Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Τσουχτερό κρύο στα ορεινά της Πάφου

 

Τσουχτερό κρύο και ελαφρά χιονόπτωση επικρατεί στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, ανάμεσα στις οποίες ο Κάθηκας, η Μηλιού και η Παναγιά. Το τσουχτερό κρύο παραμένει στα ορεινά χωριά, με κατά τόπους ισχυρό παγετό τις πρωινές ώρες και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Κοινοτάρχες των ορεινών κοινοτήτων ανέφεραν πως το κρύο δεν φαίνεται να τους αποχαιρετά σύντομα, και το άναμμα του τζακιού είναι η μόνη λύση τους. Εξάλλου χθες σε όλη την επαρχία Πάφου έπνεαν δυνατοί άνεμοι και σε κάποιες κοινότητας σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στην ορεινή κοινότητα του Κάθηκα, που είναι η πιο ψιλή κοινότητα του Ακάμα, οι κάτοικοι άναψαν τα τζάκια τους για λίγη ζεστασιά. Ο κ. Τούρβας σημείωσε πως το κρύο φέτος ιδιαίτερα πάνω στο οροπέδιο είναι περισσότερο από πέρσι, ενώ τις πρωινές ώρες σημειώθηκε στο χωριό του ελαφρά χιονόπτωση. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αυτή την περίοδο ακόμη και οι γεωργοί παραμένουν στα σπίτια τους, αφού δεν μεταβαίνουν στα αμπέλια τους. Στον Κάθηκα συνέχισε διαμένουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι αφού η κοινότητα του διαθέτει οκτώ εστιατόρια που λειτουργούν εναλλάξ, ενώ όλα αναμένεται να ανοίξουν κατά τον Μάρτιο μήνα.
Η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλιούς Ευανθία Χρυσάνθου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως φέτος το κρύο στην κοινότητα της είναι ανυπόφορο, -4 βαθμοί. Κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τις κοινότητες και τους κατοίκους τους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στις ορεινές ή στις πεδινές κοινότητες, όπως και η περίπτωση της Μηλιού. Η κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως ως έχει η κατάσταση δεν υπάρχει κίνητρο να πουν στους νέους, στα παιδιά και στα εγγόνια τους, να επιστρέψουν στη κοινότητα. Οι θερμάνσεις δεν σταματούν να δουλεύουν, οικογένειες που έχουν παιδάκια δεν τις σβήνουν καθόλου, αλλά και οι ηλικιωμένοι είναι δίπλα στα τζάκια τους. Πρόσθεσε πως οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ και χρειάζεται και σύστημα κλιματισμού, αλλά και θέρμανση για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Είπε ακόμη ενδεικτικά πως υπάρχουν κάτοικοι στην Μηλιού που δεν έχουν ξύλα και που αναγκάζονται να τα αγοράσουν .
Η κοινότητα της Παναγιάς φόρεσε τα “άσπρα της. Μετά τη χιονόπτωση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ το κρύο είναι τσουχτερό με χαμηλή θερμοκρασία – 1 βαθμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Παναγιάς Σάββα Νικολάου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Νικολάου ανέφερε πως όλοι οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους δίπλα στο τζάκι σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν και άλλοι με τις σόμπες. Απόψε την νύχτα συνέχισε, και αύριο το κρύο θα είναι μεγαλύτερο.
Στο μεταξύ χθες το πρωί υπερχείλισε το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, ενώ αναμένεται και η υπερχείλιση του φράγματος του Πωμού συνολικής χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: