Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το Τραπέζι της ‘Ενωσης , του Πάφος 2017, εγκαινιάζεται απόψε Δευτέρα στις 18.30 στο Χάνι


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 , ανακοινώνει ότι τα εγκαίνια της Εγκατάστασης Το τραπέζι της Ένωσης, σήμερα Δευτέρα 30-11-17 στο Χάνι του Ιμπραήμ, θα τελεστούν από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος στις 18.30, αντί στις 19.00, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
                         
 
Το έργο είναι μια εγκατάσταση που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο αποκατεστημένο Χάνι του Ιμπραήμ. Εμπνευσμένοι από τη σημασία που είχε το Χάνι, για δεκαετίες, ως κέντρο συναναστροφής και εμπορίου, οι Βρετανοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί Anthony Heywood και Uwe Derksen, μαζί με εθελοντές και ανερχόμενους καλλιτέχνες, επέλεξαν να τοποθετήσουν εκεί το Τραπέζι της Ένωσης. 
 
Το Τραπέζι-Εγκατάσταση αποτελεί συνέχεια μιας διαρκούς και διεθνούς παρέμβασης των δύο καλλιτεχνών υπό τον γενικότερο τίτλο Tabula Fortis. Στην Πάφο, το Τραπέζι κατασκευάστηκε από ξύλα που έχουν συλλεχθεί από εγκαταλειμμένα κτήρια από όλη την Κύπρο και κομμάτια από την πράσινη γραμμή καθώς και την σκηνή του υπο-ανακαινισμένου Μαρκιδείου θεάτρου, με κριτήριο να (μετα)φέρουν, αυτά τα ταπεινά υλικά, ζώσες ανθρώπινες ιστορίες.
 
Το Τραπέζι-Εγκατάσταση τοποθετήθηκε πλέον στο Χάνι του Ιμπραήμ σηματοδοτώντας, εκτός από ένα σπουδαίο έργο τέχνης, και έναν τόπο συνάντησης και διαλόγου καθώς και έναν τόπο παρουσίασης εκδηλώσεων έτσι ώστε το Χάνι να καταστεί ξανά ζωτικό τμήμα της ζωής στην Πάφο για τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός του έργου άρχισε από το 2015, η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2016 ενώ η εγκατάστασή του θα λάβει χώρα το 2017, αμέσως μετά την αποπεράτωση του έργου στο Χάνι του Ιμπραήμ – όπου και θα παραμείνει, θέτοντας τη σφραγίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την παρακαταθήκη της για το μέλλον.
 
Δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν εθελοντικά για την αποπεράτωση του Τραπεζιού-Εγκατάσταση, μεταξύ άλλων μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου του Τμήματος Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας τους οποίους συντόνιζαν οι Ανδρέας Στεφάνου και Στέφανος Σάββα, υπό την αιγίδα του Διευθυντή τους Θεόδωρου Ηλία.
 
Χορηγός έργου: ΟΠΑΠ