Την θέση ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού αλλά πως θα υπάρξει συνέχιση της παρούσας κατάστασης που επικρατεί παγκόσμια, διατύπωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι αυτό που παρατηρείται σε παγκόσμια βάση είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων.
Είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη στιγμή ακόμα διανύουμε το πρώτο κύμα, του οποίου η συχνότητα είναι ανοδική και επιταχύνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όπως δεικνύουν οι καθημερινοί χάρτες για την μετάδοση του ιού.
«Αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες, είναι ότι απλά θα συνεχίσει το πρώτο κύμα με αυτό τον ρυθμό. Ελπίζουμε όμως, να μη είναι με τόσο ταχύ ρυθμό αλλά θα συνεχίσει και μέσα στο Φθινόπωρο. Άρα αυτό που θα δούμε μάλλον είναι μια συνέχιση της παρούσας κατάστασης γιατί διαφορετικά το δεύτερο κύμα σημαίνει ότι έχουμε μια σημαντική μείωση και μετά βλέπουμε εκ νέου αύξηση. Αυτό νομίζω με τα τωρινά δεδομένα δεν θα το δούμε, οπότε θα έχουμε μια συνέχιση της κατάστασης που βλέπουμε τώρα», σημείωσε.
Ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι η κατάσταση παγκοσμίως δεν είναι καθόλου καλή. «Υπάρχουν χώρες που αποτελούν επίκεντρα της μετάδοσης, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική. Βλέπουμε ότι έχουμε αρκετές χώρες από διαφορετικές ηπείρους, οι οποίες είναι νέα επίκεντρα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αυξανόμενος και γι αυτό έχουμε 150,000-200,000 κρούσματα ανά ημέρα. Προβλέπεται ότι σε κάποιες από αυτές τις χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται η ροή κρουσμάτων. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, βάσει των προβλέψεων, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα βλέπουμε πάνω από 100,000 περιστατικά ανά ημέρα», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή παγκόσμια και γι αυτό δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με την καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. «Η Κύπρος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και καταφέραμε πολύ γρήγορα και ελέγξαμε την κατάσταση. Έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια, υπάρχει κινητικότητα στην Κύπρο και αρκετοί Κύπριοι ταξιδεύουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί γιατί αυτός ο ιός έχει δύο χαρακτηριστικά που τον κάνουν επικίνδυνο στην μετάδοση - το ένα, είναι ο μεγάλος χρόνος επώασης και το άλλο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών», σημείωσε.
Οι μεταλλάξεις του ιού
Ο Καθηγητής Τσιούτης ανέφερε ότι ο ιός αυτός ο συγκεκριμένος, όπως και άλλοι παρόμοιοι με αυτόν κάνουν συχνές μεταλλάξεις που συνήθως είναι μικρές ή ανεπαίσθητες. «Μια σημαντική μετάλλαξη που έλαβε χώρα μάλλον και στις αρχές της πανδημίας ήταν η αντικατάσταση μιας πρωτεΐνης, η οποία φαίνεται σε εργαστηριακές συνθήκες, όχι σε κλινικές και σε ένα επίπεδο που δεν έχει ακόμα διερευνηθεί, ότι προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία από το προηγούμενο στέλεχος. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από άτομο σε άτομο, άρα το να συμβεί κάποια μετάλλαξη πιο σημαντική ώστε να επηρεαστεί ο τρόπος μετάδοσης, η επιθετικότητα του ιού είναι μάλλον απίθανη να γίνει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών», εξήγησε.
Ο κόσμος άρχισε να χαλαρώνει στα μέτρα προστασίας
Αυτό που παρατηρούμε, είπε ο κ. Τσιούτης, είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει ως προς τα μέτρα προστασίας. «Η καλή κατάσταση επιφέρει μια υπερβολικά θετική ψυχολογική κατάσταση που επηρεάζει τις πρακτικές και τις συνήθειες και ίσως αυτό να είναι και μέρος της κουλτούρας μας ως λαός. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ιός υπάρχει ακόμη εκεί έξω, είναι πολύ εύκολο ο ιός να ξαναεμφανιστεί και να μεταδοθεί πολύ γρήγορα. Να θυμηθούμε τι έγινε τον Μάρτιο, όπου πολύ γρήγορα είδαμε μια αύξηση και στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες, σε μερικές περιπτώσεις ήταν και εκτόξευση των περιστατικών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει ο κόσμος όσο μπορεί, τις συνήθειες των μέτρων προστασίας να τις εισαγάγει στην καθημερινότητα του και να αντιληφθεί ότι για πολύ καιρό ακόμα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου αυτά θα είναι αναγκαία και για την δική του προστασία αλλά και για την προστασία των γύρω του», σημείωσε.
Δύσκολα τα πράγματα με τα εμβόλια ως προς την διάθεση τους
Σε σχέση με τα εμβόλια, ανέφερε ο κ. Τσιούτης, έχουμε δύο-τρία, τα οποία επρόκειτο να μπουν στην κλινική φάση 3, που θα αρχίσουν να εξετάζονται σε χιλιάδες εθελοντές, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα πράγματα είναι αισιόδοξα και θα έχουμε τουλάχιστον ένα εμβόλιο αποτελεσματικό και ασφαλές.
«Μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο αλλά υπάρχει το θέμα το πόσο εύκολα θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, πόσες δόσεις θα χρειαστούν και ποια ακριβώς θα είναι η διάρκεια της αποτελεσματικότητας και της ανοσίας που θα επιφέρει. Πιστεύουμε ότι τα εμβόλια είναι η λύση σε παγκόσμια βάση αλλά δεν περιμένουμε ότι θα είναι τόσο σύντομη η διάθεση τους και η αποτελεσματικότητα τους. Μια αδρή πρόβλεψη είναι ότι τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2021 θα συνεχίσουμε όπως είμαστε τώρα», επεσήμανε.
Ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα;
Σε ερώτηση αν ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα, ο κ. Τσιούτης είπε πως η θέση αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια επιστολή ειδικών, οι οποίοι ουσιαστικά δεν είπαν κάτι καινούργιο. «Ξέρουμε ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο σε κοντινή επαφή. Αυτό είναι γνωστό και τεκμηριωμένο. Η επιστολή αυτή, απλά τονίζει το γεγονός ότι υπό κάποιες συνθήκες ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με τον αέρα σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν είναι καινούργια γνώση, το γνωρίζαμε αυτό, το έχουμε δει και σε μελέτες και σε διάφορες αναφορές. Αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του και απαιτεί κάποιες συνθήκες και προϋποθέσεις. Στην κοινότητα είναι πολύ λιγότερες αυτές οι προϋποθέσεις κι εκεί είναι που εστιάζονται οδηγίες για κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για μείωση αυτής της πιθανότητας, όπως είναι ο σωστός και καλός αερισμός, η ανανέωση του αέρα με εξωτερικό αέρα και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους», σημείωσε.
Θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα.
«Πιστεύω ότι κάποιες ημερομηνίες θα έρθουν νωρίτερα και θα υπάρξουν και επιπλέον χαλαρώσεις σε αριθμό ατόμων στους διάφορους ανοικτούς κυρίως χώρους και στις διάφορες εκδηλώσεις γιατί το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα. Όλα αυτά γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται τα πρωτόκολλα. Αν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, αυτό που αναμένεται να δούμε είναι μια αύξηση, η οποία θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τότε θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον ένα βήμα πίσω», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θα απαγορευθεί η χρήση γαντιών, απάντησε αρνητικά. «Αυτό που θα γίνει και με συνάρτηση με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων που βγήκαν πρόσφατα είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά στην κοινότητα με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις αυτές είναι χώροι και επαγγέλματα που ούτως ή άλλως χρειάζονται ή χρησιμοποιούσαν τα γάντια. Δεν θα απαγορευθούν αλλά δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση τους. Η απόσταση και η υγιεινή χεριών είναι πιο σημαντικά από το να φορούμε γάντια. Αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά τα γάντια μπορεί να είναι και επικίνδυνα», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε πως πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί, συχνοί και αυστηροί έλεγχοι από τις Αρχές.
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο. Αναφέρθηκε, βεβαίως, και σε δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η πανδημία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί, πιο συχνοί και πιο αυστηροί έλεγχοι από μέρους των αρμοδίων Αρχών του κράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου