Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Δείτε τις διευκρινίσεις του Υπ. Υγείας για τα νέα μέτρα

 Διευκρινίσεις Υπουργείου Υγείας για αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 7 Απριλίου 2022

α) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

  • Υπενθυμίζεται πως για όλους τους εσωτερικούς/κλειστούς χώρους, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
  • Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).
  • Να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου.

β) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση του SafePass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.
  • Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

γ) από τις 18 Απριλίου 2022, την κατάργηση του Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα.

  • Εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης και άλλοι χώροι που βάσει διατάγματος πρέπει να προσκομίζεται SafePass.
  • Η επίδειξη SafePass απαιτείται σε χώρους άνω των 100τ.μ, δηλαδή που συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.

δ) από τις 11 Απριλίου 2022, την αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtestνοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

  • Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με ίδια έξοδα. Πριν τη μετάβαση σε κλινικό εργαστήριο, το θετικό περιστατικό θα πρέπει να ενημερωσεί το χημείο για τη διενέργεια της εξέτασης, να φέρει προστατευτική μάσκα και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).
  • Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.
  • Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.
  • Θετικό περιστατικό που έχει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό για επέκταση της αναρρωτικής άδειας.

ε) από τις 11 Απριλίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου αυτοπεριορισμού από σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοούμενου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα (άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης).

  • Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.
  • Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.
  • Οι στενές επαφές που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό περιστατικό θα πρέπει να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την αποδέσμευση του θετικού περιστατικού κατά την 7η ημέρα.

στ) από τις 11 Απριλίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου “testtostay” (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες.

  • Το μέτρο θα εφαρμοστεί  και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022.
  • Από τη χρήση του μέτρου “test to stay” εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.
  • Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία θα αναγράφονται στο δελτίο τύπου – “Σημεία testtostay σε σχολικές μονάδες και κλινικά εργαστήρια για τις 11 Απριλίου 2022”

ζ) από τις 11 Απριλίου 2022, την επέκταση ισχύος μέτρου testtostay (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία θα αναγράφονται στο δελτίο τύπου – “Σημεία testtostay σε σχολικές μονάδες και κλινικά εργαστήρια για τις 11 Απριλίου 2022”

η) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση επίδειξη Safe Pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

  • Επίσης, Safe Pass δεν απαιτείται ανεξαρτήτως τ.μ, σε φαρμακεία, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγόρες, περίπτερα, μίνι μαρκετ και υπηρεσία take away.
  • Απαιτείται η επίδειξη SafePass στις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα,  κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώροι δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι.
  • Υπενθυμίζεται ότι η επίδειξη Safe Pass απαιτείται σε χώρους άνω των 100τ.μ, δηλαδή χώροι όπου συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.

θ) από τις 11 Απριλίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, αμφιθέατρα κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.

ι) από τις 11 Απριλίου 2022, όπως συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

ια) από τις 11 Απριλίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

  • Να τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκέψεων των νοσηλευτηρίων

ιβ) από τις 2 Μάϊου 2022, όπως οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapidtest ισχύος 7 ημερών.

ιγ) από τις 11 Απριλίου 2022, όπως επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass (προϋποθέσεις μέσης επικινδυνότητας).

ιδ) από τις 15 Απριλίου 2022, όπωςη ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=27271#flat


Δεν υπάρχουν σχόλια: