Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέος καταδυτικός προορισμός στην Λάρνακα

Με στόχο την αναβάθμιση του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων της επαρχίας Λάρνακας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, προτείνει ένα καινούργιο καταδυτικό προορισμό.


Πρόκειται για το Μαύρο Σπήλαιο, γνωστό ως «Μαυρόσπηλιο» που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της ακτογραμμής της Ξυλοφάγου, στο ακρωτήριο Πύλα, ένα μικρό αλλά μοναδικής ομορφιάς υποθαλάσσιο σπήλαιο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, «αποτελεί ένα μικρό θαύμα της φύσης με βάση τον εσωτερικό του διάκοσμο, την πολυμορφικότητά του και την ιστορία που κρύβει».
Σύμφωνα με τον Πάμπο Θεοδώρου, εκπαιδευτή του Καταδυτικού Ομίλου «Κίμων» Ξυλοτύμπου «ο Μαυρόσπηλιος» βρίσκεται στα προγράμματα προβολής της Εταιρείας, η οποία προτείνει μια μοναδική εμπειρία στους δύτες, την εξερεύνηση της σπηλιάς που βρίσκεται σε απόκρημνη περιοχή τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού».
Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για το μόνο γνωστό υποθαλάσσιο σπήλαιο στην περιοχή, στο οποίο υπάρχουν σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (ασβεστολιθικές αποθέσεις). Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται μόνο με σκάφος και διαθέτει τρεις εισόδους, την κεντρική, την αριστερή και τη δεξιά, οι οποίες οδηγούν στον ίδιο θάλαμο, αλλά σε διαφορετικό σημείο του».
Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε «οι δύτες μπορούν ν’ απολαύσουν το σπήλαιο σ’ όλο του το μήκος. Η κάθε είσοδος έχει μήκος που δεν ξεπερνά τα εφτά μέτρα και οι δύτες περνούν ένας – ένας ξεχωριστά και στην διαδρομή της κάθε εισόδου συναντούν υφάλμυρο νερό. Φτάνοντας από τη δεξιά είσοδο στο εσωτερικό του σπηλαίου, ο δύτης αναδύεται στο πιο ευρύχωρο σημείο, απ’ όπου μπορεί ν’ απολαύσει τη μαγεία μιας δεσμίδας φωτός που μπαίνει από μια σχισμή στο θόλο».
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδώρου «στο σημείο αυτό βρίσκουν καταφύγιο πολλές νυχτερίδες, ενώ ο αέρας ανακυκλώνεται και είναι αναπνεύσιμος. Στο θόλο της σπηλιάς είναι ευδιάκριτοι πολλοί σχηματισμοί από σταλακτίτες. Η αριστερή είσοδος του σπηλαίου οδηγεί σ’ ένα μικρό και σκοτεινό σημείο και με την ανάδυσή του ο δύτης μπορεί ν’ αντικρίσει τεράστιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες διαφόρων αποχρώσεων να προβάλλουν μέσα από το νερό».
Σημείωσε ακόμα ότι «από την κεντρική είσοδο του σπηλαίου ο δύτης έχει άμεση επαφή με το σημείο της δεξιάς εισόδου, ενώ στο «Μαυρόσπηλιο» μπορούν να καταδυθούν μέχρι και πέντε δύτες».


http://ikypros.com/?p=80507#sthash.sMCNVLiI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: