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
1970: Στο Ιράν, συνεχίζεται η «Εβδομάδα Εθνικής Κινητοποίησης», που είναι ιδέα του Αγιατολάχ Χομεϊνί και αποσκοπεί στην προετοιμασία του λαού να αντιμετωπίσει πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ ή της ΕΣΣΔ.
1977: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου.
1979: Οι Ερυθροί Χμερ εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον βιετναμέζικων στρατευμάτων σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Καμπότζης.
1980: Αίγυπτος και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους τριακονταετή εμπόλεμη διαμάχη.
1983: Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.
1984: Αποχωρούν από το Λίβανο οι τελευταίοι Αμερικανοί πεζοναύτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
1985: Η Τίνα Τέρνερ κερδίζει δύο βραβεία Γκράμι για το τραγούδι της «Whats Love Got to Do With It?».
1989: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ζητά στενότερες σχέσεις με την ΕΣΣΔ, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Δύσης σχετικά με την υπόθεση του συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων» Σαλμάν Ρούσντι.
1990: Οι Σαντινίστας χάνουν στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Νικαράγουα. Το αριστερό κίνημα των Σαντινίστας είχε έρθει στην εξουσία μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα.
1991: Με ραδιοφωνικό διάγγελμα ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοινώνει την απόσυρση του Ιρακινού στρατού από το Κουβέιτ και ουσιαστικά παραδέχεται την ήττα του στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.
1991: Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
1992: Στις ΗΠΑ, έξι βραβεία Γκράμι αποσπά η Νάταλι Κόουλ, με τη διασκευή του τραγουδιού «Unforgetable», που είχε ερμηνεύσει πριν από 41 χρόνια ο πατέρας της Νατ Κινγκ Κόουλ.
1993: Έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες. Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους.
1995: Για να αποφύγουν τον «εμπορικό πόλεμο», η Κίνα και οι ΗΠΑ καταλήγουν σε συμφωνία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
1996: Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο, η Χρυσή Άρκτος απονέμεται στην ταινία του Ανγκ Λι «Λογική και Ευαισθησία».
1997: 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την αποφυλάκιση του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του.
2003: Οι ΗΠΑ άρουν μετά από 23 χρόνια την απαγόρευση για ταξίδια στη Λιβύη.
2011: Βρίσκεται δολοφονημένος από τον συγκάτοικο του στο κελί του ο Ρος Θεριόλ. Ο αυτοαποκαλούμενος «Μωυσής» για πάνω από δέκα χρόνια ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας την οποία εκμεταλλευόταν με κάθε τρόπο. Καταδικάστηκε για δολοφονίες, βιασμούς και ακρωτηριασμούς.
2012: Ο 28χρονος Τζορτζ Ζίμερμαν πυροβολεί και σκοτώνει τον 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν. Η υπόθεση παίρνει τεράστιες διαστάσεις λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της.

Γεννήσεις
1802: Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
1829: Γεννιέται ο δημιουργός του μπλου τζιν Λιβάι Στράους.
1846: Γεννιέται ο θρυλικός Μπάφαλο Μπιλ.
1906: Γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.
1932: Γεννιέται ο μεγάλος συνθέτης και τραγουδιστής της κάντρι Τζόνι Κας.
1938: Γεννιέται ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας.
1953: Γεννιέται ο βραβευμένος με Γκράμι τραγουδιστής Μάικλ Μπόλτον.

Θάνατοι
1883: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.
1903: Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο εφευρέτης του ταχυβόλου όπλου, δρ. Ρίτσαρντ Γκάτλινγκ, σε ηλικία 84 ετών.
1952: Πεθαίνει ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος που διετέλεσε για μικρό διάστημα και δικτάτορας της Ελλάδας.
1961: Στο Μαρόκο, πεθαίνει ο βασιλιάς Μοχάμεντ Ε. Τη θέση του παίρνει ο γιος του και διάδοχος, Μουλά Χασάν, 31 ετών.
1986: Πεθαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν. Το βραβευμένο του μυθιστόρημα «All the Kings Men», μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1946 κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
1986: Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη.
2003: Πεθαίνει ο Δημήτρης Ποταμίτης, πρωτοποριακός σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων και βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, σε ηλικία 58 ετών χτυπημένος από ανίατη ασθένεια. Ο καταξιωμένος θεατράνθρωπος είχε ιδρύσει πριν από 29 χρόνια το «Θέατρο Έρευνα», όπου είχε ανεβάσει πολλές πρωτοποριακές παραστάσεις
2004: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι.


http://ikypros.com/?p=80545#sthash.jRokb7J8.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: