Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

35χρονη αποφυλακίζεται. Καταδικάστηκε σε ισόβια στα 16 της γιατί σκότωσε τον προαγωγό της

Μία γυναίκα από την Καλιφόρνια, η οποία έχει παραμείνει σχεδόν δύο δεκαετίες στη φυλακή για την δολοφονία του προαγωγού της, την οποία διέπραξε όταν ήταν 16 ετών, ενδέχεται να αποφυλακιστεί υπό όρους αυτή την εβδομάδα ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν.


Η επικείμενη αποφυλάκιση της Σάρα Κρούζαν, 35 ετών σήμερα, από την Γυναικεία Φυλακή Κεντρικής Καλιφόρνιας στην Τσοουτσίλα χαιρετίστηκε ως ορόσημο από ακτιβιστές που για περισσότερα από πέντε χρόνια έδιναν μάχη για τη δικαίωσή της.

"Πρόκειται για τεράστια νίκη", δήλωσε ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Λίλαντ Γι, ο οποίος χαρακτήρισε την Κρούζαν σύμβολο ενός νομοσχεδίου που έγινε φέτος νόμος κι επιτρέπει στους καταδικασθέντες σε ισόβια χωρίς αναστολή, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν πριν από τα 18 τους, να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση της ποινής τους.

Η Κρούζαν, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές μεγάλωσε με μία κακοποιητική, εξαρτημένη από τα ναρκωτικά μητέρα, αποκάλυψε σε βίντεο της οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του 2009 ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία 11 ετών από τον άνδρα τον οποίο στη συνέχεια σκότωσε.

Δύο χρόνια αργότερα, ο άνδρας αυτός που ονομαζόταν Τζορτζ Χάουαρντ, ξεκίνησε να την υποχρεώνει να εκδίδεται. Τον Μάρτιο του 1994, δύο μήνες μετά τα 16α γενέθλιά της, τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο δωμάτιο ενός μοτέλ στο Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας.

Το αίτημά της να δικαστεί ως ανήλικη απορρίφθηκε κι η Κρούζαν κρίθηκε ένοχη από ενόρκους της κομητείας Ρίβερσάιντ για φόνο εκ προμελέτης.
Δικαστής την καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αναστολής.

Το βίντεο του Human Rights Watch, στο οποίο εκφράζει μεταμέλεια για την πράξη της και περιγράφει την άθλια ζωή της ως πόρνη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Την χρονιά που ακολούθησε τη δημοσιοποίησή του, ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ μετέτρεψε την ποινή της σε 25ετή κάθειρξη, γεγονός που της έδινε το δικαίωμα να ζητήσει την πρόωρη, υπό όρους αποφυλάκισή της.


Νωρίτερα φέτος, το Συμβούλιο Εξέτασης Αιτημάτων για Πρόωρη Αποφυλάκιση της Καλιφόρνιας την έκρινε ικανή για αποφυλάκιση, στέλνοντας στον Μπράουν τη σύστασή του. Χθες, ο Μπράουν ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι δεν θα παρέμβει για να εμποδίσει την αποφυλάκισή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: