|
Νατάσα Περικλέους γυμνάστρια - κολύμβηση |
Η δασκάλα κολύμβησης συμβουλεύει: Τα πολύτιμα μαθήματα που πρέπει να δώσει ο γονιός στη θάλασσα
Η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων είναι εδώ και πολλοί έχουμε ξεκινήσει ήδη τις βουτιές μας σε θάλασσες και πισίνες. Όσο όμορφα και ξένοιαστα, όμως, κι αν νιώθουμε δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, ειδικά αν το παιδί μας ή εμείς δεν είμαστε δεινοί κολυμβητές.
Διαβάστε ακόμη: Τήνος: Οι 5 παραλίες και τα 5 χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε
Ο ρόλος μα και το παράδειγμα των γονέων είναι καθοριστικά για το πώς τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το νερό, αλλά και το πώς θα μάθουν να κολυμπούν σωστά.
Το Infokids.gr συνομίλησε με την κα. Νατάσα Περικλέους, Πτυχιούχο Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ ΑΘΗΝΩΝ), με ειδικότητα στην Κολύμβηση, και έμαθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας γονέας που προσπαθεί να μάθει κολύμπι στο παιδί του, με στόχο να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα τις καλοκαιρινές διακοπές και βουτιές του!
Γονείς και παιδιά ετοιμάζονται για διακοπές. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να μάθουν οι ίδιοι στα παιδιά τους κολύμπι. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Κρύβει κινδύνους;
“Οι γονείς αναμφίβολα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να κολυμπά με ασφάλεια στην θάλασσα, ακολουθώντας τις οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί και οι προπονητές κολύμβησης καθώς και οι ναυαγοσώστες που επανδρώνουν τις οργανωμένες παραλίες.
Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους γονείς είναι πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Η αγωνία των γονιών το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται δικαιολογημένη, τη στιγμή που τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν την θερινή περίοδο, αλλά οι σπασμοδικές κινήσεις και ο πανικός δεν βοηθούν. Σημαντικό, βέβαια, θεωρείται και το θέμα της επιτήρησης που οι γονείς δεν θα πρέπει να το παραλείψουν ποτέ.
Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο γονείς να υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους, ιδιαίτερα όταν αυτά πηγαίνουν κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα μέτρα επιτήρησης τους”.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει ένα παιδί τον φόβο του για το νερό;
“Το παιδί μπορεί να αγαπήσει το νερό σιγά σιγά. Ξεκινώντας από το νερό στη μπανιέρα με κάποιο σχετικό παιχνίδι ή κάτι ανάλογο με το λάστιχο ποτίσματος στον κήπο και ίσως με ένα υπαίθριο ντους. Μπορούμε με τα παιχνίδια όχι μόνο να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν την φοβία τους και σύντομα να μάθουν να κολυμπάνε”.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει ένα παιδί που δεν ξέρει καθόλου κολύμπι;
“Η ασφάλεια! Το παιδί πρέπει να είναι ενήμερο για τους περιορισμούς στον χώρο και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Το παιδί όταν νιώσει άνετα μπορεί να μάθει να επιπλέει αρχικά με κάποιο βοηθητικό μέσο και στην πορεία μόνο του”.
Πόσο εύκολο είναι να μάθει ο γονιός στο παιδί του να επιπλέει στη θάλασσα; Τι χρειάζεται ενδεχομένως να έχει μαζί του;
“Καταρχάς, ο γονιός πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των παιδιών του, ώστε αυτά να αισθάνονται ασφάλεια στην θάλασσα.
Πρέπει στα παιδιά μας να δίνουμε χρόνο για να συνηθίσουν το νερό.
Στην αρχή οι γονείς πρέπει να κρατούν το παιδί τους και σιγά σιγά θα φτάσει η στιγμή που θα αποχωριστούν το σωσίβιο και την αγκαλιά τους. Αρχικά, όμως το παιδί πρέπει να μάθει να παίζει στα ρηχά ώστε να του φύγει τελείως ο φόβος”.
Διαβάστε ακόμη: Βρίσκεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στη θάλασσα; Αυτές είναι 5 τεχνικές επιβίωσης θα σας σώσουν τη ζωή
“Μια καλή προσπάθεια είναι οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους να δουν κάτω από το νερό είτε με μάσκα είτε χωρίς. Ή ακόμη να τους δείξουν μια πέτρα στο βυθό της θάλασσας στα ρηχά ώστε να επιχειρήσουν να την πιάσουν πάντα υπό την επιτήρηση των γονιών. Αν το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο στο να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό μπορείτε να του δείξετε πώς να κολυμπάει ύπτιο. Πρώτα βέβαια πρέπει να μάθει τις κινήσεις των ποδιών.
Στην εκμάθηση της αναπνοής μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς κολυμβητές και η χρήση της σανίδας”.
Πώς θα διδάξουν οι γονείς στο παιδί να μάθει να αναπνέει κάτω από το νερό;
“Η αναπνοή μπορεί να διδαχτεί με την μορφή παιχνιδιού, αρχικά έξω από την επιφάνεια του νερού. Για παράδειγμα, με το να φυσάει το παιδί ένα μπαλάκι στη επιφάνεια του νερού ή με το να ζητήσουν στο παιδί με ένα καλαμάκι να φυσάει και να κάνει τρύπες στην επιφάνεια του νερού και έπειτα να δοκιμάσουν τα παιδιά να κάνουν μπουρμπουλήθρες στη επιφάνεια του νερού”.
Ορισμένοι γονείς θεωρούν πως το να βουτούν τα παιδιά στο νερό απότομα (ακόμα και σε σημεία που εκείνα δεν πατώνουν) θα τα βοηθήσει να μάθουν κολύμπι. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι, γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η εκμάθηση της κολύμβησης πρέπει να γίνεται σταδιακά. Χρειάζεται υπομονή και πολύ προσοχή.
Μήπως το διάλειμμα στη διάρκεια του χειμώνα θα κάνει τα μικρούλια να ξεχάσουν όσα έμαθαν;
“Όχι βέβαια, αλλά θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να συνηθίσουν πάλι το καλοκαίρι.
Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχολές με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που μαθαίνουν στα μικρά παιδιά τα πρώτα βήματα για την ασφάλεια τους στο νερό. Εξαρτάται βέβαια από το παιδί και την ηλικία του”.
Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει κολύμπι κοντά σε επαγγελματίες δασκάλους;
“Από τα 4 χρόνια και μετά το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τις βασικές τεχνικές κολύμβησης. Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι τα βρέφη και τα νήπια μπορούν να κολυμπήσουν και να κινηθούν αρμονικά μέσα στο νερό…
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τα μικρά τους είναι να αισθάνονται χαρούμενα και άνετα. Τα μαθήματα κολύμβησης πρέπει να είναι πάντα μία διασκέδαση γι’ αυτά. Το κλάμα και ο απότομος τρόπος δεν αποτελούν προϋπόθεση για να μάθουν να κολυμπούν”.
Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση βοηθητικών συσκευών (μπρατσάκια, κουλούρες κλπ) στην εκμάθηση κολύμβησης; Είναι σωστό να τα χρησιμοποιούν αυτά οι γονείς;
“Από τα 2 χρόνια και μετά το παιδί μπορεί να απολαύσει περισσότερο και ευκολότερα το παιχνίδι του στα ρηχά φορώντας πάντα τα τουβλάκια του ή κάποιο άλλο σωσίβιο.
Αν το παιδί έχει ξεκινήσει από μικρό κολυμβητήριο και είναι εξοικειωμένο με αυτά τα όργανα, μπορεί να έχει στην θάλασσα απλώς κάποιο βοηθητικό μακαρόνι ή σανίδα.
Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι, ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν οι γονείς να τα αφήσουν χωρίς επίβλεψη στο νερό.
Τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα!
Απεναντίας, με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί μακριά μέσα στο νερό.
Εάν, πάντως, θέλετε το παιδί να έχει ένα βοήθημα, προτιμήστε τα κολυμβητικά σωσίβια επίβλεψης (τουβλάκια) ή τα κολυμβητικά γιλέκα”.
Διαβάστε ακόμη: Φοιτήτριες βρήκαν τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα των πλαστικών στη θάλασσα
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς που πηγαίνουν με τα παιδιά τους για μπάνιο στη θάλασσα ή σε μια πισίνα.
“Καταρχάς, απαραίτητος είναι ο έλεγχος της παραλίας που ίσως να αποτελεί και την μεγαλύτερη υποχρέωση των γονιών όταν πηγαίνουν τα παιδιά τους για μπάνιο. Οι γονείς πρέπει να διαβάζουν τυχόν πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από τις τοπικές αρχές στην περιοχή και κατά κανόνα ίσως να είναι προτιμότερο να μεταβαίνουν σε οργανωμένες παραλίες. Θα πρέπει ακόμη να προσέχουν πολύ την κίνηση των σκαφών.
Εάν πάλι η θάλασσα είναι βραχώδης τότε θα πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά τους να κολυμπούν σε απόσταση από τα βράχια. Διαφορετικά, ένα δυνατό κύμα μπορεί να τα σπρώξει προς τα εκεί και να τραυματιστούν. Καλό είναι να ενημερώνουμε τα παιδιά μας να αποφεύγουν και τα σπρωξίματα εντός του νερού.
Αν το παιδί κολυμπάει στα βαθιά καλύτερα είναι οι γονείς να το συνοδεύουν. Εξάλλου, τα παιδιά πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από έναν ενήλικα στη θάλασσα και ποτέ να μην τα εμπιστευόμαστε σε μεγαλύτερα παιδιά.
Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είμαστε. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν περπατώντας στη θάλασσα τις πρώτες φορές προκειμένου να μάθουν τη μορφολογία του πυθμένα. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παρακούμε τις προειδοποιητικές πινακίδες και σημαίες.
Τέλος, συστήνεται μεγάλη προσοχή στις βουτιές στις πισινές και στη θάλασσα: όχι βουτιές σε σημεία με χαμηλή στάθμη νερού”.
Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς
“Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα μέσα επίπλευσης, να μην αφήνουν τα παιδιά τους να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι, ούτε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και βαθιά νερά. Να μην τρέχουν γύρω από την πισίνα και να μην κάνουν βουτιές σε ρηχά νερά ή όπου υπάρχουν εμπόδια.
Οι γονείς πρέπει να συμβουλέψουν τα παιδιά τους να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους μέσα στο νερό και να μην απομακρύνονται ποτέ από το σημείο της παραλίας όπου βρίσκονται εκείνοι. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κολυμπούν πάντα κοντά στους γονείς και να μην μπαίνουν ποτέ στο νερό μόνα τους ή χωρίς να τους το πουν.
Πολλά παιδιά παίζουν φωνάζοντας “βοήθεια”, χωρίς λόγο. Πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και ότι πρέπει να επικαλούνται βοήθεια όταν πραγματικά έχουν πρόβλημα, π.χ. όταν νιώθουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν κολυμπώντας μόνα τους στην ακτή.
Τέλος, τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης, δηλαδή τρεις ώρες μετά το γεύμα, διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο σοβαρότατος κίνδυνος της εισρόφησης θαλάσσιου νερού στους πνεύμονες. Για τον ίδιο λόγο, οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν στο παιδί τους σάντουιτς ή πολλά φρούτα ενώ κάνει ακόμη στην παραλία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου