Σάββατο 16 Απριλίου 2022

 Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου « Ένας Κύπριος Αγνοούμενος στις Στράτες της Σμύρνης» στην Πάφο

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η  πρώτη παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης» της Τέρψας Αγαθοκλέους Παπακώστα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το Κολέγιο CDA τις 13 Απριλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου στην Πάφο. Το βιβλίο παρουσίασε ο Πρώτος Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημήτρης Μικελλίδης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Η συγγραφέας ενώ από τη μια μας δίνει ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα από την άλλη καταφέρνει, όπως είπε,  μέσα από αυτό να ξετυλίξει μπροστά μας την ίδια την ιστορία του τόπου μας, πράγμα πολύ σημαντικό για τη νέα γενιά, επεσήμανε, αλλά και για τους παλαιότερους, αφού μας δίνεται η ευκαιρία να φρεσκάρουμε πολλά πράγματα που μάθαμε κάποτε κι άλλα που ζήσαμε».
Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε ακόμα ότι «Το βιβλίο αυτό μας υποχρεώνει να συνειδητοποιήσουμε πως όσα ζούμε σήμερα είναι εφήμερα, πρόκειται πρόσθεσε, για μια κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας που λατρεύει τον τόπο της, νοιάζεται γι’ αυτόν και βασανίζεται για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του. Συμμετείχε η Φιλόλογος / Ειδική Παιδαγωγός και Καθηγήτρια στο Κολέγιο CDA Μαριλένα Αλεξάνδρου με ανάγνωση αποσπασμάτων, ιστορικών γεγονότων και απαγγελία. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είπε ότι στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η Κύπρος άλλων δεκαετιών που φαντάζουν πολύ μακρινό παρελθόν, με ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία όχι μόνο για μέρη στην Κύπρο, αλλά και αλλού, με έθιμα του τόπου μας και φιλοσοφική διάθεση που οδηγούν σε μεγάλες ανθρώπινες αλήθειες που προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον στον αναγνώστη. Τον χαιρετισμό του εκδότη Ανδρέα Γερμανού διάβασε η ακαδημαϊκός Δωρίτα Χρυσάνθου. Το συντονισμό και τη διοργάνωση ανέλαβε η Δημοσιογράφος Καρολίνα Κυπριανού. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική και τραγούδια για την Κύπρο.

 

Οι επόμενες παρουσιάσεις του βιβλίου στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν, ως ακολούθως, τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της πανδημίας με χρήση μάσκας και safe pass. Πληροφορίες Τηλ. 99919874.

 

Στη Λεμεσό σε συνεργασία με την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού η παρουσίαση θα γίνει τις 2 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λανιτείου Γυμνασίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Φιλόλογος Χαρίκλεια Χριστοδούλου. Συμμετέχει η μαθήτρια Ελευθερία Ηλία. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Ντίνος Έλληνας και θα συντονίσει η Εκπαιδευτικός Δωρίτα Μαρκαντώνη.

 

Στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς η παρουσίαση θα γίνει τις 4 Μαΐου 2022 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Ιδρύματος Λυσσαρίδη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης ΥΠΠΑΝ Τέρψα Κωνσταντινίδου. Συμμετέχει η Δημοσιογράφος Γιώτα Αποστολίδου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου και θα συντονίσει η Δημοσιογράφος Νατάσα Θωμά.

 

Στη Λάρνακα σε συνεργασία με το Δήμο Αμμοχώστου η παρουσίαση θα γίνει τις 11 Μαΐου και ώρα 18:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Πρώην Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Νέστορας Νέστορος. Συμμετέχει η Ακαδημαϊκός Άντρεα Μανώλη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου και θα συντονίσει ο Εκπαιδευτικός Σταύρος Σταύρου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο : Μια επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο, από έναν καταδρομέα που πολέμησε εκεί κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, γίνεται αφορμή για να «προβληθούν» σαν σκηνές κινηματογραφικής ταινίας όσα προηγήθηκαν στην Κύπρο και οι συνέπειες της εισβολής. Κυρίαρχη, θέση στο μυθιστόρημα έχει η ιστορία αγάπης μεταξύ Ελληνοκυπρίων από την Κερύνεια, την οποία θα σημαδέψει ανεξίτηλα η τουρκική εισβολή. Λίγο μετά την τέλεση του γάμου, ο γαμπρός θα συλληφθεί αιχμάλωτος και θα κηρυχθεί αγνοούμενος, αφού δεν ήταν ανάμεσα σ` αυτούς που επέστρεψαν στην Κύπρο από τις τουρκικές φυλακές.

 

Η Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά. Έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 σε ηλικία μόλις 13 ετών. Στόχος της συχνής αρθρογραφίας της  είναι η προβολή του κυπριακού προβλήματος. Το 2016 εξέδωσε το ιστορικό μυθιστόρημα "Αδυσώπητο Μίσος" και το 2021 το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο "Ένας Κύπριος Αγνοούμενος Στις Στράτες Της Σμύρνης".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: