Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Στην κορυφή του Τόκιο o Μίλτος Τεντόγλου. Χρυσό μετάλλιο στο μήκος

«Ναι είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι μου. Δεν πάω για τις αναμνήσεις ή να περάσω καλά. Πάω να κερδίσω και μακάρι να τα καταφέρω. Εχω δουλέψει πολύ καλά και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», είχε δηλώσει με αποφασιστικότητα ο άλτης από τα Γρεβενά για τη συμμετοχή του στους φετινούς Αγώνες του Τόκιο. Όπερ και εγένετο!

Ο μυθικός Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο άλμα στον τελικό του μήκους, σημειώνοντας στην τελευταία προσπάθεια 8,41μ. Για να γίνει κατανοητό το σπουδαίο επίτευγμα του, αρκεί να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν τρίτος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με 8.11μ. από την πρώτη του προσπάθεια και 8.15μ. στην 5η.

Μάλιστα, είδε τον Ισπανό Κάθερες να τον θέτει εκτός βάθρου με 8.18μ. στο τελευταίο του άλμα! Στο δικό του τελευταίο άλμα, ωστόσο, ο 23χρονος από τα Γρεβενά «πέταξε» στα 8.41μ., κατακτώντας το χρυσό λόγω καλύτερης δεύτερης προσπάθειας από τον Κουβανό Ετσεβαρία, ο οποίος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όπως και ο συμπατριώτης του και «χάλκινος», τελικά, Μάσο!

Σε έναν αγώνα που όλα έδειχναν να μην πηγαίνουν κατ’ ευχήν για τον 23χρονο πρωταθλητή, στο τελευταίο του άλμα έδειξε την κλάση του (έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με 8.60μ.) και με 8,41μ. κέρδισε το χρυσό εξαιτίας του 8,15μ. που ήταν η δεύτερη καλύτερή του, με τον Κουβανό να έχει 8,09μ. καλύτερη δεύτερη.

Έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής, φόρεσε στο στήθος του το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά τον Στέφανο Ντούσκο.

Το ιδιαίτερο χιούμορ που τον χαρακτηρίζει απέδειξε και κατά την παρουσιάση του ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με γυαλιά ηλίου και έβαλε τη γροθιά του στο έδαφος, όπως κάνουν οι αθλητές του σούμο στην Ιαπωνία!

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1998 στα Γρεβενά η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό έγινε με έναν παράδοξο τρόπο, όταν σε ηλικία 15 ετών, «όργωνε» τις πλατείες και το δημοτικό στάδιο της πόλης κάνοντας παρκούρ!

Εκεί το μοναδικό του ταλέντο δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τον έμπειρο προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκο, ο οποίος και αναγνώρισε στον νεαρό πρωταθλητή μια απίστευτη αλτικότητα, εκτελώντας την «τέχνη της φυγής». Έτσι του πρότεινε να κάνει µερικά δοκιµαστικά στον στίβο στο άλμα εις μήκος.

Τον πρώτο χρόνο βέβαια καθότι ατίθασο νιάτο, ο Τεντόγλου δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς ταυτόχρονα έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το έπταθλο.

 

Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο και μέσα από σκληρή δουλεία και αφοσίωση, οδηγήθηκε στα 17 του χρόνια στη βελτίωση του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων, ενώ στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.

Με τέτοιες επιδόσεις είχε κλείσει το εισιτήριο μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ.

Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εξήρε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Το 2016, εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64m.

Από αυτό το σημείο και μετά, έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και δείχνει μεγάλη σταθερότητα, καθώς είναι αήττητος σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου.

Είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν.

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.


https://www.protothema.gr/olubiakoi-agones-2020/article/1148330/miltos-tedoglou-apo-ta-parkour-stis-taratses-ton-grevenon-petaxe-stin-korufi-tou-tokio/

Δεν υπάρχουν σχόλια: