Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Επανεξετάζεται η αποφυλάκιση του ισοβίτη Καυκαρή. Βρίσκεται 28 χρόνια στο κελί!!!

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή του 71χρονου μακροβιότερου ισοβίτη των Κεντρικών Φυλακών, Παναγιώτη Καυκαρή, με την οποία ζητούσε ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου Επ’ Αδεία Αποφυλάκισης να απορρίψει το αίτημά του για αποφυλάκισή του.


Το δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση του Συμβουλίου, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2014, πάσχει για λόγους ουσίας ότι, δηλαδή, δεν λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράμετροι που θα έπρεπε κατά την εξέταση της αίτησης. Επίσης, σύμφωνα με το Ανώτατο, δεν έγινε σωστή τήρηση των πρακτικών κατά την διαδικασία.
Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει το αίτημα αποφυλάκισης του Καυκαρή, που εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τους δικηγόρους, Κώστα Παρασκευά και Γιάννη Πολυχρόνη.

28 χρόνια στη φυλακή!
Σημειώνεται πως όλοι οι φυλακισμένοι που συμπληρώνουν 12 χρόνια φυλάκισης δικαιούνται να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης στο αρμόδιο συμβούλιο. Εάν απορριφθεί το αίτημά τους τότε δικαιούνται να υποβάλλουν νέο αίτημα μετά από δυο χρόνια.

Ο Καυκαρής βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια και σήμερα θεωρείται ο μακροβιότερος ισοβίτης στην Κύπρο. Μάλιστα, κανείς δεν έχει περάσει τόσα χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές από τον 71χρονο.

Το συμβούλιο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία, μεταξύ άλλων, ότι ο ισοβίτης δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια για την τριπλή δολοφονία που διέπραξε το 1987, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα αρνείται να κατονομάσει τους ηθικούς αυτουργούς.

Φρικτό έγκλημα με θύματα παιδιά
Στις 10 Μαρτίου 1989 το Κακουργιοδικείο Λεμεσού είχε ανακοινώσει εναντίον του Παναγιώτη Καυκαρή ποινή ισόβιας φυλάκισης για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης που διαπράχθηκε στις 10 Ιουλίου 1987 στη Λεμεσό.

Είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ. Όταν το θύμα του μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί τα δυο του παιδιά, ηλικίας 11 και 13 ετών, ο Καυκαρής πυροδότησε τον μηχανισμό και τους σκότωσε. Ο τρίτος γιος της οικογένειας, μόλις δύο ετών, γλίτωσε όπως και η μητέρα του.

Το φρικιαστικό έγκλημα προκάλεσε συγκλονισμό στην κοινή γνώμη, λόγω και της εν ψυχρώ εκτέλεσης των δυο παιδιών. Ο Καυκαρής δεν αποκάλυψε ποτέ τον ηθικό αυτουργό της εγκληματικής ενέργειας, ο οποίος φέρεται να του είχε υποσχεθεί 10.000 λίρες.

Το 2008 ο ισοβίτης κέρδισε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το βιολογικό τέλος.

Το αίτημά του στάθηκε αφορμή για να τροποποιηθεί η κυπριακή νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης. Ο εν λόγω νόμος πέρασε το 2009.



http://www.sigmalive.com/news/local/209841/epaneksetazetai-apofylakisi-tou-makrovioterou-isoviti-kafkari#sthash.IQNURP6E.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: