Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Το Πετρίδειο Ίδρυμα είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής δράσης στην Πάφο, είπε ο Καθηγητής Dr.Γεώργος Γεωργής

Το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει ξεκινήσει  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις με την χρηματοδότηση  μιας μεταπτυχιακής μελέτης/ έρευνας του Πανεπιστημίου Νεάπολις με θέμα « Εφημερίδες και Περιοδικά της Πάφου κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας». Χρονολογικά καλύπτει την περίοδο από το 1878 μέχρι το 1960. 
Ο Dr. Γιώργος Γεωργής  Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου , μέλος του Συμβουλίου και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην συνεργασία του με το Πετρίδειο Ίδρυμα χαρακτηρίζοντας το Πετρίδειο Ίδρυμα έναν  από τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής δράσης στην Πάφο. Το Πετρίδειο Ίδρυμα είπε,  πρωτοστατεί στην διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος , που ξεκινούν από την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και φτάνουν μέχρι τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη, των ευεργετών του Πετριδείου Ιδρύματος. Πρόκειται συνέχισε, για  σειρά διαλέξεων πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου που γίνονται κάθε χρόνο.  Όσον αφορά τους Μακαριστούς Χριστόδουλο και Μαρία Πετρίδη ο Dr. Γεωργής ανέφερε πως το ζεύγος Πετρίδη σημάδεψαν,  ουσιαστικά μεταθανάτια,  τη ζωή της πόλης σε όλα τα επίπεδα στο κοινωνικό, στο πνευματικό, και στο πολιτιστικό. Επιπρόσθετα ο Καθηγητής  αναφέρεται και στη σχέση του Σεφέρη με την πόλη μας, άγνωστη εν πολλοίς στο ευρύ κοινό,  που  αναδεικνύει στη μελέτη του “Γιώργος Σεφέρης: Τα παφιακά ποιήματα. Μυθολογικές και μεσαιωνικές προεκτάσεις”.  Στη σχέση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέλη με την πόλη μας.Συνοπτικά σημειώνει πως  τη σχέση αυτή συνθέτουν η επίσκεψη του επιφανούς λογοτέχνη και διπλωμάτη στην Πάφο τον Νοέμβριο του 1953 και τα δύο “παφιακά” ποιήματά του που τιτλοφορούνται  είναι τα “Επικαλέω τοι την θεόν” και “Νεόφυτος ο ΄Εγκλειστος μιλά”.

 

 

·   Από πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Πετρίδειο  και ποιός ήταν ο απώτερος σκοπός αυτής της συνεργασίας σας;

 

H συνεργασία μας με το Πετρίδειο Ίδρυμα ξεκίνησε από επαφές πολιτιστικού περιεχομένου στην αρχή, συναντήσεις και λοιπά. Καθήσαμε λοιπόν, και συζητήσαμε μια συγκεκριμένη συνεργασία. Πέραν από τις δράσεις ποικίλου περιεχομένου που συνεργαζόμαστε, εκθέσεις και λοιπά, αποφασίσαμε να έχουμε και μια συγκεκριμένη δράση που είναι η προβολή της τοπικής ιστορίας, κάτι που είναι μέσα στη γενική κατεύθυνση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Ιστορίας του Νεάπολις, δηλαδή να καλλιεργήσουμε και να προβάλλουμε την τοπική ιστορία. Έτσι λοιπόν με το Πετρίδειο Ίδρυμα, κάναμε διάφορες σκέψεις για διάφορα προγράμματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για αυτόν τον σκοπό. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για τις τοπικές εφημερίδες , τα τοπικά περιοδικά και λοιπά που κυκλοφόρησαν στην Πάφο κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας, καλύπτοντας την περίοδο από το 1878 μέχρι το 1960.

Αυτό είναι το πρώτο πρόγραμμα, και έχουμε σκοπό στην συνέχεια να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό και τα αθλητικά Σωματεία στην Πάφο . Ακόμη με την καλλιτεχνική κίνηση στην Πάφο. Αυτό είναι άλλο πρόγραμμα . Όλα λοιπόν αυτά τα προγράμματα παίρνουν σειρά , για να υλοποιηθούν.  

 

 

 

 

·   Πως εκτιμάτε κύριε Καθηγητά την δράση του Πετριδείου Ιδρύματος στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού;

Νομίζω ότι αυτή την στιγμή είναι, αν όχι ο σημαντικότερος , ένας από τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής δράσης στην Πάφο. Μιας δράσης που έχει αδρανήσει μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2017 . Υπάρχουν ένας με δύο φορείς μόνο που διοργανώνουν κυρίως μουσικές εκδηλώσεις, ωστόσο το Πετρίδειο Ίδρυμα πρωτοστατεί στην διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος , που ξεκινούν από την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και φτάνουν μέχρι τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη, των ευεργετών του Πετριδείου Ιδρύματος  που είναι ουσιαστικά μια σειρά διαλέξεων πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου που γίνονται κάθε χρόνο.

 

·  Σχετικά με το βιβλίο που  αναμένεται να κυκλοφορήσει πόσο θα συμβάλει στο μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της Πάφου; 

 

Νομίζω ότι θα φέρει μια γενικότερη γνώση γύρω από την ιστορία της Πάφου. Είναι καιρός να μάθουμε πρώτα την τοπική μας ιστορία . Σήμερα διεθνώς θεωρείται ότι η τοπική ιστορία είναι η αφετηρία για την κατανόηση της ευρύτερης ιστορίας.

 

·   Στόχος του Πετριδείου είναι όπως μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια μέσα από την συνεργασία αυτή να εκδοθούν δέκα βιβλία που να αναδείξουν τον πλούτο της Πάφου στα θέματα Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού...Μιλήστε μας λίγο για αυτό 

 

Περίπου πέντε με δέκα βιβλία αναμένεται να εκδοθούν. Ο στόχος μας  είναι κάθε δύο με τρία χρόνια να κυκλοφορεί ένας τόμος με ένα θέμα .

 

·  Μεγάλη η πολιτιστική σας προσφορά ... σ’ αυτό τον τόπο και στην Πάφο ιδιαίτερα. Ποια μηνύματα στέλνετε μέσα απ’ αυτήν ; 

Ο στόχος είναι να αναβιώσουμε  και να προβάλουμε τις  πολιτιστικές και ιστορικές  σχέσεις και τα επιτεύγματα της Πάφου. Η Πάφος υπήρξε μια περίοδος , όχι το 2017 μόνο. Στην διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε η πολιτιστική συμπρωτεύουσα της Λευκωσίας . Μπορεί να έβγαινε στην Λευκωσία ένα σπουδαίο περιοδικό τα “κυπριακά γράμματα”, έβγαινε όμως και στην Πάφο το περιοδικό “Πάφος” του Λοίζου Φιλίππου μιας κορυφαίας φυσιογνωμίας που η δράση του, η προσφορά του  ακτινοβολούσαν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και Πανελλήνια.  Έχουμε μάθει για παράδειγμα να προβάλλουμε τα δύο ποιήματα του Σεφέρη για την Αγία Νάπα. Κάπου όμως, δεν προβάλαμε όσο πρέπει τα δύο Σεφερικά ποιήματα «Επικαλέω τοι την θεόν» και «Νεόφυτος ο Έγκλειστος μιλά»  που είναι καθαρά Παφιακά ποιήματα. Επίσης πρέπει να πω , πως αυτό που πρόβαλε η Πάφος για πάρα πολλά χρόνια τη σχέση της με τον Παλαμά, τις Παλαμικές εορτές έχει αδρανήσει τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να επανατοποθετηθεί σαν δραστηριότητα και να πάρει ξανά την αίγλη που είχαν οι παλαμικές εορτές.  

· Πως θα χαρακτηρίζατε την μακρόχρονη προσφορά του Χριστόδουλου και της Μαρίας Πετρίδη...αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση ;

 

Δεν είναι μόνο φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Σημάδεψαν, ουσιαστικά μεταθανάτια τη ζωή της πόλης σε όλα τα επίπεδα στο κοινωνικό, στο πνευματικό, στο πολιτιστικό. Είναι δύο φάροι πολιτισμού και ιστορίας.

 

 ·  Τι θα μας λέγατε για την συνεργασία σας με το Πετρίδειο Ίδρυμα κ. Καθηγητά

 

Είναι άψογη η συνεργασία με το  Διοικητικό Συμβούλιο του Πετριδείου Ιδρύματος. Έχουμε μια συναντίληψη για τα θέματα και η συνεργασία μας είναι άψογη.

 

Βιογραφικό

Ο Dr. Γιώργος Γεωργής είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, μέλος του Συμβουλίου και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1948 και αποφοίτησε από το Πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Έκανε μεταδικτατορικές σπουδές στο Kings College London με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών. Υπηρέτησε ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελλάδα από το 1982 μέχρι το 1994 και από το 1997 μέχρι το 2000 και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, το οποίο ανέδειξε σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της ελληνικής πρωτεύουσας. Δίδαξε ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερη Ελληνική Ιστορία για μια δεκαπενταετία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010 με παράλληλη διαπίστευση στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, του Ιδρύματος Σπύρου Κυπριανού και του Ιδρύματος Φώτου Φωτιάδη, καθώς και αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων Ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών. Το βιβλίο του Η συνάντηση Γιώργου Σεφέρη-Στρατή Τσίρκα. Μια φιλία που βράδυνε τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου του 2016. Είναι εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη νεότερη ιστορία και την ιστορία της Λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την ίδρυση και λειτουργία του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και για τη συνολική πολιτιστική του προσφορά.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

17.1.22

Δεν υπάρχουν σχόλια: