Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Οι Τούρκοι κατεβάζουν τις πινακίδες «Μουσείο» στην Αγία Σοφία

Στην αποκαθήλωση όλων των πινακίδων που αναγράφεται η ένδειξη «Μουσείο» για την Αγία Σοφία προχωρά η τουρκική κυβέρνηση.


Οι εργασίες για την μετατροπή του ιστορικού μνημείου είναι σε εξέλιξη από το πρωί, με τους υπαλλήλους του δήμου να «ξεριζώνουν» όλες τις πινακίδες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο Ερντογάν θέλει να κάνει κήρυγμα στην Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, το «Plan B» του Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Ιουλίου αποκαλύπτει γερμανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, εκτός από την προσευχή του για πρώτη φορά στην Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου σχεδιάζει να κάνει κήρυγμα για να τονώσει την δημοτικότητά του που βαίνει μειούμενη.

«Με την απόφασή του να μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί την Αγία Σοφία, καταστρέφει την ήδη κακή σχέση με την Ελλάδα και ρίχνει το γάντι στο φίλο του, Βλαντιμίρ Πούτιν... Ο Ερντογάν δεν ήταν μόνο έτοιμος να προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, έριξε επίσης το γάντι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο», σχολιάζουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Στην ΕΕ, οι «φωνές» που απαιτούν κυρώσεις κατά της επιθετικής πορείας του Ερντογάν γίνονται όλο και πιο δυνατές, υπογραμμίζει ο γερμανικός Τύπος.

Γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Ο Ερντογάν θέλει να κάνει κήρυγμα στην Αγία Σοφία»

«Όχι απλά γυρίζει την πλάτη στις διεθνείς επικρίσεις για την απόφασή του να μετατρέψει από μουσείο σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Όχι μόνο απλά θέλει να προσευχηθεί στις 24 Ιουλίου όταν θα ανοίξει για πρώτη φορά ως τζαμί στο κοινό, αλλά σχεδιάζει να κάνει κήρυγμα», όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επηρεάζεται από τη διεθνή κριτική για την μετατροπή της παγκοσμίου φήμης Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Ο Ερντογάν σκέφτεται να μιλήσει ο ίδιος στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής 24 Ιουλίου κάνοντας κήρυγμα.

Με την απόφασή του να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, προκάλεσε αναστάτωση στις δυτικές πρωτεύουσες, ωστόσο, αλλά τον επικρότησαν υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του, «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP).

Ο Ερντογάν επιδιώκει ένα «Plan Β», σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους!

«Αντί να κάνει την προσευχή της Παρασκευής ως ιμάμης, ο ισλαμιστής πρόεδρος θέλει να κάνει κήρυγμα»...

«Από την πλευρά της Άγκυρας, ο Ερντογάν θέλει να κάνει κήρυγμα προκειμένου να βελτιώσει την δημοτικότητά του.

Η Unesco θέλει να μπει φρένο στο σχέδιο του Σουλτάνου του Βοσπόρου», γράφει η εφημερίδα.

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει το κτίριο σε τζαμί έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, η οποία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη της τη Δευτέρα. Ωστόσο, «είναι σημαντικό να περιμένουμε και να δούμε πώς θα σχεδιαστεί το κτίριο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η αντίδραση από την Αυστρία ήταν σαφέστερη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Aλεξάντερ Σάλενμπεργκ, χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν ως «ο νεότερος κρίκος σε μια αλυσίδα προκλήσεων» και κάλεσε την ΕΕ να αλλάξει πορεία προς την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (Χριστιανοκοινωνιστής), κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «αρνείται την πολιτιστική αξία (της Αγίας Σοφίας) για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Η μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί είναι «σοβαρό λάθος», δήλωσε.

Γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung»

«Νίκη επί του λαϊκισμού είναι η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία», όπως σχολιάζει σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung».

«Είναι ο απόλυτος θρίαμβος για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το να κάνει ξανά την Αγία Σοφία τζαμί ήταν το όνειρο όλων των ισλαμιστών και, στα μάτια των υποστηρικτών του, ο Ερντογάν είναι τώρα όπως ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, Σουλτάνος Μεχμέτ ο Δεύτερος.

Επομένως, δεν είναι μόνο μια συμβολική νίκη επί των Χριστιανών, αλλά ταυτόχρονα μια συμβολική νίκη επί του κοσμικού κράτους, που φέρνει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην Ισλαμική Δημοκρατία για την οποία ο αγωνίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Γι' αυτό το βήμα, ο Ερντογάν δεν ήταν μόνο έτοιμος να προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, έριξε επίσης το... γάντι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Για περισσότερα από 500 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά για τους πιστούς στη Ρωσία και την Ελλάδα, η Αγία Σοφία εξακολουθεί να είναι η λαχτάρα για την πίστη τους, όπως για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο η Ιερουσαλήμ ή η Βασιλική του Αγίου Πέτρου για τους Καθολικούς».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν μια σοφή, διακρατική απόφαση, και γι' αυτό είναι τόσο επιβλαβές για την Τουρκία να κάνει ξανά τη μετατροπή σε τζαμί. Αυτό τελικά καταστρέφει την ήδη κακή σχέση με την Ελλάδα».

«Στην Ε.Ε, οι «φωνές» που απαιτούν κυρώσεις κατά της επιθετικής πορείας του Ερντογάν γίνονται πιο δυνατές. Η μετατροπή σε τζαμί αποδεικνύεται μέγα λάθος», υποστηρίζει το άρθρο της «Tageszeitung».



Δεν υπάρχουν σχόλια: