Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων


Κάθε όριο φαίνεται να υπερβαίνουν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας την αντίδραση των καταναλωτών. Φωνές και από κόμματα που καλούν το κράτος να παρέμβει. Υπό αναθεώρηση, ωστόσο, το σύστημα ελέγχου των τιμών. 


Οι τελευταίες αυξήσεις αγγίζουν συνολικά τα 10 σεντ, ξεπερνώντας κάθε λογικό πλαίσιο και γονατίζοντας στην κυριολεξία τους καταναλωτές.
Ο Συντονιστής του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Γιώργος Στυλιανού, δήλωσε ότι τις τελευταίες 15 μέρες έχουν αυξηθεί τρεις φορές τα καύσιμα ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δήλωναν ότι η Κύπρος είναι μικρή αγορά και έχει κάποιο απόθεμα το οποίο καθυστερεί τις αλλαγές στις τιμές.

Σε εγρήγορση βρίσκεται, ωστόσο, το Υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση.
Όπως ανέφερε στο SIGMA, μάλιστα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Καταναλωτών του Υπουργείου, Χαράλαμπος Ρούσος, την ερχόμενη βδομάδα θα συνέλθει η επιτροπή παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών, για να εξετάσει τα στοιχεία που συλλέγονται και να εισηγηθεί στον Υπουργό τρόπους αναθεώρησης του συστήματος, προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι η επιβολή πλαφόν στις τιμές.

«Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών, να δούμε πως θα αλλάξει το σύστημα παρατήρησης των τιμών, να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί και να χρησιμοποιηθεί τελικά η νομοθεσία που αφορά το πλαφόν», είπε ο Γιώργος Στυλιανού.
Στο μεταξύ, σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων, που καλούν το κράτος να παρέμβει.

«Πότε επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο θα βάλει φρένο σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία πλήττει ανεπανόρθωτα με αλυσιδωτές επιπτώσεις την οικονομία της χώρας;, διερωτήθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος των Οικολόγων Ανδρέας Μασούρας.
«Δυστυχώς οι κρατικές υπηρεσίες δεν διεξάγουν ικανοποιητικούς ελέγχους στις τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος των εταιρειών και των πρατηρίων», παρατήρησε ο Πολιτικός Συντονιστής της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος.

Ριζική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος, θα επέλθει με την άρση των μονοπωλίων, έτσι ώστε η φιλελευθεροποιημένη αγορά των καυσίμων να προάγει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολιτών, δηλώνει το ΔΗΚΟ.
Λόγο για αισχροκέρδια κάνει το ΕΥΡΩΚΟ.

«Η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεξάγουν ικανοποιητικούς ελέγχους στις τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών, ουσιαστικά αφήνουν εκτεθειμένους τους πολίτες στην αισχροκέρδεια και τις κερδοσκοπικές ορέξεις των εταιρειών και των πρατηρίων», δήλωσε ο Μιχάλης Γιωργάλλας.

O Χαράλαμπος Ρούσος διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι όποιες αλλαγές θα ικανοποιούν τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.


http://www.sigmalive.com/news/local/210244/kseperasan-kathe-orio-oi-afksiseis-sta-kafsima#sthash.2IDn2ltC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: