Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη Γ. Βαρουφάκη στη Charlie Hebdo. Επανακυκλοφορεί σε δυόμισι εκατομμύρια φύλλα

Νοσηρή για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη λιτότητα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Charlie Hebdo» η οποία τυπώθηκε και επανακυκλοφορεί σε δυόμισι εκατομμύρια φύλλα.


«Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις με βδέλλες» είναι τα λόγια του υπουργού που τιτλοφορούν το δημοσίευμα.
Προλογίζοντας τη συνέντευξη υπογραμμίζεται ότι το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη είναι ότι η λιτότητα είναι νοσηρή και η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της παρά μόνον όταν η ανάπτυξη της το επιτρέψει. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είναι δύσκολο αν εισακουσθεί στην Ευρώπη που έχει συνηθίσει να μην συζητά, όπως απέδειξε τοEurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
«Το τεράστιο έργο που υψώνεται μπροστά μας είναι να αποδιώξουμε το πνεύμα της τρόικας, να εξαφανίσουμε τη νοοτροπία της και να δώσουμε τέλος στην επιρροή της στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός σχετικά με το εάν πέθανε ή όχι η τρόικα.
Ερωτηθεί για το χρέος και εάν η Ελλάδα είναι ή όχι υποχρεωμένη να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει, ανέφερε ότι ο τρόπος τοποθέτησης στο ζήτημα βασίζεται σε δύο προβληματικές έννοιες, της συλλογικής ευθύνης και της συλλογικής τιμωρίας.
«Αυτές οι έννοιες είναι απαγορευμένες από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Πριν την κρίση μόνο μια μειοψηφία των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δυσκολευόταν για τις ανάγκες του. Μετά την κρίση σε ποιον έπεσε ο ζυγός; Για ακόμα μια φορά όχι σε αυτούς που είχαν επωφεληθεί από την προηγούμενη ανάπτυξη και των οποίων τα χρήματα είναι σήμερα τοποθετημένα στη Γενεύη, στο Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, αλλά σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου επωφεληθεί.
Το να πούμε σήμερα ότι οι Έλληνες οφείλουν να πληρώσουν, πράγμα που μοιάζει λογικό, είναι σαν να λέμε ότι τα συνήθη θύματα θα πρέπει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια νοοτροπία κατά το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει άναυδο τον κόσμο της Ευρώπης» τόνισε.
Σε κάθε ανεύθυνο δανειζόμενο αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής, απάντησε έμμεσα ο κ. Βαρουφάκης στους Γάλλους και Γερμανούς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τον υπουργό, πριν από το 2010 πληθώρα κεφαλαίων γέννησαν ένα πραγματικό τσουνάμι αρπακτικών δανείων στην Ελλάδα, το 2010 τα πράγματα δυσκόλεψαν και η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει σε Γάλλους, Γερμανούς και Έλληνες φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει, η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να επανέλθει εκ νέου η ευημερία στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος στην τιμωρητική και απαράδεκτη λιτότητα.
Στον Μεσαίωνα οι λεγόμενοι γιατροί συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις που συχνά προκαλούσαν τη χειροτέρευση της υγείας του αρρώστου, και την αντιμετώπιζαν με νέες αφαιμάξεις. Ιδού το είδος της λογικής που αντικατοπτρίζει επακριβώς σήμερα τη νοοτροπία της Ευρώπης, όσο πιο πολύ αποτυγχάνει η λιτότητα τόσο την επιβάλλουμε εκ νέου».
Ερωτώμενος τέλος σχετικά με τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
«Εάν κόμματα φιλοευρωπαϊκά και δημοκρατικά σαν το δικό μας οδηγηθούν στην ασφυξία και εάν οι λαοί που τα εξέλεξαν σπρωχθούν στην απόγνωση, τα μοναδικά άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικόφρονες και όλοι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος.
Αυτό που έχω να πω στους ομολόγους μου είναι ότι εάν θεωρείτε ότι είναι συμφέρον σας να καταστρέψετε κόμματα προοδευτικά σαν το δικό μας μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή μας, θα πρέπει να περιμένετε να αντιμετωπίσετε το χείριστο» κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή: naftemporiki.gr
http://ikypros.com/?p=80531#sthash.vnu3BVcb.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: