Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Δείτε τι είπε στο δικαστήριο ο Βέργας για τις μίζες στο σκάνδαλο ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ

Με την κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.


Ο Σάββας Βέργας είναι πρώην κατηγορούμενος στην εν λόγω υπόθεση, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος, μετά από δική του παραδοχή, και έχει καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση, η οποία έχει προστεθεί στην εξαετή ποινή φυλάκισης που ήδη εκτίει μετά από καταδίκη του και στην υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στην κατάθεση του σήμερα στο Δικαστήριο, ο Σάββας Βέργας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για συμφωνία με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πρώην Διευθυντή της εταιρείας Helector Cyprus, η οποία συνέχισε να εφαρμόζεται και από τον διάδοχο του κ. Γιαννακόπουλου, Ιωάννη Κοκότση, σύμφωνα με την οποία θα καταβαλλόταν ποσοστό 5% επί των πληρωμών προς τον εργολάβο του ΧΥΤΑ Πάφου, ως μίζα και η οποία θα κατανεμόταν ως εξής: 40% στον ίδιο τον Σάββα Βέργα, 30% στον Ευτύχιο Μαληκκίδη, πρώην Διευθυντή του ΣΑΠΑ Πάφου, και 30% στους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών Στέλιο Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαμιχαήλ, ο οποίος έχει αποβιώσει. Ανέφερε, ακόμη, ότι με την ανάληψη της Διεύθυνσης της Helector Cyprus από τον Ιωάννη Κοκότση, ο Ευτύχιος Μαληκκίδης αντικαταστάθηκε, σε ό,τι αφορά την εν λόγω συμφωνία, από τον Δημήτρη Πατσαλίδη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου.
Όλες οι λεπτομέρειες για τις μίζες διά στόματος Σάββα Βέργα
Στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασής του, ο Σάββας Βέργας κατέθεσε στο Δικαστήριο τη θεληματική του κατάθεση στις ανακριτικές αρχές, ημερομηνίας 25 Μαρτίου του 2016, στην οποία παραδέχεται την εμπλοκή του στην υπόθεση. Στην κατάθεσή του, την οποία και διάβασε, ο κ. Βέργας εξηγεί ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου, ο ίδιος είχε πρόθεση να πει την αλήθεια και να συνεργαστεί με τις Αρχές για διαλεύκανση της υπόθεσης, ωστόσο οι δικηγόροι του τού είπαν να περιμένει.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Βέργας αναφέρεται στο ιστορικό της όλης εμπλοκής του σε ό,τι έχει να κάνει με το ΧΥΤΑ Πάφου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι σε κάποια στιγμή ήρθε στο γραφείο του ο Ευτύχιος Μαληκκίδης, στον οποίο είχε, μαζί με τον Δημήτρη Πατσαλίδη, ανατεθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2008 να διαπραγματευτούν περαιτέρω με τον εργολάβο του ΧΥΤΑ τις τιμές μονάδας ανά τόνο, και τού ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις πάνε πάρα πολύ καλά και προς το συμφέρον του ΧΥΤΑ και πως σε συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τού είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει χρηματικό ποσό προς ίδιο όφελός τους, για να έχουν καλή συνεργασία και να βγαίνουν οι πληρωμές προς τον εργολάβο στην ώρα τους και χωρίς καθυστέρηση. Είπε, ακόμη, ότι ο Ευτύχιος Μαληκκίδης τού πρότεινε να ζητήσουν 5% επί της κάθε πληρωμής και το ποσό αυτό να μοιράζεται σε αυτόν (τον Σάββα Βέργα), στον ίδιο (τον Ευτύχιο Μαληκκίδη) και στους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών Στέλιο Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαμιχαήλ. Επίσης, ότι τού ανέφερε πως τόσο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όσο και ο Αθανάσιος Κατρής θέλουν να τον γνωρίσουν.

Και έτσι, συνέχισε ο Σάββας Βέργας, έγιναν συναντήσεις γνωριμίας, τόσο στην Πάφο όσο και στην Ελλάδα, με την ευκαιρία ενός υπηρεσιακού ταξιδιού του στα τέλη του 2008. Ανέφερε, ακόμη, ότι λίγο μετά, ο κ. Μαληκκίδης τού είπε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον πληροφόρησε ότι τα χρήματα θα δίνονταν στον Σάββα Βέργα, που ήταν ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ, και στη συνέχεια μέσω αυτού να κατέληγαν και στους υπόλοιπους, για να επικρατεί ομαλή η συνεργασία που είχε συμφωνηθεί. «Δηλαδή εγώ θα έπαιρνα το 40% του ποσού της μίζας και το υπόλοιπο θα το έδινα στον Μαληκκίδη, ο οποίος, με τη σειρά του, θα κρατούσε το 30% και το υπόλοιπο 30% θα το έδινε στους Παπαδόπουλο και Παπαμιχαήλ».

Ο κ. Βέργας συνέχισε αναφέροντας ότι περί τις αρχές του 2009, μίζα ύψους €150.000 κατανεμήθηκε ως εξής: €60.000 στον ίδιο, €45.000 στον Ευτύχιο Μαληκκίδη και €45.000 στους Παπαδόπουλο και Παπαμιχαήλ. Κατέθεσε, μάλιστα, στο Δικαστήριο ως τεκμήρια σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν τον διαμοιρασμό του ποσού.

Ο κ. Βέργας πρόσθεσε ότι την περίοδο που ακολούθησε είχε συναντήσεις στη Λευκωσία με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος τού έδινε διάφορα ποσά, πάντα σε μετρητά, και ο ίδιος, βάσει της συμφωνίας, έδινε στον Μαληκκίδη αυτά που αναλογούσαν στην υπόλοιπη ομάδα. Ανέφερε ότι, όπως θυμάται, μια από τις συναντήσεις έγινε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου και πάλι τού έδωσε χρήματα.

Ο πρώην Δήμαρχος Πάφου παραδέχτηκε εκ νέου ότι ο ίδιος πήρε από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ως προσωπικό όφελος το συνολικό ποσό των €110.000 και ακόμη €35.000 ως χορηγίες προς την Αθλητική Ένωση Πάφου (σε δύο δόσεις €20.000 και €15.000), τα οποία ο ίδιος έδωσε στο Σωματείο εκείνη την περίοδο, αναφέροντας ότι ήταν εισφορές από διάφορους εργολάβους που συνεργάζονταν με τον Δήμο Πάφου.
«Στον Ευτύχιο Μαληκκίδη, από τα λεφτά που μου έδωσε ο Γιαννακόπουλος, έδωσα περίπου €165.000, ποσό που μοιράστηκε ανάμεσα σε αυτόν και στους άλλους δύο, Παπαδόπουλο και Παπαμιχαήλ», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι στα μέσα του 2010, ανάλαβε Διευθυντής της Helector στην Κύπρο ο Ιωάννης Κοκότσης, ο οποίος, όπως κατάλαβε, δεν είχε και τόσο καλές σχέσεις με τον Μαληκκίδη, αλλά είχε πολύ καλή συνεργασία με τον Δημήτρη Πατσαλίδη. «Επειδή ο Πατσαλίδης ήταν αυτός που ρύθμιζε τις πληρωμές του εργολάβου, μετά από κάποια περίοδο ο Κοκότσης μού ζήτησε να απομακρύνω τον Μαληκκίδη από Σύμβουλο του ΧΥΤΑ, για λόγους που δεν ήθελε να μου πει, και από τα λεφτά που θα έδινε στην ομάδα ως μίζες, να μπει στη θέση του Μαληκκίδη ο Πατσαλίδης», σημείωσε.

Ο κ. Βέργας ανέφερε, ακολούθως, ότι ο κ. Κοκότσης γνώριζε για τη συμφωνία κατανομής των ποσών και απαιτούσε από τον ίδιο, όταν έπαιρνε τα λεφτά, να τα δίνει και στους υπόλοιπους βάσει της συμφωνίας που είχαν, έτσι ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα στις πληρωμές και σε άλλα θέματα στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ. «Κάποιες φορές που καθυστερούσα να δώσω τα λεφτά στους υπόλοιπους, δεν προχωρούσε με άλλη πληρωμή», εξήγησε.

Είπε, ακόμη, ότι από το 2013 ο κ. Κοκότσης άρχισε σιγά σιγά να παραπονιέται ότι λόγω κρίσης έπρεπε η συμφωνία για τις μίζες να λήξει και δεν πλήρωνε βάσει του ποσοστού του 5% αλλά πολύ πιο κάτω, αλλά και ότι κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ ενόχλησαν τον κ. Κοκότση και έτσι το 2014 το ποσό (της μίζας) ήταν αρκετά μειωμένο.

Ο Σάββας Βέργας παραδέχτηκε ότι για δικό του όφελος, απ’ ό,τι θυμάται, έχει πάρει από τον Ιωάννη Κοκότση σε μίζες €130.000 και €20.000 εισφορά για την προεκλογική του εκστρατεία στις Δημοτικές Εκλογές του 2011. Ανέφερε, επίσης, ότι από τα  λεφτά που τού έδωσε ο Κοκότσης, έδωσε στον Δημήτρη Πατσαλίδη περίπου €195.000, ποσό που μοιράστηκε με τους Παπαμιχαήλ και Παπαδόπουλο. Είπε, ακόμη, ότι την τελευταία περίοδο, όταν και απεβίωσε ο Παπαμιχαήλ, ο ίδιος δεν γνώριζε αν το ποσοστό που προοριζόταν για τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών το έπαιρνε όλο ο Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της εξέτασής του, ο κ. Βέργας ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο πόσες φορές είχε πάει στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους ανθρώπους της εταιρείας σε ό,τι αφορά τις μίζες. Ο κ. Βέργας απάντησε ότι στο αρχικό στάδιο έγινε μια συνάντηση στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Αθανάσιο Κατρή της εταιρείας Helector στο γραφείο και μετά για γεύμα.

Και πρόσθεσε ότι έγινε ακόμη μια συνάντηση, όταν άρχισαν τα προβλήματα προς το τέλος, ίσως το 2014, όταν ήταν ο Ιωάννης Κοκότσης, στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα.

Σε ερώτηση του Νίνου Κέκκου ποιους συνάντησε στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, ο κ. Βέργας απάντησε «τον Γιάννη τον Κοκότση και σε αυτή τη συνάντηση θυμούμαι ότι για λίγα λεπτά, πολύ λίγα λεπτά, είχε μπει και ο κ. Μπόμπολας».

Σε ερώτηση αν αυτή η 2η συνάντηση της Αθήνας είχε κάποιο αποτέλεσμα, ο κ. Βέργας είπε ότι εκείνη η συνάντηση είχε γίνει για να περιοριστούν τα ποσά που έδιναν ως μίζες, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν.

Σε ερώτηση πώς προέκυψε οι Παπαδόπουλος και Παπαμιχαήλ να συμπεριληφθούν στα άτομα τα οποία θα έπαιρναν μέρος της μίζας, ο κ. Βέργας είπε ότι ο Ευτύχιος Μαληκκίδης τού είχε πει ότι αυτό έπρεπε να γίνει για να μπορέσουν να έχουν την πλειοψηφία εντός του Συμβουλίου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ και να έχουν και υποστήριξη από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, με δεδομένο ότι σε όλες τις συνεδρίες του Συμβουλίου συμμετείχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωπος του Έπαρχου, των οποίων η άποψη ήταν βαρύνουσα.

«Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, για να ψηφίσουν τις εισηγήσεις που έμπαιναν, πάντα ήθελαν να ακούσουν την άποψη των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαληκκίδης θεώρησε ότι θα ήταν βοηθητικό να γίνει αυτή η κατανομή (της μίζας), για να υπάρχει η στήριξη των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος διερεύνησε αν οι Παπαδόπουλος και Παπαμιχαήλ όντως έπαιρναν το μερίδιο που τούς αναλογούσε, ο κ. Βέργας είπε ότι σε τέτοιες υποθέσεις δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια έρευνα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στις συνεδρίες που γίνονταν, όντως είχαν την υποστήριξη των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών σε καίρια ζητήματα, αλλά και πως ο Ευτύχιος Μαληκκίδης τού επιβεβαίωνε ότι γινόταν η κατανομή που είχε συμφωνηθεί.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με την αναφορά του στη θεληματική του κατάθεση ότι ο Δημήτρης Πατσαλίδης ρύθμιζε τις πληρωμές προς τον εργολάβο, ο κ. Βέργας ανέφερε ότι εννοεί πως ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου είχε την ευθύνη της πίεσης και προς τις άλλες τοπικές αρχές που συμμετείχαν στον ΧΥΤΑ Πάφου για να καταβάλλουν τις πληρωμές τους. Και εξήγησε ότι, επειδή δεν ήταν εύκολο για τις τοπικές αρχές με τα προβλήματα ρευστότητας που είχαν να εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα ποσά για να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τον ΧΥΤΑ, «ήταν μεγάλη υπόθεση να υπάρχει μια πίεση για να έρχεται το ποσό στον ΧΥΤΑ Πάφου για να μπορεί ο ΧΥΤΑ να πληρώνει τον εργολάβο». Εξήγησε, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε αυτή η πίεση, υπήρχε καθυστέρηση στην εισροή χρημάτων στον ΧΥΤΑ, που σήμαινε αυτομάτως ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα μπορούσε να πληρώσει τον εργολάβο.

Σε άλλη ερώτηση αν κρατούσε σημειώσεις για τα ποσά που έλαβε ως μίζες, ο κ. Βέργας είπε ότι αυτά τα ποσά τα διαχειρίστηκε με μεγάλη αφέλεια και δεν είχε καθαρές σημειώσεις για τα ποσά αυτά.

Σημειώνεται ότι σε κάποιο σημείο της διαδικασίας κι ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργος Παπαϊωάννου διαμαρτυρήθηκε για ενδεχόμενη πρόθεση της Κατηγορούσας Αρχής να καθοδηγήσει τον μάρτυρα, ο Σάββας Βέργας πήρε τον λόγο αναφέροντας ότι βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή και δεν θέλει κανένας από τους απέναντί του να βρεθεί στη θέση που βρίσκεται αυτός. Και πρόσθεσε πως, όταν πέρασε το πρώτο του σοκ από τον εγκλεισμό της κράτησης, είχε πάρει κάποιες αποφάσεις. «Δεν ήρθα εδώ ούτε για να καθοδηγηθώ ούτε θέλω να περάσουν αυτά που περνώ εγώ άλλοι συνάνθρωποί μου. Όμως, από τη στιγμή που μίλησα για τον ίδιο μου τον εαυτό και έχω πάρει την απόφαση ότι θα συνεργαστώ με τις Αρχές για εξιχνίαση των υποθέσεων και έχω κρατήσει μια γραμμή, σε σημείο που ούτε έφεση δεν έχω υποβάλει για τις καταδίκες μου και εκτίω την ποινή μου με αξιοπρέπεια, δεν μπορεί να θεωρείται ότι ήρθα εδώ για να παραπλανήσω το Δικαστήριο», ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο, αφού ολοκληρώθηκε η κυρίως εξέταση του μάρτυρα και μετά από σχετικό αίτημα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, η διαδικασία αντεξέτασης του Σάββα Βέργα αναβλήθηκε για τις 2 Νοεμβρίου στις 9:30 το πρωί.

Επίσης, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η δικάσιμος που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου ακυρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
Πηγή: ΚΥΠΕ