Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο. Αμαργέτη, Γιόλου, Πενταλιά

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 13:33 παρά το χωριό Αμαργέτη της Επαρχίας Πάφου, σε δύσβατη περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής ανέφερε πως για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά οχήματα από τον πυροσβεστικό σταθμό Πάφου, ένα του Ταμείου Θήρας και 4 αεροσκάφη του Τμήματος δασών και 2 ελικόπτερα που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Λόγω των δυνατών ανέμων, είπε ο κ. Κεττής, και του δύσβατου της περιοχής, οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν πριν από λίγο, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και τρία από το Τμήμα Δασών με τα πληρώματα τους.

Η Επαρχία Πάφου συνέχισε, ανακαλεί προσωπικό, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν εφαρμόσει το Σχέδιο Ίκαρος με επιπρόσθετο αεροσκάφος της Ε.Φ.

Για προληπτικούς σκοπούς η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία έχουν ενημερωθεί για να συνδράμουν αν χρειαστεί σε προληπτική εκκένωση μεμονωμένων κατοικιών του χωριού Πενταλιά ανάλογα με την εξέλιξη και συμπεριφορά της πυρκαγιάς.


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κάτοικοι της κοινότητας Αμαργέτης για τυχόν εκκένωση του χωριού, σύμφωνα με την πρόεδρο του Κ.Σ. Αμαργέτης Ανδρούλλα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κα. Δημητρίου χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην κοινότητα και που αυτή την στιγμή προχωρά προς την Πενταλιά.

Στο έργο της κατάσβεσης πέραν των επίγειων και εναέριων μέσων κατάσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Εθνικής Φρουράς, συνδράμουν και οι κάτοικοι της περιοχής με εκσκαφείς και άλλα μέσα.

Ήδη συνέχισε η κοινοτάρχης Αμαργέτης, η Πολιτική Άμυνα τους ενημέρωσε να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί αν χρειαστεί μπορεί να εκκενωθούν προληπτικά κάποιες μεμονωμένες κατοικίες του χωριού αλλά και της Πενταλιάς όπου οδεύει η φωτιά.

Όλα είπε θα εξαρτηθούν και από την πορεία του ανέμου που δυσχεραίνει και το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά, συνέχισε, ξεκίνησε από αγροτική περιοχή της Αμαργέτης και με τη αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου προχωρά προς την κοινότητα της Πενταλιάς.

Το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Η φωτιά κατακαίει ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται με ακόμα ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και άλλα δύο πυροσβεστικά οχήματα με πληρώματα από επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ αντιστοίχως. Τα εναέρια μέσα ενισχύονται ακόμα με ένα ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ότι κατά τη τη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς προστατεύθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης αριθμός μεμονωμένων κατοικιών.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε παρά το χωριό Γιόλου της Επαρχίας Πάφου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις κοινότητες Αμαργέτης και Πενταλιάς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής, ανέφερε πως για την κατάσβεση της φωτιάς απεστάλησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους.

Επιπρόσθετα συνέχισε, έχουν δοθεί οδηγίες στα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα να προχωρήσουν με ρίψεις νερού στην περιοχή μέχρι την άφιξη των επίγειων δυνάμεων.

Στο μεταξύ σχετικά με την πυρκαγιά παρά τα χωριά Αμαργέτη και Πενταλιά ο κ. Κεττής ανέφερε πως συνεχίζει να μαίνεται με συνεχής αναζωπυρώσεις.

Από την φωτιά όπως είπε, καίγεται ψηλή βλάστηση και αριθμός δέντρων καθώς και πεύκα. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, είπε ο κ. Κεττής, συνεχίζουν τις κατασβέσεις.

Πρόσθεσε δε, πως χρειάστηκε κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς να εκκενωθεί αριθμός κατοικιών στην περιφέρεια του χωριού Πενταλιά.


κυπε


Δεν υπάρχουν σχόλια: