Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης



Ουδεμία ηγεσία επιτρέπεται, να ευελπιστεί ή παραμένουσα αδρανής να τρέφει τον λαό με ψευδαισθήσεις ότι η αναμονή σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει εκείνες τις συνέργειες που θα επιτρέψουν την δυναμικήν επιβολήν των κανόνων δικαίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στην Αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Αναφερόμενος στο επιτυχές αποτέλεσμα τόσο των διακρατικών αλλά και ατομικών προσφυγών εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δημιούργησε ή αφέθη να καλλιεργηθεί εις τον λαό η πεποίθηση πως η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της δικαστικής οδού. Όπως είπε η δημιουργηθείσα εφορία ενισχυμένη και από έναν άκρατον λαϊκισμόν, οδήγησε κατά εκατοντάδες τους πρόσφυγες να καταφύγουν στο ΕΔΑΔ με προσδοκίαν ανάκτησης των περιουσιών τους και οριστικόν τερματισμό της απαράδεκτου καταστάσεως και οι ανησυχίες και συμβουλές των συνηθών ότι οι μαζικές προσφυγές θα μπορούσαν να πολιτικοποιήσουν το αίτημα, δεν εισακούσθησαν.

Ο Πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του, ότι η γνώση της νομικής θα πρέπει να συμπλέει με την πολιτικήν κρίσιν, και η τελευταία δεν θα πρέπει να παγιδεύεται από συναισθηματισμούς, ιδεοληψίες ή ατολμίαν.

«Αντίθετα, θα πρέπει να προκαλεί και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρίαν ώστε να μετατρέπει την αδυναμίαν επιβολής των κανόνων δικαίου σε δυναμική υλοποίησης τους δια μέσου πολιτικών αποφάσεων που δημιουργούν νέες πραγματικότητες», ανέφερε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην από κοινού χαραχθείσα μεταξύ κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου «τολμηρή πολιτική απόφαση» για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όπως είπε, ήταν γνωστές οι δυσκολίες ενός αναλόγου εγχειρήματος αφού η Τουρκία απειλούσε ότι θα ήταν αδύνατη η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την συγκατάθεση των Τουρκοκυπρίων.

Πρόσθεσε ότι από την ιστορική εκείνην απόφασιν η πορεία προς επίλυσιν του Κυπριακού αποκτούσε νέαν δυναμικήν αλλά και νέες παραμέτρους.

«Δυναμική που επέτρεπε, έστω και με καθυστέρηση, τη δημιουργία νέων δεδομένων αφού εις τον προσφάτως εν εξελίξει διάλογο εμπλέκονται ενεργά για πρώτη φοράν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θεμελιώδες αρχές και αξίες, το κεκτημένο, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών αποτελούν, την από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, καθίσταται πέραν από σαφές, πως οι συγκροτημένες πολιτικές αποφάσεις επαναφέρουν τους κανόνες δικαίου ως βασικούς πυλώνες στην νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανέφερε παράλληλα ότι «δεν επαναπαυόμεθα εις την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ αλλά με συγκεκριμένη και συγκροτημένη στρατηγική αξιοποιούμε συνέργειες και εμβαθύνουμε συνεργασίες ή δημιουργούμε νέες που χωρίς αποκλεισμούς δεν παραγνωρίζουν τα κίνητρα που ενθαρρύνουν την Τουρκία να συμβάλει ενεργά σε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού».

Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι κανόνες δικαίου από μόνοι τους δεν οδηγούν σε λύσεις όπως και οι πολιτικές με άγνοιαν ή παραγνώριση του δικαίου δεν οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις. Επίσης ότι η πάροδος του χρόνου εξουδετερώνει το αρχικά δίκαιον ή δημιουργεί νέα δεδομένα που οδηγούν σε «νέους κανόνες» ή οιονές δίκαιον. Ακόμα ότι ο συμβιβασμός είναι η ζεύξη πολιτικών αποφάσεων και δικαίου και παρά το ότι ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο δυνατόν να είναι δικαιότερος από ότι τα αποτελέσματα που δημιουργούνται εκ της ατολμίας, της στασιμότητας και των αδιεξόδων.

«Οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να ηγούνται και όχι να άγονται από τους λαϊκιστές ή από τις συναισθηματικές εξάρσεις του λαού. Και γέτης που θέτει υπεράνω του εθνικού καλού το πολιτικό κόστος του ιδίου είναι ανάξιος να κυβερνά», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε έντονη συγκίνηση για την παρουσία του στο κτίριο της Νομικής Σχολής, που του πρόσφερε τη νομική παιδεία «αλλά και στους χώρους της οποίας ο σπόρος της πολιτικής εύρε γόνιμον έδαφος».

«Θέλω με περισσήν ειλικρίνεια να ομολογήσω πως θεωρώ ιδιαίτερο προνόμιο τη φοίτησή μου στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τούτο γιατί όσο τα χρόνια περνούν και αξιολογώ την πορεία που ακολούθησα, τόσο διαπιστώνω πόσο καθοριστική υπήρξε στη διαμόρφωσή της προσωπικότητας μου αλλά και στην καταξίωσή μου ως νομικού και δρώντος πολιτικού. Πρόκειται για ένα προνόμιο για το οποίο θα είμαι πάντα βαθύτατα ευγνώμων στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, τις Πανεπιστημιακές Αρχές και τους καθηγητές μου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη είναι και η συναισθηματική φόρτιση που νοιώθει, γιατί 46 χρόνια μετά την απονομή του πτυχίου του, σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, επανέρχεται για να του αποδοθεί η υψίστη των τιμών που το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο προσφέρει.
«Την αποδέχομαι ως, στη δια του προσώπου μου αναγνώριση των πολυετών αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση», είπε.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου Αναστασιάδη «βλέπουμε τον ακόμα δοκιμαζόμενο και πάντα αγωνιζόμενο Κυπριακό Λαό, τους αδελφούς μας Κυπρίους».

«Διερμηνεύοντας το αίσθημα και εκφράζοντας τη βούληση όλων των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας σας αναγορεύει σήμερα Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής και ως ένδειξη ύψιστης εκ μέρους μας τιμής για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στο Έθνος, καθώς και συμπαράστασης στον δίκαιο Αγώνα για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς στρατούς κατοχής, που εδώ και 42 χρόνια παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναφέροντας ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 24 Φεβρουαρίου του 2013, ίσως στην δυσκολότερη περίοδο μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον τραγικό διαμελισμό της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου και τις «ανοικτές πληγές» που επέφερε η επέλαση του Αττίλα και η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, με τις όποιες δυσάρεστες προεκτάσεις θα είχε αυτή και στο ανοικτό Εθνικό Θέμα.

«Σε αυτή, λοιπόν, της εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, σε αυτήν την «τέλεια καταιγίδα», ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ως καλός Καπετάνιος στην φουρτούνα, κράτησε το «σκαρί» όρθιο και αλώβητο», είπε.

Παράλληα αναφέρθηκε στου ισχυρούς δεσμούς συνέχουν αδιάκοπα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την Κύπρο.

Ο καθηγητής στη Νομική Σχολή Νίκος Αλιβιζάτος, στην δίκη του παρουσίαση, ο είπε πως εκτός από απόδοση τιμής στον νομικό κύριο Αναστασιάδη, η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα γίνεται "και για να σας ενισχύσει, Πρόεδρε και ηθικά στην προσπάθειά σας για την επίλυση του Κυπριακού".

«Με τη σημερινή αναγόρευση, Κύριε Πρόεδρε, η Σχολή μας προσθέτει στον κατάλογο αυτόν των διακεκριμένων προσωπικοτήτων και το όνομά Σας. Θέλει έτσι όχι μόνον να σας τιμήσει ως άξιο ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να σας ενισχύσει ηθικά ως πρωτεργάτη της επίλυσης του Κυπριακού, σε αυτή τη δύσκολη όσο και  γεμάτη από αναπάντεχα συγκυρία», ανέφερε.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: