Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η ροή στα φράγματα της Πάφου


Ο Α΄Λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Νίκος Νεοκλέους ανέφερε πως στα τρία μεγάλα φράγματα της Πάφου έχουν συσσωρευτεί 15, 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας πως πέρσι την ίδια περίοδο, είχαν συσσωρευτεί στα τρία φράγματα 25 εκατομμύρια που αναλογούν στο 35% της συνολικής χωρητικότητας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοκλέους ανέφερε πως το φράγμα του Ασπρόκρεμου έχει συσσωρεύσει 10,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, το φράγμα της Καναβιού 4,4 εκατομ κυβικά μέτρα νερού και το φράγμα του Μαυροκόλυμπου 0,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού , το οποίο αποτελεί το 21 % της συνολικής χωρητικότητας .
Σε σχέση με το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς, ο Α’ Λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Νίκος Νεοκλέους ανέφερε το φράγμα της Ευρέτου έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 7,2 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού ενώ τα τρία μικρότερα φράγματα Αργάκας, Πωμός και Αγία Μαρίνα έχουν συγκεντρώσει 600 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.
Ερωτηθείς για την υδατική κατάσταση ο κ. Νεοκλέους τη χαρακτήρισε δύσκολη αφού – όπως είπε- έχουν λιγοστέψει αρκετά οι ποσότητες .
Ήδη είπε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προχωρά με τις προσφορές για την αφαλάτωση της Πάφου σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση σημείωσε που θα συνεχιστεί η ανομβρία .

Ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί η υφιστάμενη αφαλάτωση της Πάφου αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν με αποτέλεσμα να ξηλωθεί και να απομακρυνθεί από την Πάφο.
Επιπρόσθετα ο κ. Νεοκλέους ανέφερε πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει βάλει περιορισμούς στην άρδευση στην Επαρχία Πάφου λόγω των χαμηλών ποσοτήτων νερού που σημειώθηκαν .


κυπε