Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μείωση αποχετευτικών τελών σε Λευκωσία και Πάφο

Τη μείωση των αποχετευτικών τελών στα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου κατά 30% και 15% αντίστοιχα, αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής μετά από εισήγηση του ΔΗΣΥ.
Η μείωση αυτή θα αφορά τα τέλη του τρέχοντος έτους και θα την επωφεληθούν άμεσα όλοι οι φορολογούμενοι στις δύο επαρχίες αφού θα σταλεί νέα τιμολόγηση. Οσοι από τους πολίτες έχουν πληρώσει ήδη αυξημένα αποχετευτικά τέλη σε Λευκωσία και Πάφο, τότε θα επωφεληθούν από τη μείωση την επόμενη χρονιά.
 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η Πρόεδρος της Ελένη Μαύρου είπε αρχικά πως η Επιτροπή επιμένει ότι επιβολή αποχετευτικού τέλους πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και έτσι, σημείωσε, έχει ζητηθεί από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου, που αύξησαν το εισπραττόμενο ποσό, να προχωρήσουν σε μείωση των συντελεστών για να αποκατασταθεί η ουδετερότητα.

Όπως εξήγησε, στην Επαρχία Λευκωσίας και στην Επαρχία Πάφου θα υπάρξει μια περαιτέρω μείωση του αποχετευτικού τέλους, με αποστολή επανατιμολόγησης στους φορολογούμενους της τάξης του 30% στη Λευκωσία και 15% στην Πάφο. Διευκρίνισε πως η μείωση στον καθένα ξεχωριστά θα είναι ανάλογη και με την χρέωση που έχει λάβει αρχικώς. Σημείωσε πως όσοι ήταν συνεπείς με τις πληρωμές τους και έχουν πληρώσει ήδη ένα αυξημένο ποσό, τότε η έκπτωση θα πιστωθεί στον λογαριασμό του επόμενου έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τυχόν πρόστιμο στην καταβολή των τελών, η κ. Μαύρου είπε πως τα Συμβούλια Αποχετεύσεων έχουν ήδη δώσει παράταση της πληρωμής μέχρι το τέλος του έτους. Άρα, το θέμα της επιβολής προστίμου δεν ισχύει άμεσα, είπε, προσθέτοντας πως αυτό θα ισχύσει όταν θα λήξει η παράταση που είναι στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων για την ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε σήμερα. Με βάση την απόφαση, όπως είπε, η αλλαγή της βάσης τιμολόγησης για τα τέλη αποχετεύσεων από τις αξίες του 1980 σε αξίες του 2013 δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δηλαδή, πρόσθεσε, όσα εισέπρατταν πέρσι τα δύο Συμβούλια τιμολογώντας με αξίες του 1980 θα εισπράξουν και φέτος τιμολογώντας με αξίες του 2013.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια πως αυτό που είχε συμβεί τους τελευταίους μήνες στα Συμβούλια Αποχετεύσεως στη Λευκωσία και στην Πάφο ήταν να αυξηθούν τα έσοδα τους αφού είχε αυξηθεί η συνολική τιμολόγηση με αξίες του 2013 κατά 30% για τη Λευκωσία και 15% για την Πάφο. Η σημερινή κοινή απόφαση είναι να υπάρξει μια νέα τιμολόγηση, με βάση την οποία το σύνολο των φορολογουμένων στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας θα πάρει μια νέα τιμολόγηση μειωμένη κατά 30% και των φορολογουμένων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου μειωμένη κατά 15%.

«Αυτό είναι κάτι θετικό όχι μόνο γιατί απαλύνεται το κόστος στους φορολογούμενους αλλά γιατί μπορούμε ως Βουλή και ως Κυβέρνηση, για το καλό των πολιτών, να βρίσκουμε τις δίκαιες και σωστές λύσεις. Αυτό για μένα είναι εξαιρετικής σημασίας και παρά το ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, όταν υπάρχει συνεννόηση, το μέτρο και η λογική, πάντα κερδισμένος βγαίνει ο πολίτης», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως συμφωνεί απόλυτα με την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για μείωση των τελών. Όπως είπε, από την αρχή η θέση των Οικολόγων ήταν πως δεν επιτρέπεται από αυτή την υπόθεση, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων να έχουν και κέρδος από την αύξηση των τελών.

Ο κ. Περδίκης είπε πως από αυτή την εξέλιξη βρέθηκε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας βρέθηκε να έχει επιπλέον έσοδα 5 εκ ευρώ και της Πάφου ενός εκατομμυρίου. «Αν αυτά τα λεφτά είναι διατεθειμένα να καλύψει το κράτος και να υπάρχει πλέον μια πιο δίκαιη κατανομή των νέων αποχετευτικών τελών είναι θετικό, αλλά νομίζω ότι πρέπει αυτή η επαναδιαχείριση των αποχετευτικών τελών να είναι σε παγκύπρια βάση», είπε, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αφεθούν δημότες και ιδιοκτήτες γης αδικημένοι σε άλλες περιοχές για να γίνει η επαναδιαχείριση των τελών μόνο σε Λευκωσία και Πάφο.

Πώληση Κρατικής γης
--------------------
Σε σχέση με το θέμα της πώλησης κρατικής ακίνητης γης, η κ. Μαύρου είπε πως το Υπουργείο Εσωτερικών ήρθε σήμερα με μια τροποποιημένη πρόταση, με την οποία θα ζητείται η έγκριση της Βουλής για την αποξένωση κρατικής γης. «Αυτή η τοποθέτηση δεν μας ικανοποιεί γιατί πρώτα και κύρια διότι η Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια τέτοια έγκριση εν λευκό. Θα πρέπει να υπάρχουν ενώπιον μας τα συγκεκριμένα τεμάχια, η μελέτη κόστους και ωφέλειας, θα πρέπει να ξέρουμε αν πραγματικά σε κάθε περίπτωση εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, κάτι που δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνει είτε το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε το Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ