Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Άστραψε και βρόντηξε ο Φαίδωνας


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΠΑ κ. ΦΑΙΔΩΝΑ ΦΑΙΔΩΝΟΣ- ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ

Η χθεσινή εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για μείωση των τελών του Αποχετευτικού σε Λευκωσία και Πάφο, διατυπώθηκε αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα των Οργανισμών.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα αποχετευτικά τέλη επιβάλλονται προκειμένου να καλύψουν το κόστος των κατασκευαστικών έργων, δηλαδή το κόστος δανεισμού και τις αναγκαίες επεκτάσεις στο δίκτυο.
Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΠΑ αποφάσισε για το 2017 την επιβολή τελών ύψους 9,59 εκατομ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται να εισπραχθούν τελικά τα 8,5 εκατομ. περίπου. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καλύψει το ετήσιο κόστος δανεισμού, που ανέρχεται σε 8,6 εκατομ. και το κόστος χρηματοδότησης διαφόρων μικροεπεκτάσεων του δικτύου, ύψους 0,5 εκατ. περίπου, συνολικά δηλαδή 9,1 εκατομ. Στόχος είναι ο πλήρης ισοσκελισμός του προϋπολογισμού κατά το 2018.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εσωτερικών εισηγήθηκε, ωστόσο, την επανεξέταση και επαναεπιβολή των τελών στο ίδιο ύψος με αυτό του 2016, δηλαδή στα 8,44 εκατομ., από τα οποία θα εισπραχθούν τα 7,5 εκ. στην καλύτερη περίπτωση.
Είναι πασιφανές ότι με τον τρόπο αυτό το ΣΑΠΑ οδηγείται σε ελλείματα που αναπόφευκτα θα μετακυληστούν στους πολίτες κατά τις επόμενες χρονιές.
Για τις συνέπειες αυτές, η Βουλή ουδόλως έλαβε υπόψιν τις θέσεις του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και ουδόλως ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει ποιο ήταν το έλλειμα που θα δημιουργηθεί και πως αυτό θα καλυφθεί.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των τελών για το 2017 οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες τεμαχίων γης και οι επιχειρηματίες μεγάλων αναπτύξεων, υποχρεώνονται να πληρώσουν τώρα με βάση τις εκτιμημένες αξίες του 2013. Οι εν λόγω επιχειρηματίες για δεκαετίες παρέλειπαν να καταγράψουν τι ακριβώς περιελάμβαναν τα οικόπεδά τους και σε ποιες αναπτύξεις είχαν προχωρήσει εντός αυτών, αποφεύγοντας έτσι και τη σχετική φορολογία. Και αυτό, βεβαίως, εις βάρος των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι ανελλιπώς ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις τους.
Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Με ποιο σκεπτικό η Βουλή επιβραβεύει τους ασυνεπείς; Γιατί εισηγείται τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές, να προχωρήσει σε μείωση των τελών; Και γιατί δεν εξέφρασε άποψη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος των τελών του 2018; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν εκλογές τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς;
Αυτός ο λαϊκισμός δεν θα περάσει.